En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Büyümeye sevinmek lazım

14 Aralık 2011 13:56 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından ''Dalgaları Yöneterek Geleceği Tasarlamak'' temasıyla düzenlenen 10. Sanayi Kongresi'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin üçüncü çeyrekte yüzde 8,2 oranında büyümesine ilişkin, ''Büyümeye sevinmek lazım. Büyüme üzüleceğimiz bir şey değil. Nihayetinde Türkiye'nin üretim, ihracat yapmaya ve istihdam meydana getirmeye ihtiyacı var. Dolayısıyla Türkiye üretirken bu üretimini stoklara yapmıyor. Eğer üretimin bir karşılığı olmasa, istihdam, ihracat olarak karşımıza çıkmamış olsa o zaman bizim açımızdan sevineceğimiz bir durum olmayabilir'' dedi. Ergün, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından ''Dalgaları Yöneterek Geleceği Tasarlamak'' temasıyla düzenlenen 10. Sanayi Kongresi'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin yerli uçak üretmesine ilişkin bir soru üzerine Ergün, havacılığın bir bütün olarak düşünüldüğünde, Türkiye'de mazisi olan bir konu olduğunu, Türkiye'nin vaktiyle uçak ürettiğini, hatta ihraç ettiğini kaydetti.

Bakan Ergün, ancak Türkiye'deki birtakım politik gelişmelerin, uçak üretimine engel olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Son yıllarda özellikle offset uygulamalarıyla havacılık alanında TUSAŞ'ın, TAI'nin çok önemli savunma sanayiyle de ilgili çalışmalar sırasında THY'nın da büyümesi dikkate alındığında offset uygulamaları havacılıkta bizi iyi bir yere getirdi. Şimdi ATAK helikopterlerinin üretimiyle ilgili süreç hemen hemen tamamlandı. Test uçuşları, silahsız uçuşlar, silahlı uçuşları, atış testleri, bütün bunlar artık seri üretim yapılabilecek bir noktaya geldiğimizi gösteriyor.

Öbür taraftan uzun yıllar devam eden ARGE çalışmaları, havacılıktaki yetişen yan sanayi firmaları bu konuda bizim hem savaş uçağı hem de bölgesel nitelikteki yolcu uçağı üretme konusunda bir adım atmamızı gerektirir hale geldi. Bu nedenle de bunu 2023 vizyonu çerçevesi içine oturttuk. 2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye savaş uçağı ve bölgesel yolcu uçağı üretimi konusunda da çalışmalarını sürdürüyor. Kuşkusuz bu işin ARGE'sinde üniversiteler ve üniversitelerle birlikte kurulan teknoparklar önemli bir rol oynayacaklardır. Onun için İTÜ'nün bu konuda oynayacağı rol her zaman önemli olacak, bunun farkındayız. Yeter ki bu çalışmaların içine onlarda katılsınlar.''

-''Büyümeye sevinmek lazım''-

Bakan Ergün, Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyümesine ilişkin ekonomi çevreleri tarafından farklı değerlendirmelerin yapıldığını anımsatan bir gazetecinin, ''Bu noktada büyümeye sevinmek mi lazım üzülmek mi lazım?'' şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:

''Büyümeye sevinmek lazım. Büyüme üzüleceğimiz bir şey değil. Nihayetinde Türkiye'nin üretim, ihracat yapmaya ve istihdam meydana getirmeye ihtiyacı var. Dolayısıyla Türkiye üretirken bu üretimini stoklara yapmıyor. Üretimini tüketiyor ve ihraç ediyor. Bu üretimini yaparken boşu boşuna borçlanarak, yapmıyor. Nihayetinde bunun bir karşılığı var. Eğer üretimin bir karşılığı olmasa, istihdam, ihracat olarak karşımıza çıkmamış olsa o zaman bizim açımızdan sevineceğimiz bir durum olmayabilir. Yine de dünyadaki kırılganlıkları dikkate alarak bu büyümenin kontrol altında yürütülmesi gerekiyor.

Zaten alınan tedbirlerde bu kontrol mekanizmalarının devreye girmiş olduğunu görüyoruz. Bizim büyüme ile ilgili en önemli soru işaretimiz cari açıkla ilgili noktamızdır. Büyümede cari açığın gün geçtikçe daha da büyümesinin ilerde meydana getireceği riskler üzerinde durulmaktadır. Ama son çeyrekte gördüğümüz gibi ihracattaki artış oranı ithalattaki artış oranından daha fazladır. İthalat son çeyrekte yüzde 7 oranında artarken, ihracat yüzde 10'dan daha fazla artmaktadır. Bu da alınan tedbirlerin aslında işe yaramaya başladığını, ithalatı frenleyen ve cari açığın azalmasına katkı sağlayan tedbirler olduğunu gösteriyor. Yılbaşından itibaren yeni teşvik sistemiyle birlikte yeni mekanizmaların da devreye girmesiyle elbette bu makas daha da daralacak, cari açık büyük bir risk olmaktan uzaklaşacaktır.''

-Yeni teşvik sistemi-

Bakan Ergün, 6 ayda bir strateji belgesindeki eylemlerin hangi noktaya geldiğini Yönlendirme Komitesi toplantılarında ele aldıklarını belirterek, son 6 ay içinde strateji belgesindeki eylemlerde performans kriterlerinin üzerinde bir performans sergilediklerini ifade etti.

Teşvik sisteminde elbette yatırımların, istihdamın, yatırımların bölgesel dağılımının, sektörlerin, önemli olduğunu ve teşvik sisteminde, bunların ön plana çıkacağını anlatan Ergün, ancak teşviklerin omurgasını oluşturacak konunun cari açığın önlenmesi konusu olacağını bildirdi.

Ergün, ''Hangi alanlarda cari açık veriyoruz ve bu cari açığın önlenmesiyle ilgili hangi teşvik mekanizmalarını devreye sokmamız lazım' konusu, yeni teşvik sisteminin en önemli konularından bir tanesi'' dedi.

Bakan Ergün, konuşmasında Türkiye'ye yatırım yapacak otomotiv firmalarının olduğunu aktardığını anımsatan bir gazetecinin, bu firmaların isim ve yatırım tutarlarını sorması üzerine de, ''Otomotiv firmalarının çalışmaları, görüşmeleri devam ediyor. Bu yatırımlar milyar dolar büyüklüğünde yatırımlar...'' karşılığını verdi.

aa

Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,393 µs