En Sıcak Konular

Askeri harcamalar NATO ortalamasında olsaydı...

13 Aralık 2011 19:51 tsi
Eski Bakanlardan Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli, "Türkiye gelişirken askeri harcamaları NATO ortalamasında tutsaydı, fert başına gelir bugün Avrupa Birliği (AB)'nin ortalamasını geçecekti." dedi.



Pakdemirli, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Cumhuriyet Dönemi Türkiye'nin Sosyoekonomik Gelişimi' konulu konferansa katıldı.

Pakdemirli burada yaptığı konuşmada, şu anki neslin şanslı insanlar olduğunu söyledi. 88 yılın bir milletin ömründe uzun bir süre olmadığını aktaran Pakdemirli, "88 yılda Türkiye'yi büyük dedelerimizin, dedelerimizin ulaştığı yerlerden almış bin defa öteye götürmüşüz. Türkiye böyle gelişirken askeri harcamaları NATO standardında, NATO ortalamasında tutsaydık, Türkiye daha iyi bir noktada olabilirdi. NATO'nun askeri harcaması milli gelirin yüzde 3,3'ü. Bizdeki zorunlu askerliği de paraya çevirdiğiniz zaman aşağı, yukarı yüzde 5 civarında. Yani yüzde 5 yerine yüzde 3,3 yapsaydık Türkiye'de fert başına düşen milli gelir bugün AB'nin ortalamasını geçecekti. Yani biz bir yerde siyasi tercih olarak asker olmayı tercih ettik. Hükümetler böyle tercih ettiler ve savunmaya para aktardık, oldukça büyük kaynak aktardık." dedi.

Pakdemirli şöyle devam etti: "Aktarmasaydık ve biz deseydik ki NATO'ya 'Arkadaş ortalama neyse ben de ortalamaya uyayım, ben niye fazla harcayayım.' ABD şu anda yüzde 6'sını harcıyor. Ama ABD'nin bir iddiası var. 'Ben bir dünya devletiyim, dünyanın jandarmasıyım' diyor. Bizimki yüzde 5. Bir de böyle askeri harcamalarımız olmasaydı kişi başı milli gelirde AB ortalamasına yetişiyorduk. İkinci bir ihtimal de bulunuyor. Eğer tarımda devrim yapabilseydik, tarımdaki gelişme sanayi kadar olsaydı Türkiye yine AB ortalamasında olacaktı. Onun için tarımda bir hamle yapamadık. Miras hukukunu yanlış anladık. Eğer araziler büyük olsaydı makineleşmeyi teşvik etmiş olacaktı ve bir an önce tarıma mekanizasyon gelecekti. O zaman verimi artıracaktık, o zaman bilgi girecekti. Yani global olarak eğer sanayi kadar gelişseydik Türkiye AB ortalamasını geçmişti."

(CİHAN)

Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,511 µs