En Sıcak Konular

Putin'e 4 Mart'ta Jirinovski ve Mironov da rakip

13 Aralık 2011 16:31 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 4 Mart Devlet Başkanlığı için resmi başvurusunun yapmasının ardından muhalif liderler de tek tek kayıtlarını yaptırmaya başladı.

Rus milyarder Mihail Prohorov'un dün Putin'e meydan okumasının ardından, bugün de Adaletli Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov, Merkez Seçim Kurulu'na gelerek başkanlık adaylığı ile ilgili dilekçesini sundu.

Liberal Demokrat Parti kongresinde ise Vladimir Jirinovski 4 Mart için partinin başkan adayı olarak belirlendi. Komünist Parti Başkanı Genadi Zyuganov da daha önce yaptığı açıklamada Putin'e karşı rakip olarak devlet başkanlığı yarışına katılacağını ifade etmişti.

BAŞKANLIK YARIŞI İKİNCİ TURA KALIR

Seçimlerde ilk turda hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamayacağını savunan Mironov, oylamanın ikinci tura kalacağını söyledi. Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi başkanlığı görevini Mayıs ayında kaybeden Mironov, hedeflerinin rüşvetle mücadele ve bölgesel yönetimlerin 2004 öncesinde olduğu gibi bölge halkları tarafından seçilmesi ile ilgili uygulamaya geri döneceklerini ifade etti.

4 Aralık parlamento seçimlerinde oylarını yüzde 64,4 seviyesinden yüzde 49,3'e düşüren Birleşik Rusya'nın, Putin için ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy alma ihtimali yüksek değil. Putin'in seçilme şansına yüksek bakan analistler, seçimlerin ikinci tura kalma alternatifini de göz ardı etmiyor.

Duma'da bulunan herhangi bir siyasi partinin adayı olmayan Prohorov'un Merkez Seçim Kurulu'na resmi aday başvurusu yapabilmesi için 2 milyon imza toplaması gerekiyor.

Birleşik Rusya dışından başkan adayı kazanabilir

LDPR'ın bugün gerçekleşen kongresinde partinin devlet başkanı adayı olarak Jirinovski belirlenirken, 9 delegenin Jirinovski'nin devlet başkanlığı adaylığına karşı çıkması dikkat çekti. Jirinovski'ye göre de devlet başkanlığı seçimleri ikinci tura kalacak ve Birleşik Rusya'nın dışında bir aday kazanacak.

Şimdi zafer için çalışacaklarını ifade eden Jiirnovski, "Şimdi kazanmak için bir şans var. Tüm batı Kremlin'in adayının kaybetmesi için çalışacak." dedi. Mart 2013'de erken parlamento seçimleri yapılmasını da savunan Jirinovski, halkın büyük çoğunluğunu 4 Aralık Duma seçim sonuçlarından memnun olmadığını ifade etti.

2036'da da başkan adayı olmaya devam edeceği esprisi yapan Jirinovski, "2036'da devlet başkanlığı için aday olacağım. O zaman 90 yaşında oluyorum. Bizim 90 yaşında bir başkanımız ... Ben şaka yapıyorum" şeklinde konuştu.

2008'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Zyuganov yüzde 18 ve Jiirnovski de yüzde 9 oy alabilmişti. Birleşik Rusya'nın adayı Dmitri Medvedev ise yüzde 70 oyla Kremlin'e çıkmıştı.

(CİHAN)

Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,874 µs