iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Enerji savaşı

13 Aralık 2011 12:58 tsi
Enerji savaşı Bir tarafta çok-uluslu şirketler, öteki tarafta ulus-devletler...Savaş başladı. iyibilgi özel

Çökme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan 'Euro Bölgesi, halihazırdaki kötü ekonomik durumunu hiçe sayarak beklenmedik bir yatırıma hazırlanıyor. Avrupa Parlamentosu,7.5 milyar avroluk devasa bir bütçeyi, Nükleer Füzyon teknolojisine yatırıyor Projenin toplam 15 milyar avroluk faturasının kalan kısmını ise diğer ülkeler karşılayacak. Kim mi onlar? Rusya, ABD, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Çin!

2027 yılında devreye girmesi planlanan Uluslararası Termo-Nükleer Enerji Santrali (ITER) Fransa'nın güney kesiminde (Provence) inşa edilmeye çoktan başlandı. 

Yukarıda saydığımız, neredeyse birbiriyle her alanda rekabet halinde olan ulus-devletleri biraraya getirmeyi başarmış bu projenin hedefi, tüm insanlığın hizmetine temiz ve sınırsız enerji kaynakları sunabilmek. Nükleer füzyon enerjisi, atomu parçalamak yerine, başka atomlar ile birleştirme prensibine dayanıyor. Çevre kirletilmeden muazzam boyutlarda enerji açığa çıkıyor. Yalnız bunun için Güneş'in yaydığı ısının 10 katı enerjiye ihtiyaç var. Ancak şimdiye kadar yapılan deneylerde, verim açısından ele dokunur bir sonuç elde edilememişti.

Kimi bilim insanları, bu projenin gerçekleşemeyecek kadar ileri bir teknolojiyi gerektirdiğini söyleyerek, AB'nin bu işe para yatırmasını eleştiriyor. BBC'nin görüşünü aldığı Fransız bilim insanı, "bu yüzyılın teknolojisi ile olacak iş değil. Belki gelecek yüzyıl olabilir." diyerek, AB'nin eldeki nükleer santralleri iyileştirmesini savunuyor.Kimisi de çevre dostu yenilenebilir enerji için kullanılması gerektiğini söylüyor.Projenin arkasındaki isimler bile, projenin başarısından pek emin değiller. BBC'ye konuşan Brüksel'deki bir bürokrat durumu şöyle açıklıyor:

"Riskli bir proje olabilir ancak araştırmamayı göze alamayacağımız kadar önemli. Enerji için potansiyel bir kaynak olabilir. 2050'den sonra enerji ihtiyacımızı kökten çözebilir."

2050'ye kadar uzun yıllar var.

Her ne olursa olsun, bu kadar ulus-devleti bir araya getirmeyi başarmış bir proje dikkatle takip edilmeli. Hele hele bu projenin katılımcılarından biri, aynı konuda küresel sermayenin dikkatini çekmişken...

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 4,614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs