iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Verin biz inceleyelim

13 Aralık 2011 11:00 tsi
Verin biz inceleyelim
O uçağı düşürecek, hatta ‘havada yakalayıp, inderecek” teknolojiniz varsa, zaten üstünsünüz demektir.. E, niye, neyi incelemek istiyorsunuz?.. iyibilgi Ankara

İran’ın hasarsız şekilde ele geçirdiği öne sürülen RQ-170 tipi Amerikan casus uçağı, Rusya ve Çin tarafından incelenmek isteniyor. Bu yüksek teknolojili uçağın nasıl olup da yakalandığına ilişkin iddia şu ki, Rusya daha bir-iki ay önce İran'a bir elektronik savaş istasyonu (1L222 Avtobaza) verdi ve işi başaran da bu!

Bir casus savaş uçağını tespit etmek, sinyallerini yakalayıp, şifrelerini ele geçirmek, sonra da kontrolüne almak herhalde önemli bir teknolojik aşama olsa gerek! En azından “avcı”nın “av”dan üstün olduğunu gösteren bir durum bu. (Tabii öyleyse; çünkü ABD açıklamaları, “ne vuruldu ne de siber-teknoloji ile ele geçirildi. Sadece bozuldu” minvalinde. Ki bu açıklama dahi, “siber-teknoloji lazım”ı teyit ediyor.)

Peki o halde Rusya ve Çin neden her türlü açığına vakıf oldukları uçağı incelemek istiyor? Elbette karışık bir konu bu. ABD’den gelen açıklamalar da öyle. Kimi uzmanlar Rusya’nın İran’ın insansız hava araçları ile mücadele kalitesini yükselttiğini söylerken, kimileri de İran’ın başarılı bir maket yaptığını iddia ediyor.

Öta yandan bizzat ABD’nin uçağı bıraktığını söyleyenler de mevcut. Ki bu da haberci bir spekülasyon olarak görülmeli. Fakat yine aynı soruya dönüyoruz: Hadi Çin haylidir bu konulara meraklı. Neden Rusya bu uçağı incelemek istesin?

Asıl soru da şu olsa gerek; Rusya bu teknolojiye gerçekten sahip mi? Öyle olmasa ABD yalanlamaz mıydı? Ya da yakın zamanda, ABD’nin yaptığı başarılı bir operasyonda kaybedilen helikopterden Rusya ve Çin’in çıkardığı dersler mi var?

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,593 µs