En Sıcak Konular

"Erdoğan, Atatürk gibi sorunu çözer"

13 Aralık 2011 09:59 tsi
Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Rum tarafının Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini, 1 Temmuz 2012’de dönem başkanlığını devralmasından sonra da bunun değişmeyeceğıini söyledi.

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Atatürk'ten sonra Türkiye'nin başına gelen ikinci bir lider olduğunu belirterek, "Sayın Erdoğan birçok konuda cesaretli adımlar attı. Kıbrıs sorunu konusunda aynı cesareti göstermeli" dedi. Kıbrıs'ta devam eden görüşmelerle ilgili olarak Milliyet'e konuşan Stefanu, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB Dönem Başkanı olacağı 1 Temmuz 2012'ye kadar sorunu çözmek istediklerini kaydetti. Rum Sözcü, "Kıbrıslı Rumların ve Türklerin oluşturacağı ortak devletin AB dönem başkanı olmasını arzuluyoruz" diye konuştu. 'Kıbrıs Cumhuriyet'i olarak Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini anlatan Stefanu, Türkiye'ye, "Bizim Türkiye ile bir alıp veremediğimiz yok. Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz" çağrısı yaptı. Galatasaray-Apollon arasında oynanan voleybol maçında çıkan olayları da sert tepki gösteren Stefanos Stefanu, "Beyinsizler ve akılsızların çıkardığı olayları büyütmeyelim. Sorunları kullanarak bir birimizin kalesine gol atmaya çalışmayalım" dedi. İşte Rum Hükümet Sözcüsü'nün açıklamalarının ana hatları;

TARAFLAR ARASI MÜSAFE BÜYÜK

"Görüşmeler istediğimiz gibi gitmiyor. İlerleme olacak şekilde gitmiyor. Biz isterdik ki, iki taraf arasında görüş birlikleri olsun. (Eski KKTC Cumhurbaşkanı) Talat zamanında yakınlaşılan konularda, Türk tarafının geri adım atması nedeniyle taraflar arasındaki mesafe daha büyük. Ümit ediyoruz ki, Greentree görüşmesine kadar Türk tarafı tutumları konusunda düşünerek adımlar atar. Özellikle BM'nin belirlediği 4 konuda. Yönetim, Mülkiyet-Toprak, Vatandaşlık-Yerleşikler. Örneğin Yönetim konusunda, Türk tarafı geri adım attı. Bizler daha önce 'Dönüşümlü Başkanlık' ve 'Çapraz Oy' konusunda anlaşmaya varmıştık. Ancak Türk tarafı bu konuda geri adım attı, Çapraz Oy'u kabul etmiyor."

YERLEŞİKLER GERİ GİTMELİ

"Vatandaşlık konusundaki tutumumuz nettir. Birincisi, bizler 'yasadışı' KKTC'nin verdiği vatandaşlıkları tanımıyoruz. 'Yasadışı' sistemin vatandaşlık verme yetkisi yoktur. İkincisi 'yasadışı' nüfus taşınması savaş suçudur. Taşınmış nüfusun hepsi geri gitmelidir. İnsani nedenlerden dolayı (adada olanlar) vatandaşlıklar tartışılır. Bizler üst taban belirledik, bu da 50 bin sayısı."

SAYIMI TANIMIYORUZ

"Kuzey'de sayım yapıldı. Bu sayımı tanımıyoruz. Eroğlu'na Ada çapında yapabileceğimiz bir nüfus sayımı önerdik. BM ve AB'nin etkin olacağı. Bu öneri kabul görmedi. Eğer kabul görseydi, şimdi sorunlar olmazdı. Nüfus sayımına KKTC'deki sivil toplum ve siyasi partiler bile tepkili."

EROĞLU RAHATSIZ EDİCİ

"Çözümde Federasyon olamayacaksa, Eroğlu çözüme gelmeyecekse, tek vatandaşlık tek egemenlik olmayacaksa; evet, Eroğlu rahatsız edicisi oluyor. Eroğlu ve Kıbrıs Türk tarafı çok önemli bir hata yapıyor. Merkezi hükümeti Rumların malı olacak sanıyor. Merkezi hükümet Kıbrıslı Rumlar ve Türklerin olacak. Eroğlu her şey iki olsun diyor. O zaman iki ayrı devlet olur. Türk tarafı iki ayrı devlet istiyor. Kıbrıs Rum tarafı iki devlete kesinlikle karşıdır."

HENÜZ DOĞALGAZ BULMADIK

"Doğalgaz aramaları konusunda henüz bir şey bulmuş değiliz. Ama doğalgaz Kıbrıs sorunun çözümü için büyük bir teşvik. Doğalgaz bulunduğu zaman bundan hem bizler, hem Türkler hem de Türkiye kazanacaktır. Çözüm konusunda doğalgaz bir motivasyon yaratıyor. Burada Türkiye'nin 'tehditkâr-gerilim' yönünde yaptığı açıklamalar uluslararası arenanın da tepkisini çekiyor. Bunlar doğru değil."

KAZAN KAZAN OLSUN

"Bizim Türkiye ile bir alıp veremediğimiz yok. Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz. Biz, Avrupa Birliği'ne tam üye olan bir Türkiye istiyoruz. Tek sorun; 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin topraklarının 'işgalidir.' Kıbrıs sorunun çözümü, Rumlar için bir zafer değildir. Herkes kazanacak, vin-vin (kazan-kazan) olacak.

'YARIM DEVLET' AŞAĞILAYICI

"AB dönem başkanlığı döneminde Türkiye ile ilişkilerin iyi olmasını istiyoruz. Bizler Türkiye'nin AB'de ilerlemesi taraftarıyız. Eğer Türkiye, AB'deki yükümlülüklerini yerine getirirse, başlıklarda itiraz olmaz. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Baş müzakereci Egemen Bağış'ın açıklamaları aşağılayıcı. 'Yarım devlet' gibi açıklamalar doğru değil. Bu tür beyanlar, Türkiye aleyhine olumsuz hava oluşturuyor."

ERDOĞAN ATATÜRK GİBİ

"Erdoğan'a çok geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz. En kısa zamanda şifa diliyoruz. Sayın Erdoğan bir çok sorunlar konusunda cesaretler gösteriyor. Kıbrıs sorunu konusunda; cesaret göstermelidir. Atatürk'ten sonra Türkiye'ye gelen en önemli liderdir Erdoğan. Atatürk ile Venizelos (Yunanistan Başkanı) arasındaki ilişki Kıbrıs'ta da gelişebilir. Bizler, 1 Temmuz 2012'ye kadar sorunun çözümü çabası içindeyiz. AB dönem başkanlığını 'ortak devlet' üstlensin. Çözüm zamanı geldi artık. Çözümsüzlükler yeni sorunlara yol açıyor."

Beyinsizlere müsaade etmeyelim

"Galatasaray-Apollon arasında oynana Voleybol maçında çıkan olayları tasvip etmiyoruz. Ancak bazı beyinsizler ve akılsızların çıkardığı olayları büyütmemiz toplum tabanlarında öfkeye neden olur. Bunlar iki tarafta da vardır. Bunlara müsaade etmememiz gerekir."

Sefa Karahasan-Milliyet



Bu haber 2,688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,782 µs