En Sıcak Konular

15 yaşındaki PKK'lıya parkasını verdi

13 Aralık 2011 09:36 tsi
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde geçtiğimiz perşembe günü yapılan operasyonda 1'i ölü, 8 terörist etkisiz hale getirildi.

Barındıkları yerde çevrilen teröristlere 'teslim ol' çağrısı yapan asker, 7 kişiyi sağ ele geçirdi. Operasyonla ilgili fotoğraflarda ilginç bir kare ise dikkat çekti. Askerin, soğuktan üşüyen 15 yaşındaki çocuk teröriste, parkasını giydirdiği, korkmaması için teselli ettiği fotoğraflara yansıdı.Bingöl-Karlıova kırsalında, perşembe günü güvenlik güçleri ile teröristler arasında sıcak temas sağlandı. Çatışmada PKK'lılardan 1'i ölürken, 7'si sağ yakalandı. Jandarma Özel Harekât timlerinin yaptığı operasyonda ayrıca 1 adet M-16 piyade tüfeği, 7 uzun namlulu silah, 1 tabanca, 1 büyük-2 küçük telsiz, 1 gece görüşü dürbünü, çok sayıda şarjör ve mühimmat ele geçirildi. Sağ yakalananlar arasında bulunan 15 yaşındaki PKK'lının soğuktan üşümesi üzerine operasyona katılan bir asker, bu kişiye parkasını verdi. Kolunda yara olan PKK'lının tedavisi için ilk müdahale de olay yerinde yapıldı. Sağ olarak yakalanan 'Azad' kod adlı teröristin örgüte 1993 yılında katıldığı ve PKK'nın sözde Erzurum eyalet koordinatör yardımcısı olduğu, 1995 yılında Hakkari Uzundere Jandarma Karakolu'na yapılan ve 10 askerin şehit olduğu saldırı dahil 7 eyleme katıldığı tespit edildi. Güvenlik güçlerinin 'teslim ol' çağrılarına el bombası ve ateşle karşılık veren, ardından silahı ile birlikte ölü olarak ele geçirilen 'Serbest' kod adlı teröristin ise PKK'ya 1999 yılında katıldığı ve örgütün sözde bölge sorumlusu olduğu belirlendi. Valilikten yapılan açıklamada, sağ yakalanan diğer teröristlerin katıldığı eylemler şöyle sıralandı: "Mayıs 2008'de Bingöl-Adaklı ilçe merkezinde polis aracına roketli saldırı, Ağustos 2010'da Adaklı'da bir köy muhtarının eşi ile birlikte silah zoru ile kaçırılması, yeni karakol inşaatındaki bir iş makinesinin yakılması, Ağustos 2011'de Karlıova ve Adaklı ilçelerinin HES şantiyesine yönelik saldırı, araç yakma ve adam kaçırma, Eylül 2011'de Karlıova-Adaklı ilçelerinde 3 şahsın kaçırılması."

Bingöl'de Teslim olan teröristler, güvenlik güçlerine verdikleri ifadede, örgüt içerisinde, 'PKK'dan kaçan veya teslim olan teröristlerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü' yönünde propaganda yapıldığını anlattı. Teröristler, birçok kişinin aslında örgütten kaçarak teslim olmayı düşündüğünü; ancak bu propagandadan etkilendikleri için dağda kalmaya devam ettiğini belirtti.

Dağa çıkışta yaş 13'e kadar düştü

Terör örgütü PKK'nın, genç yaşta dağa çıkardığı militanlarının yaşının 13'e kadar düştüğü belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün "PKK Terör Örgütü Militanlarının Profili" isimli raporuna göre, örgüte genç yaşta katılanların çoğu Hakkâri'de yaşıyor. Bu ilden dağa çıkanların yaş ortalaması 17. Emniyet'in hazırladığı rapor, teröristlerin doğum yılları, dağa çıktıkları ve dağda öldükleri yıllar esas alınarak hazırlandı. İsim isim örgüt mensuplarını inceleyen güvenlik birimleri, raporu, bin 739 teröriste ait bilgileri inceleyerek tamamladı. 40 yaş ve üzerindekiler örgütün yüzde 17'sini, 20-40 yaş aralığındakiler ise yüzde 82'sini oluşturuyor. Örgüt, genç yaşta militanları dağa çıkartıyor, 13 yaşına kadar dağa çıkış yaşı düşmüş durumda. 40 yaşından sonra kimse dağa çıkmıyor. Uzmanlar bunu, "Evi, işi ve ailesi olan, bunları bırakıp dağa çıkmıyor. Genç yaştakiler ise daha çabuk kandırılıyor." diye yorumluyor. Bir terörist, dağda ortalama 3 yıl hayatta kalabiliyor. Örgüte katılım yaşı ise daha çok 17-20 aralığında gerçekleşiyor. Dağ kadrosunun önemli kısmını genç yaştakiler oluşturuyor. Kadınlar ise erkeklerden bir buçuk yıl önce örgüte katılıyor, bir buçuk yıl daha uzun yaşıyor. Kırsal ile irtibatı zayıf olan illerde ise dağa çıkış yaşı yükseliyor.

zaman

Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs