En Sıcak Konular

'2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı'

12 Aralık 2011 23:26 tsi
Türkiye'de 2012 yılının Çin kültür yılı olarak kabul edilmesinin ardından etkinlikler, Ankara'da düzenlenen bir resim sergisiyle başladı.

 Etkinliklerin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM Başkanvekili Sadık Yakup ve Çin Kültür Bakan Yardımcısı Yang Zhijin ile Çin'in Ankara Büyükelçisi Gong Xiao Sheng yaptı.

Türkiye'de, Çin kültür yılı olarak kabul edilen 2012 yılı etkinlikleri, Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen "Ünlü Çin Ressamlarının Fırçasından İpek Yolu Karma Resim Sergisi" ile başladı.

Tarihi İpek Yolu'nu anlatan resimlerin sergilendiği programa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM Başkanvekili Sadık Yakup, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kültür Bakan Yardımcısı Yang Zhijin ve Çin'in Ankara Büyükelçisi Gong Xiao Sheng katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Günay, gelecek yılın Türkiye'de Çin yılı olarak kabul edildiğini, 2013 yılının da Çin'de Türkiye kültür yılı olarak kabul edildiğini dile getirdi.

"TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİNİN DÜNYA BARIŞI İÇİN KÖPRÜ OLMASINI DİLİYORUM"

Bu etkinliklerle güzel bir başlangıç yaptıklarını belirten Günay, Çin ile ilişkilerin dünya barışı için bir barış köprüsü olması dileğinde bulundu. Yeni yüzyılda, Çin'in önplanda olacağına inandığını anlatan Günay, sözlerine şöyle devam etti: "20 yüzyılda Amerika, dikkatleri üzerine çeken ülkeydi. Çin'deki gelişmeleri yakından takip eden birisi olarak söylüyorum ki 21. yüzyıl Çin'in önplanda olacağı bir yüzyıl olacak. Yine bir diğer ülkenin de Türkiye olacağına inanıyorum." dedi.

"ÇİN'DE 2013 YILI TÜRKİYE KÜLTÜR YILI OLARAK KUTLANACAK"

Çin'de de 2013 yılının Türkiye yılı olarak kabul edildiğinin altını çizen Günay, o zaman da Türk sanatçıların Çin'e giderek, Türkiye'yi daha yakından tanıma fırsatı bulacaklarına olan inancını dile getirdi.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Gong Xiao Sheng ise tarihi ipek yoluna vurgu yaparak, ipek yolunun bir dostluk yolu olduğunu, Türkiye ile olan tarihi dostluğu daha da geliştirmeyi arzuladıklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından açılışı temsilen kurdele kesildi. Kurdeleyi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM Başkanvekili Sadık Yakup ve Çin Kültür Bakan Yardımcısı Yang Zhijin ile Çin'in Ankara Büyükelçisi Gong Xiao Sheng kesti.

Açılışın ardından, Bakan Günay ile TBMM Başkanvekili Yakup resim sergisini gezdi. Ayrıca, etkinlikler kapsamında Türkiye'ye gelen Çinli gazetecilerin yoğun ilgisi de dikkat çekti.

Türkiye'de Çin yılı kutlamalarına katılmak üzere Çin Kültür Bakan Yardımcısı Yang Zhijin başkanlığındaki 6 kişilik heyet ile ressam, gazeteci ve 80 kişilik dans ve müzik grubu, Ankara ve İstanbul'da ağırlanacak.

DOĞU TÜRKİSTANLI VATANDAŞLAR ÇİN'İ PROTESTO ETTİ

Bu arada, etkinliğin yapıldığı Cer Modern Sanatlar Merkezi'nin önünde 30-40 kişilik Doğu Türkistanlı grup Çin'i protesto etti. 2012 yılının Türkiye'de Çin yılı olarak kabul edilmesine tepki gösteren grup, Çin aleyhine sloganlar attı. "Çin, Doğu Türkistan'dan defol" diye bağıran topluluk, '2013 yılı Türkiye'de Doğu Türkistan yılı kabul edilsin' yazılı pankart açtı.

(CİHAN)

Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs