En Sıcak Konular

Çınar: Enerjide Rusya'ya bağımlıyız

12 Aralık 2011 21:53 tsi
MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, cari açığın sürdürülebilir olmaktan çıktığını öne sürerek, ''Büyüyen cari açık, ekonominin kırılganlığını görünür hale getirmiştir'' dedi.



TBMM Genel Kurulunda, MHP milletvekilleri, Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün bütçeleri üzerinde görüşünü dile getirdi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, sözlerine, ''(Ekonomi Bakanlığı) adı olmadı Sayın Bakanım. Neden böyle bir garabete taraftar oldunuz bilmiyorum? Şimdi gittiğiniz bir yerde makro ekonomi sorsalar, 'ben bilmiyorum mu' diyeceksiniz? Bu, buraya yakışmadı'' diyerek başladı.

''Dış ticaret açığı büyük sorun'' diyen Ayhan, ''İhracat kadar dış ticaret açığı oldu. İhracatı söylüyoruz ama cari işlemler açığını söylemiyoruz. Bunlar da birer vaka. Cari açık şişmiş, dövizde yanık kokusu, Hatay'da Ortadoğulu turist sayısı yüzde 1'e düşmüş. Bunlar sıfır sorunlu dış politikanızın etkileri'' şeklinde konuştu.

Dış ticaret açığının büyük olduğunu öne süren Ayhan, ''Ütüldük. AKP, Türk milletini üttürdü. Dış ticaret açığı yapısal bir hal aldı'' ifadesini kullandı. Dış ticaret dengesinin iyice bozulduğunu ileri süren Ayhan, ''Cari açık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Büyüyen cari açık ekonominin kırılganlığını görünür hale getirmiştir'' dedi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Avrupa Birliği Bakanlığı'nı, ''AB yolunda yaşatılan tek taraflı platonik aşkın ürünü'' olarak niteledi.

Türkkan, daha önceki hükümetlerde de ''başmüzakereci'' olarak görev alan, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın, ''AB'nin akıl tutulması içerisinde olduğunu'' söylediğini anımsattı. ''Sayın Bakan, yeni mi anladınız bunu?'' sorusunu yönelten Türkkan, ''Yoksa akıl tutulması içerisinde olan her türlü tavizi veren AKP mi? Avrupalı parlamenterler, hapisteki gazetecileri ve milletvekillerini soruyor. Demek ki ilk önce zihniyetin değişmesi gerekiyor'' diye konuştu.

''İzmir'de karakolda bir kadına polisler tarafından dayak atıldığına ilişkin görüntülerin'' yer aldığı haberleri hatırlatan Türkkan, ''Nerede kaldı sizin işkenceye kaşı sıfır toleransınız? Emniyet, görüntüler ortaya çıkana kadar o polisleri görevde tuttu. Bir de kadının 'konsomatris' olduğu ifade edildi. Konsomatris olması bu dayağı meşrulaştırıyor mu? 'Şiddet yanlılarına yönelik bu iltimas neden' diye sormadan geçemiyor insan'' açıklamasında bulundu.

-''Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak...''-

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, BOTAŞ'ın önemli miktarda borcu olduğunu ifade ederek, ''Geçtiğimiz yıllarda indirimli doğalgaz kullanan sanayicilerin, önümüzdeki yıl bu indirimlerden istifade edemeyeceğini hatta zamlarla karşı karşıya kalacaklarını söylemek yanlış olmaz'' dedi.

Türkmenistan ile doğalgaz alımına ilişkin 1999 yılında yapılan anlaşmanın hayata geçirilmesi tavsiyesinde bulunan Özensoy, ''Zaten BOTAŞ'ın şu anda başında bulunan Genel Müdür de usulsüz bir şekilde atanmıştır'' ifadesini kullandı.

Özensoy, elektrik üretiminde özel sektörün ikili anlaşmalarla teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ise enerjinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için büyük önem arz ettiğini ifade etti. Türkiye'de kullanılan enerjinin yüzde 75'ine yakınının ithalat yoluyla karşılandığına dikkati çeken Çınar, ''Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için dışa bağımlılıktan kurtulmak gerekir. Enerji ithalatının yarattığı maliyeti giderek artıyor'' diye konuştu.

''Madem zenginleştik vatandaşın cebine ne yansıdı?'' sorusunu yönelten Çınar, akaryakıta, doğalgaza yapılan zamların, 'ayaklarının üzerinde durduğu' iddia edilen bir ülkenin resmine uymadığını savundu.

Enerji sıkıntısının giderilmesi için yerli kaynakların desteklenmesini isteyen Çınar, ''Hükümet enerji alanında sınıfta kalmıştır. Söylediği ve söz verdiği hiçbir şey gerçekleşmemiştir. Enerji alımında bağımlı olduğumuz tek ülke Rusya'dır. Yarın iki ülke arasında çıkacak bir sorunda soğukta kalacağımız kesindir. Yakın zamanda Ukrayna örneği önümüzde. AKP iktidarı yanlış ve karanlık bir yolda ilerliyor'' şeklinde konuştu.

Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,838 µs