En Sıcak Konular

Ankara Üniversitesin'den Teziç'e dava

15 Haziran 2007 11:07 tsi
Ankara Üniversitesin'den Teziç'e dava    
Bir rektör ve dekanlar, bir YÖK Başkanı’na karşı tepkilerini, toplu halde ilk kez yasal zeminde gösteriyor. AÜ rektörü, rektör yardımcısı, beş dekan ve bir üniversite yönetim kurulu üyesi, sekiz profesör, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç aleyhine

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan'ın köşesi...

YÖK Başkanı Teziç’e 80 bin YTL’lik dava

BİR rektör, bir rektör yardımcısı, beş dekan ve bir üniversite yönetim kurulu üyesi, sekiz profesör, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç aleyhine 80 bin YTL (80 milyar lira) tutarında tazminat davası açıyor.

Türkiye’de anlaşmazlık her alanda, her kesimde. Hatta, en elit topluluk içinde bile. Anlaşmazlıklar statüye, toplumdaki konuma göre değişiyor. Gerginlik her alana yansıyor.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Aslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Berber, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Göle, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Bora Sayan, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Aydın, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Burgu, Ankara Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ayhan, Teziç aleyhine, her biri onar bin YTL’den, toplam 80 bin YTL’lik tazminat davası açıyor.

Bir rektör ve dekanlar, bir YÖK Başkanı’na karşı tepkilerini, toplu halde ilk kez yasal zeminde gösteriyor. O nedenle, açılan dava üniversite dünyasında müthiş yankı buluyor.

BİR HABER ÜZERİNE

Sorun, bir gazete haberinden çıkıyor.

Takvim Gazetesi 3 Nisan 2007’de bir haber yayınlıyor. Haber, Ankara Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi bir profesörün kızının Diş Hekimliği Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak kabulünde usulsüzlük iddiası içeriyor.

Haberde, tazminat davası açan hocaların isimleri ve fotoğrafları var. Usulsüzlüğü onlar yaptı, anlamında. Aynı haberde, YÖK’ün adı geçen rektör ve dekanlar hakında soruşturma açtırdığı da yer alıyor.

Rektör ve dekanlar, YÖK’ün haklarında soruşturma açtırdığını ve soruşturma nedenini, bu haberden öğreniyor. Soruşturma hem disiplin, hem ceza niteliğinde. Sonuca göre, kınamadan üniversiteden uzaklaştırmaya kadar gidebilecek türde.

DAVA DİLEKÇESİ

Soruşturma gerçekten açılıyor, savunma isteniyor. Ancak, Teziç aleyhine verilen dava dilekçesinde, savunmaların YÖK tarafından süresi içinde kabul edilmediği öne sürülüyor.

Ayrıca, bu haberle adı geçen hocaların kişilik haklarının ihlal edildiği belirtiliyor.

Bir başka ayrıntı, disiplin cezalarının af kapsamında ve zamanaşımına uğramış olması.

Mahkeme dilekçesinde, YÖK’ün soruşturmasına neden olan, bir öğretim üyesinin kızının araştırma görevlisi olarak kabulünde, ilgili yönetmeliğe uygun karar verildiği ve bu nedenle hukuka uygun olduğu görüşü yer alıyor. Asıl nokta bu. Buna rağmen, soruşturma açılması, rektör ve dekanları üzüyor. Hukuki anlamda, kişilik haklarının ihlali iddiasına uzanıyor.

25 MAYIS’TA

Hocaların tazminat talebine ilişkin mahkeme dilekçesi 25 Mayıs günü Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne veriliyor. Duruşması önümüzdeki günlerde.

Geçen hafta, Ankara’da Üniversitelerarası Kurul toplanıyor. Toplantıda Erdoğan Teziç ve Nusret Aras var. Orada da, başka bir nedenle, aralarında tartışma çıkıyor.

Devam eden bir dava nedeniyle, ayrıca hukuki olarak, benim, kim haklı, kim haksız, gibi bir yorumda bulunmam mümkün değil.

Ancak, üzücü olan, bir YÖK Başkanı’nın rektör ve dekanlarla anlaşmazlığının mahkemelere kadar düşmesi. Bu o kadar sık rastlanan bir olay değil.

Bunlar, mahkemelere düşmeden, diyaloglarla çözülebilecek sorunlar değil mi?

Diyalog ve diyalog. Bizim toplumda en eksik olan bu sosyal davranış biçimi.



Bu haber 265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,339 µs