En Sıcak Konular

Çin ekonomisi duruluyor

12 Aralık 2011 09:54 tsi
Küresel olarak ikinci büyük ekonomik krizin, ayrıca Avrupa Birliği sürecinde genel dengeleri de etkileyebilecek gelişmelerin tartışıldığı şu günlerde Çin ekonomisinden de ilginç işaretler gelmeye başladı.

Yıl içerisinde, sosyal dengeler dikkate alınarak, yönetim tarafından en önemli sorun olarak nitelendirilen fiyat artışlarında alınan etkin önlemler sonucunda başarılı sonuçlar elde edilmeye başlandı. Temmuz ayında yüzde 6,5 ile son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ve enflasyonun en önemli göstergesi olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), Kasım ayında yüzde 4,2'ye geriledi. Bu azalışın Aralık ayında da devam etmesi ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise büyük bir gerileme göstererek, yüzde 2,7 olarak kaydedildi. Bu azalıştaki en önemli etken olarak, geçen yılki yüksek baz oranı ile ham madde fiyatlarındaki uluslararası gelişmeler ve iç talepteki gerileme gösteriliyor.

Kasım ayı sonu itibariyle 3.31 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaşan dış ticaret hacmindeki önemli gelişmelere rağmen, ekonominin diğer alanlarından gelen haberler, Çin ekonomisi açısından önümüzdeki dönemde dikkate alınması gereken sinyaller veriyor. Kasım ayında yüzde 12,4'e gerileyen sanayi çıktısı artış oranı, yüzde 24,5'e gerileyen sabit kıymetler yatırımları artış oranı ve kritik seviye olan yüzde 50'nin altına inen PMI (Purchasing Managers' Index - Satın Alma Endeksi) oranı, gelecek aylarda Çin ekonomisindeki büyümenin gerileyeceğine işaret ediyor ve Çinli yetkililer de bunun endişesini taşıyor.

2011 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 9.43 olarak büyüyen Çin ekonomisinin yıl sonunda yine yüzde 9'u aşan bir büyüme oranına ulaşması beklenmekle birlikte, son gelişmeler, 2012 beklentilerini aşağıya çekiyor. Bu durumu yakından takip eden Çin yönetimi, küresel pazarlardaki gelişmeleri de dikkate alarak, iç talebe dayalı büyüme sürecini daha da hızlandırmaya karar verdi. Bu amaca yönelik olarak, Çin Merkez Bankası önemli bir adım atarak, 5 Aralık 2011 tarihinden itibaren munzam karşılık oranlarında 50 baz puan indirim yaptı. Bu, son 3 yıllık dönemde yapılan ilk indirim olarak dikkat çekti. Pekin yönetiminin önümüzdeki aylarda munzam karşılık oranlarında bir indirime daha gitmesi kuvvetli muhtemel olarak görülüyor. Böylelikle hükümetin iç talebin canlandırılması yönünde yeni adımlar atmaya devam etmesi bekleniyor.

2012 yılını kritik kılan bir diğer unsur ise yıl içerisinde Çin yönetiminde beklenen üst düzey değişiklikler. Cumhurbaşkanı Hu Jintao'un yerini yardımcısı Xi Jinping'e devretmesini ve ayrıca, Başbakan Wen Jiabao'un da değişecek olmasını içeren bu sürecin ekonomik dengeler üzerinde ek bir sıkıntı oluşturmaması, Çin yönetimi açısından bir diğer önceliği teşkil ediyor.

cihan



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,512 µs