En Sıcak Konular

'AB, Kıbrıs sorununu kendisi ithal etti'

10 Aralık 2011 14:51 tsi
'AB, Kıbrıs sorununu kendisi ithal etti' Türkiye, Rumların devralacağı "Dönem Başkanlığı'na bir kurum olarak saygı gösterilmesine" dair AB çağrısını esefle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dün yayınlanan AB Zirvesi Sonuçları'nin Türkiye'nin AB Dönem Başkanlığı ile 2012 yılının ikinci yarısındaki ilişkilerine dair açıklamalarını "tehdit" olarak tanımladığı ve Dönem Başkanlığı'na bir kurum olarak saygı gösterilmesi çağrısında bulunduğu hatırlatıldı.

"Türkiye'nin AB ile ilişkileri yarım asırdır devam etmektedir. Türkiye, AB'nin kurumsal yapısının tamamen bilincinde olup, bu yapıya gereken saygıyı göstermektedir. Ancak mevcut sorunun Türkiye tarafından yaratılmadığı da bir vakıadır." vurgusu yapılan açıklamada, Rumların AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak olmasının, 2004 yılı genişlemesinde yapılan yanlış bir siyasi hesabın ve hatanın sonucu olduğu hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "AB Konseyi'nin 26 Nisan 2004 tarihinde almış olduğu kararda Kıbrıs Türklerine verilen sözün yerine getirilmediği, ambargo ve kısıtlamaların kaldırılmadığı da bir gerçektir. AB'nin kendi içine ithal ettiği sorunlar, şimdi Birliğin kolektif olarak karşı karşıya olduğu mevcut sınamalara yapıcı biçimde karşılık vermesini zorunlu kılmaktadır."

Türkiye'nin AB Zirvesi Sonuçları'nın 14. paragrafındaki açıklamaları esefle karşıladığı belirtilen açıklamada, "Türkiye'nin konuya ilişkin tutumu başından beri sarih olup, daha önce açıklanmış AB tarafından da bilinen politikaları ile uyumludur. Türkiye, BM'nin de beklentisi doğrultusunda önümüzdeki aylarda Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması ve AB Dönem Başkanlığı'nın Kıbrıs Türklerinin de eşit statüde yer alacağı yeni ortaklık devleti tarafından üstlenilmesi istikametindeki samimi arzusunu muhafaza etmektedir." denildi.

Türkiye'nin, 30 Haziran'a kadar Ada'da kapsamlı çözüm bulunmasını teşvik için yapılan bir çağrı yaptığı savunulan açıklamada, "Bunun tehdit olarak algılanması her türlü iyi niyetten uzaktır. AB iyi niyetliyse ve adil bir çözüme katkıda bulunmak istiyorsa, kapsamlı çözüm doğrultusunda Kıbrıs Rum tarafına baskıyı artırması gerekir." ifadelerine yer verildi.

Cihan



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs