En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu: Hükümetin tek dayanağı sıcak para

10 Aralık 2011 13:26 tsi
"2012 o açıdan çok önemlidir. Hükümetin tek dayanağı var, o da sıcak paradır yani borç. En büyük korkusu da para çıkacak "

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yargıyı eleştirirken çok dikkatli davrandıklarını belirterek, ''Ama yargının militanlaşmasına, bir siyasal partinin arka bahçesi olmasına izin vermeyiz'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde partisinin ilçe başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, bugünün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu, insanların ağır bedeller ödeyerek hak elde ettikleri günün kutlandığını söyledi.

İnsan Hakları Günü'nün demokrasi, özgürlük ve adalet taleplerinin yoğunlaştığı günler arasında yer aldığına işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Eğer bir ülkede, demokrasi varsa halkın iradesine saygı vardır. Halkın iradesine saygı varsa halkın seçtiği milletvekillerinin tutuklanmaması kuraldır. Onlar seçimlere girdiler, kim izin verdi? Yargı izin verdi. İzin istediler, Yüksek Seçim Kurulu 'evet' dedi. Nasıl oluyor da aynı insanlar bugün hapiste? O zaman baştan izin vermeyin'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Karadeniz Ereğli'nin pek çok sorunu olduğunu, ekonomik sıkıntıların da bunların başında geldiğini savunarak, şunları kaydetti:

''Büyük bir işsizlik var. Siz sanmayın ki işsizlik sadece burada var. Dün Adana'daydım. Burası işsizlikte Türkiye'nin bir numaralı ilidir. Düşünün İstanbul'dan sonra sanayinin filizlendiği bir Anadolu kentinde bugün işsizlik en yüksek noktada. Türkiye'nin ciddi sorunları var. Önümüzdeki yıl göreceksiniz. Bütün arkadaşlar bunu hatırlasınlar. Önümüzdeki yıl, çok daha büyük ekonomik sorunlarla karşılaşacağız. İşsizlik daha da aratacak. Gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 22'dir ama benim size bir sözüm var. Bu sözü kimse unutmasın, asla umutsuz, karamsar olmayacağız. Çünkü herkes şunu çok iyi bilsin, bu ülkede halkın iradesini temsil eden, halktan güç alan Cumhuriyet Halk Partisi var.''

Seçimlerden önce açıkladıkları çok sayıda projenin hayali olduğunu söyleyenlerin şimdi bunları uyguladığını öne süren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Demek ki bizim projelerimiz hayali değil. Biz doğruları söylüyoruz. Demek ki CHP kılı kırk yararak bir lafı söylüyor. Hesabını kitabını yapmadan finansal dengeleri sağlamadan, makroekonomik dengeler dikkate alınmadan CHP proje açıklamaz. Şimdi geldiler bizim projelerimize sahip çıkıyorlar. Sahip çıksınlar seviniyoruz. Hatta 41 projemizi de getirirlerse söz veriyoruz tamamına destek vereceğiz. Bizden özür dilesinler gibi bir şey de söylemiyoruz. Çünkü biz, halka güveniyoruz, halk için çalışıyoruz, doğru söylemeye çalışıyoruz, bunun çabasını harcıyoruz. Temel hedefimiz ve amacımız bu.''

Bu sırada bir partilinin ''Kanal İstanbul Projesini'' hatırlatın demesi üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, ''Şimdi bu Kanal İstanbul'u hatırlatmayın. Onlara girmeyelim, zamanı var'' dedi.

-''Yargının militanlaşmasına izin vermeyiz''-

CHP lideri Kılıçdaroğlu, adaletin olduğu bir yerde demokrasi ve özgürlüğün olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

''Eğer bir yerde adalet yoksa demokrasi ve özgürlük de olmaz. Adaletin olduğu yerde insanların gelecek güvencesi olur. Bu olmazsa insanlar geleceğe güvenle bakamazlar. O nedenle 'adaletin olmadığı yerde tuz kokmuştur' denir. Biz adaleti her yerde ve ortamda yüceltmek zorundayız. Yargıyı eleştirirken de biz çok dikkatli davranıyoruz. Ama yargının militanlaşmasına, bir siyasal partinin arka bahçesi olmasına izin vermeyiz. Unutmayın eski adıyla Devlet Güvenlik Mahkemeleri, yeni adıyla özel yetkili mahkemeler birer operasyon mahkemesidir. Bu mahkemeler siyasi otoriterinin emrine ve talimatına göre karar veren mahkemelerdir. Eski adıyla da sıkı yönetim mahkemeleridir. Bir yerlerden talimat gelir. Bunlar da onu karara dönüştürürler. O nedenle bizim 41 projemiz arasında özel yetkili mahkemelerin kaldırılması da var. Çünkü, özel yetkili mahkemeler doğal yargılama ilkesine aykırıdır. Bunlar özel mahkemelerdir, özel ihtisas mahkemeleri değildir, özel siyasal mahkemelerdir ve adaleti yaralayan mahkemelerdir.''

CHP'nin bütün partilerden daha fazla çalıştığını savunan Kılıçdaroğlu, ''Emekli arkadaşlarım çok iyi bilirler, biz İntibak Yasası'nı çıkaracağız dediğimiz zaman 'bunun için 20 katrilyona ihtiyaç var, hayali proje' dediler. Şimdi meclise getirecekler. Ama hemen getirmiyorlar. Seçimlerden önce getirecekler. Emekliler buna kanacak mı? Emekliler bunu çok iyi bilmesi lazım'' ifadeleri kullandı.

-''Hükümetin tek dayanağı sıcak para''-

Kılıçdaroğlu, bir partilinin hükümetin özelleştirme mantığıyla hareket ettiğini iddia etmesinin ardından konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Özelleştirme yoluyla AKP'nin aldığı para 30 milyar dolardır. Cumhuriyet tarihinin en büyük borçlanmasını yaptı. Ama bizim anladığımız bir anlamda büyüme de yok. Herkes borç içinde. Bir ev düşünün adam buzdolabını sattı, biraz geçindi. Çamaşır makinesini, yatak odası, televizyonunu sattı, biraz daha iyi geçindi. Sonra bir baktı borç aynı borç. Evde de hiçbir şey kalmadı. Bizim durumumuz da buna benziyor. Her şeyi sattık, dünyanın borcunu yaptık. İşsizlik, kimse de iş bulamadı. 2012 o açıdan çok önemlidir. Hükümetin tek dayanağı var, o da sıcak paradır yani borç. En büyük korkusu da para çıkacak mı, çıkmayacak mı? Para çıkarsa çökecek. Türkiye'nin ihracat yapması, cari fazlası vermesi lazım. Plan Bütçe Komisyonu'nda, bütün bakanlıkların bütçelerinde söylendi. Televizyonlar ve TRT 3 niye yasaklandı? Halk gerçekleri, meclisteki tartışmaları öğrenmesin. Grup toplantıları yasaklandı, yayınlanmıyor, gerekçe halkı gerçekleri anlatmamak.''

A.A.



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,654 µs