En Sıcak Konular

Çin'den AB'ye hayat öpücüğü

10 Aralık 2011 09:06 tsi
Çin'den AB'ye hayat öpücüğü İngiltere’nin vetosu ile moralleri bozulan piyasaların imdadına Çin yetişti



Çin’den AB’ye hayat öpücüğü AB Liderler Zirvesi’nde İngiltere’nin vetosu ile moralleri bozulan piyasaların imdadına Çin yetişti. Çin’nin biri Avrupa diğeri ABD’ye odaklı 300 milyar dolarlık yatırım fonlarını yönetecek yeni bir araç oluşturmayı planladığı haberi borsaları yükseltti. AB’nin “İngiltere’siz yola devam” açıklaması piyasalarda moralleri düzeltti

Avrupalı liderlerin 2 gün süren zirvesinden çıkacak kararları dört gözle bekleyen piyasalar, İngiltere’nin vetosu ile şok oldu. Aylardır, euro krizi ile yatıp kalkan piyasalar, beklenen anlaşma haberinin gelmemesiyle güne düşüşle başladı. Ancak piyasaların yardımına Çin’den gelen haber yetişti. Haberde, Çin Merkez Bankası’nın toplam 300 milyar dolarlık yatırım fonlarını yönetecek yeni bir araç oluşturmayı planladığı belirtildi.

Konuya yakın bir kaynağın Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, oluşturulacak araç ile dünyanın en büyük döviz rezervinin getirilerinin iyileştirilmesi amaçlanıyor.

Konunun hassasiyetinden dolayı adının açıklanmasını istemeyen kaynak, yatırım aracının biri Avrupa diğeri ABD’ye odaklı iki fondan oluşacağını da ifade etti.

Haber öncesinde 1.3380 dolar civarında işlem gören euro, haberin ardından 1.3422 dolara kadar yükseldi.

Moral bozukluğu içerisindeki Avrupa borsalarında yükselişler Çin’den gelen haberle yüzde 2’leri aştı. Avrupalı liderlerin yola İngiltere olmadan da devam etme konusunda kararlı olduklarını açıklaması günün ikinci yarısında borsalarda yaşanan artışı destekleyen bir diğer gelişme oldu.

Dünya borsalarında olumluya dönen hava İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) da etkili oldu. İMKB-100 Endeksi yüzde 0.63 yükselişle haftayı 53.834 puandan tamamladı. Bankacılık Endeksi yüzde 1.32 yükseliş kaydetti. İMKB 100 Endeksi’ndeki haftalık kayıp ise yüzde 2.3 olarak gerçekleşti.

Fransa Borsası yüzde 2.28, Almanya Borsası yüzde 1.81, İtalya Borsası ise yüzde 3.37 yükseldi. Wall Street’te endeksler de güne yüzde 1.5’e yakın artışla başladı.

Dolar 1.86’dan döndü

Euro Bölgesi borç krizine yönelik endişeler ve euro/dolar paritesindeki düşüşle sabah saatlerinde 1.86 TL seviyesine yaklaşan dolar, Çin’in 300 milyar dolarlık yatırım fonlarını yönetecek yeni bir araç oluşturmayı planladığı haberiyle tekrar 1.84 TL seviyesine kadar geriledi. Yeni gösterge faiz gün boyunca hacimsiz bir seyir izlerken, verim eğrisinin son bölümünde yer alan 15 Ocak 2020 vadeli tahvilde yoğun alımlar görüldü.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “AB zirvesine odaklanan piyasalar Çin haberinin ardından bir miktar toparlandı. Euro/doların tekrar 1.34’ü aşmasıyla dolar/TL’nin de 1.84’lü seviyelere döndüğünü gördük. Ancak sonrasında pariteye paralel hareket devam etti. Öte yandan kurumsal satışlar da gördük dün. Zirveden gelecek haberleri bekliyor piyasalar” dedi.

Tahvil-bono piyasasında önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 10.27, valörlüde yüzde 10.26, son işlemlerde yüzde 10.28 seviyesinde olan 4 Aralık 2013 itfalı yeni gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış ve valörlüde ortalama yüzde 10.29, son işlemlerde yüzde 10.31 seviyesindeydi. Yeni gösterge tahvilin arzının da az olması nedeniyle işlem hacminin oldukça sınırlı olduğunu söyleyen bir bankacı, “Ancak verim eğrisinin uzun tarafında yabancı alımlarını gördük. Aslında eğrisinin son iki haftada daha yatay bir hale gelmesi yavaş yavaş normalleşme sinyaliydi. Ancak AB zirvesinden etkili kararlar çıkamayacağı anlaşıldıkça piyasalarda rahatsızlık da tekrar artıyor. Son iki haftada kısa tarafta alınan pozisyonlar vardı. Şimdi de buradan çıkıp tekrar uzun kağıtlarda pozisyon alınıyor olabilir” dedi.

Ekonomik kriz ‘Çin Seddi’ni bile aştı

Çin’de enflasyon Kasım ayında yıllık bazda yüzde 4.2 ile bir yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilerken, ülke içinde ve uluslararası alandaki ekonomik koşullardaki bozulmayla mücadele için para politikasının daha fazla gevşetilmesi beklentisini artırdı. Çin’de Temmuz’da yüzde 6.5 ile üç yılın en yüksek seviyesine kadar ulaşan enflasyon daha sonra hızlı bir gerileme kaydederek hükümetin 2011 yılın hedefi olan yüzde 4’e çok yakın bir seviyeye geldi. Çin’de dün açıklanan bir diğer veri de sanayi üretimi oldu. Çin’in sanayi üretimindeki artış Kasım’da yüzde 12.4 ile beklentilerin altında kaldı. Yüzde 12.8 olan beklentinin altında kalan sanayi üretimi Ağustos 2009’dan bu yana en düşük artışı kaydetti. 

Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs