En Sıcak Konular

Stratejik istihbarat nasıl yapılır?

10 Aralık 2011 08:50 tsi
Stratejik istihbarat nasıl yapılır? "Yarın bu metotla bizi dağıtabilirler"

Son günlerde MİT’in kara kutusunun itirafları ve benzeri sözlerle istihbarat tartışılıyor. Gazetelere yansıyan haberler ülkemizde istihbarat faaliyetinin yapılmadığı anlamına geliyor. Gazetelerde geçen hiçbir faaliyet istihbarat teşkilatlarının görevlerine girmez. Bu faaliyet şöyle yürütülür: Devlet genel bir dünya değerlendirmesi yapar ve ülkemize yönelik faaliyetlerin hangi güçler tarafından yürütüleceği tahmin edilir. Ayrıca bunun  için hangi metotların kullanılmasının muhtemel olduğu hakkında bir değerlendirme yapılır. İstihbarat teşkilatı bu değerlendirme istikametinde haber toplar ya değerlendirmenin değiştirilmesi istenir ya da değerlendirmenin doğruluğu saptanarak karşı faaliyetler yürütülür. Bu konuda hatamız şudur: Ülkemize yönelik faaliyetlerin komünizm, irtica, kürtçülük gibi ideolojik temeller üzerine oturtulan faaliyetler olduğunun peşinen kabul edilmesi ve bu konulara ağırlık verilmesidir. Oysa yabancı güçler en sevdiğiniz ideoloji ve değer yargıları üzerine projelerini inşa ederler. Mesela ülkemizdeki darbelerin hem yabancılar tarafından planlandığını söyleriz hem de Kemalist ideolojiyi korumak adına yapıldığı ilan edilir. Böylece bir açmaza düşeriz. Kemalizm yabancılara daha mı yakın diye anlamsız sorular aklımıza gelir.

MİT’in görevi stratejik istihbarat yapmaktır. Bunu şöyle bir benzetmeyle açıklayabiliriz. “Eğer MİT’i yöneten kişi olsam ve yanımdan silahı omuzunda bir terörist geçse dönüp bakmazdım bile. Çünkü onu yakalamak emniyetin görevidir. Ben örgütü kimin desteklediğini, bunun siyasi amacının ne olduğunu, hangi sosyal tabana dayandığını anlamaya çalışır ve hareketi çökertecek yollar arardım.”

***

Bizde her türlü yıkıcı faaliyetin silahlı kişilerce yapıldığı kanaati yaygındır. Oysa bir ülkeyi bu gibi eylemlerle yıkmak mümkün değildir. Yabancı güçler daha çok ekonomik yapıya nüfuz edip onu kontrol etmek, bu gücü kullanarak medyayı ele geçirmek ve halkı kendi istekleri yönünde şartlandırmak isterler. Ayrıca yabancı güçlerin tek hedefinin ülkeyi yıkmak ya da parçalamak olduğu düşüncesi yanlıştır.  Siz olsanız bir ülkeyi yıkar mısınız yoksa güçlendirip kontrol mü edersiniz? Yıkıcı faaliyetler çoğu zaman bir örtüdür ve devlet onunla uğraşıp, halk tek problem olarak onu görürken asıl proje arka planda yürütülür. Mesela 12 Eylül öncesi anarşiyi destekleyen yabancı servisler, darbe ve darbe sonunda ülkenin ekonomik yapısını değiştirtmek istediler ve başardılar. Bunların kötü olduğu da tartışmalıdır ama biz farkında olmadan bir yere götürüldük.Yarın bu metotla bizi dağıtabilirler de. 

Mahir Kaynak / Star (İlgili kısım)



Bu haber 4,826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs