En Sıcak Konular

Filistin resmen ikiye bölündü

15 Haziran 2007 09:32 tsi
Filistin resmen ikiye bölündü Filistin lideri Abbas, bugün hem Gazze hem Batı Şeria'da olağanüstü hal ilan etti, hükümeti lağvederek geçiş dönemi için olağanüstü hal hükümeti kuracağını açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi'nde Hamas ve El Fetih arasında meydana gelen kanlı çatışmalar ve Hamas ile Hamas'a bağlı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın son üç gündür Gazze'deki Filistin yönetimi kurumlarını birer birer ele geçirmesinden sonra olağanüstü hal kararları aldı.

Abbas, bugün hem Gazze hem Batı Şeria'da olağanüstü hal ilan etti, hükümeti lağvederek geçiş dönemi için olağanüstü hal hükümeti kuracağını açıkladı. Hamas'ın sözcüsü Sami Ebu Zühri ise "kararları kabul etmiyoruz" dedi.

 Abbas'ın kararlarını, Ramallah'ta düzenlenen basın toplantısında, Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Tayib Abdülrahim açıkladı. Abdülrahim, Abbas tarafından imzalanarak Resmi Gazete'ye gönderilen kararları okudu. Abbas'ın kararı, bugün toplanan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) idari komitesinin Abbas'a, "hükümeti lağvederek olağanüstü hal ilan etmesi ve seçimlere gidilmesi" tavsiyelerinin ardından geldi.

FKÖ tavsiye kararlarının açıklanmasından saatler sonra Abbas, Haniye hükümetini lağveden, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da olağanüstü hal ilan edilmesini öngören başkanlık kararlarını imzaladı. Abbas, ayrıca Batı Şeria'daki Ramallah'ta olağanüstü hal hükümeti kurulmasına ilişkin kararı da imzalayarak Resmi Gazete'ye gönderdi. Kararları okuyan Abbas'ın Genel sekreteri Abdülrahim, bugünden itibaren tüm hükümlerin, olağanüstü hal koşullarına göre uygulanacağını belirtti ve Abbas'ın sözkonusu kararları Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ve Filistin halkının tek temsilcisi olarak imzaladığını söyledi. Abdülrahim, Gazze Şeridi'nde yaşananların, Filistin Yönetimi'nin meşruiyetine karşı "askeri bir darbe" olduğunu belirterek, bu durumun uluslararası yasaların da ihlali anlamına geldiğini ifade etti. Tayib Abdülrahim, Abbas'ın kararları ile ilgili olarak ABD, Mısır ve Ürdün'ü de haberdar ettiğini doğruladı. Öte yandan, Mahmud Abbas'ın, Batı Şeria'da Filistin Yönetimi'nin başkanlığında, Filistinli grupların katılımıyla güvenlikle ilgili bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırdığı bildirildi.

HAMAS: ''KABUL ETMİYORUZ''

Abbas'ın kararlarının hemen ardından Hamas'ın El Aksa radyosuna bir açıklama yapan Hamas liderlerinden Sami Ebu Zühri, Abbas'ın kararlarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve yasal bir dayanağının bulunmadığını söyledi. Zühri, Hamas hükümetinin görevinin başında olacağını belirtirken, Hamas liderlerinin önümüzdeki saatlerde konuyu değerlendirmek üzere toplanacaklarını da açıkladı. Hamas'ın Meclis Grubu Sözcüsü Salah Bardavil de Abbas'ın aldığı kararları değerlendirirken, Devlet Başkanının bir ay süreyle böyle bir karar alma yetkisi var. Bundan sonra, acil durumun devamı veya yeni hükümet için Filistin Meclisi'ne gitmek durumunda" dedi. Bardavil, Gazze Şeridi'nde durumun, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar sakin ve güvenilir olduğunu belirtti ve "Bu huzurun önünde engel olan El Fetih hareketinin bazı unsurları tasfiye edilmiştir" diye konuştu.

Bardavil, Hamas'ın, Abbas'ın ve El Fetih liderlerinin kontrol edemediği unsurların tasfiyesiyle, El Fetih'le çatışmasını bitirdiğini de söyledi. Salah Bardavil, "Birisi bunu yapmak zorundaydı. Bu çatışmalar sadece 2 gün sürdü" dedi. Abbas ve El Fetih'in, El Fetih içindeki bu unsurları kontrol için çok da fazla uğraşmadığını öne süren Bardavil, "Bunun için çarpışmak durumunda kaldık" ifadesini kullandı.

 



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,606 µs