En Sıcak Konular

Rusya'da 2012'de 20-30 banka kapanacak

8 Aralık 2011 16:33 tsi
Rusya Merkez Bankası Ocak 2012'den itibaren bankalarda asgari sermaye miktarının 180 milyon rubleye (6 milyon dolar) çıkarılmasının ardından 20-30 bankanın kapanabileceğini açıkladı.

RBC TV'ye değerlendirmede bulunan Rusya Merkez Bankası Kredi Kurumları Lisans Direktörü Mihail Suhov, "Gelecek yılın başından itibaren 20, 25 ya da 30 banka piyasadan çıkabilir." dedi.

2015'e kadar bankacılık sektörünün geliştirilmesi ile ilgili proje çerçevesinde bankaların sahip olacağı asgari sermaye miktarı iki kat artırılarak 180 milyon rubleye çıkarılacak. 1 Ocak 2015'den itibaren ise bu rakam 300 milyon rubleye yükseltilecek. 1 Ocak 2012'den itibaren açılacak yeni bankalar ise minimum 300 milyon ruble sermaye ile kuruluş gerçekleştirebilecek.

Rusya'da faaliyet gösteren 930 bankadan 103'ünün sermayesinin 1 Kasım 2011 itibari ile 180 milyon rublenin altında olduğu belirtiliyor. 30 banka sermaye artırımı için işlemlere başlarken, 8 bankanın da 175 milyon ruble sermayesinin olduğu ve farkı kapatabilecekleri öngörülüyor.

RUSYA'DA BANKA SAYISI 300'ÜN ALTINA DÜŞER

Rusya'da 2015 sonrası için ise 319 banka 300 milyon minimum sermaye yapısına olumlu bakıyor. Bu durumda Rusya'da şirketlerin yan kuruluşları şeklinde çalışan bankalar da piyasadan çıkmış olacak.

Rusya'da isim değişikliğinin ardından geçen hafta faaliyetlerine başlayan "CJSC İşbank" Rusya Başkan'ı Metin Tunçgenç Rusya bankacılık sektörü adına asgari sermaye miktarı ile ilgili artışın olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Doğal bir seleksiyon sürecine girildiğine değinen Tunç, "Rusya'da faaliyette bulunan 7 Türk bankasının sermaye yapıları bunun çok üzerinde. Türk bankaları kalburun üzerinde kalır. İşi bankacılık olan piyasada kalacak" dedi.

Rusya'da önümüzdeki 5 yıllık süre içinde banka sayısının 300'lü rakamların da altına inebileceğini vurgulayan İşbank Rusya Genel Müdürü, "Civar ülkelerde bu rakam çok daha yukarıda. Kazakistan'da asgari sermaye miktarı 40 milyon dolar civarında. Türkiye'de bu rakam 300 milyon dolar. Rakamlar yükseldiğinde piyasada gerçek oyuncular kalacak. Küçük oyucular bazen rekabet yapısını ve istikrarı bozabiliyor. Bu tür yapıların oyun dışında kalmasını bankacılık sektörü adına olumlu buluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs