En Sıcak Konular

Ankara, Şam'ın 200 milyonunu bloke etti

8 Aralık 2011 14:48 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu tarafından geçen hafta yaptırım uygulanacağı açıklanan Suriye'nin bankalardaki 200 milyon TL'si donduruldu. Suriye ile ticaret yapan Türk şirketleri ise mağdur olmayacak. ABD'li bir TV kanalına konuşan Suriye Devlet Başkanı E

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik dokuz maddelik yaptırım paketinin detayları netleşmeye başladı. Türk bankacılık sektöründe Suriye Merkez Bankası ve Suriye Ticaret Bankası'na ait yaklaşık 200 milyon liralık hesap tespit edildi. Sadece bir bankada Suriye Ticaret Bankası'nın 80-90 milyon liralık hesabına bloke konuldu.

Dışişleri Bakanlığı'nın uyarı yazısının ardından paraların Suriye'ye gitmesini önlemek amacıyla sektör temsilcileri gerekli tedbirleri alacak. Suriye'ye yönelik yaptırım kararının ardından iki ülke arasında yapılan ticaretin finansmanına yönelik gerekli önlemlerin alındığını ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Suriye'nin Türkiye bankalarında toplamda 200 milyon lira civarında bir hesabı bulunuyor. Bu paralar, kamu ve özel şirketlerin bu ülkede yapmış oldukları işlerin karşılığında ödenmiş paralar. Biz bu paranın Suriye'ye gitmesini önlemek amacıyla gereken tedbirleri aldık." dedi.

Suriye Merkez Bankası ve Ticaret Bankası'nın hesaplarına Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen uyarı yazısı uygulamasından Türk işadamlarının zarar görmemesi için bazı esneklikler sağlanacağını ifade eden aynı yetkili, bu ülkede ticaret yapan firmaların alacağına karşılık gelen miktarların ödenebileceğine dikkat çekti. Paranın önemli bir kısmı yerli ve yabancı ortaklığın bulunduğu tek bir bankada tutuluyor. Türkiye'nin haftalardır tartışılan Suriye'ye yaptırımlarına yönelik dokuz maddelik paketi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından geçen hafta açıklanmıştı.

Diğer taraftan, Davutoğlu ve Rus meslektaşı Sergey Lavrov, önceki gün Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bir araya gelerek Suriye ile ilgili konuları görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Suriye'deki olaylara dışarıdan silahlı müdahalede bulunulmasının, ültimatom ve tehditlerle güç kullanılmasının 'kabul edilemez' olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Esed: Şiddet emri vermedim

Öte yandan ABD'de yayın yapan ABC kanalına konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, göstericilerin şiddet kullanılarak bastırılması emri verdiği iddialarını reddetti. Suriye ordusundan bazı kişilerin ileri gitmiş olabileceğini kabul eden Esed, bu kişilerin de cezalandırıldığını savundu. Diğer yandan, Suriye'de yerel kaynaklar, dünkü protestolarda güvenlik güçlerinin, ülke genelinde 34 kişiyi öldürdüğünü duyurdu.

Rus donanması yola çıktı

Uluslararası toplumun baskısına maruz kalan Şam yönetiminin en büyük destekçilerinden Rusya'nın tatbikat amaçlı olarak Akdeniz'e yollayacağını açıkladığı donanma yola çıktı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı, gemilerin Suriye'ye herhangi bir destek hedefi olmadığını, uzun süreli tatbikatın Suriye'de yaşanan olaylardan önce planlandığını açıklamıştı. Rusya'nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov'un da aralarında bulunduğu gemilerin, Suriye'nin Tartus Limanı'nda bulunan deniz üssüne gideceği iddiası ise yalanlandı.

'Hamas, Türkiye ve Katar'ın baskısıyla Şam'ı terk ediyor'

Filistinli gruplardan Hamas'ın yıllarca karargah olarak kullandığı Suriye'yi terk edeceği öne sürülüyor. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin iddiasına göre Hamas, Türkiye ve Katar'ın yaptığı baskılar sonucu önümüzdeki haftadan itibaren Suriye'yi tamamen terk edecek. 1990'lı yılların sonlarında Suriye'ye yerleşen Hamas, 'Arap Baharı'yla birlikte çatışmaların yaşandığı Suriye'yi neden terk etmediği konusunda sert eleştirilere maruz kalıyordu. İsrail yanlısı duruşuyla da bilinen gazeteye göre Mısır'ın başkenti Kahire ve Katar'a yerleşmesi beklenen Hamas, bu şekilde hem Suriye ve İran'ın kontrolünden çıkacak hem de İsrail'e karşı eskiye oranla daha yumuşak politikalar izleyecek. Gazete, İran'ın ise son günlerde örgüte büyük bir baskı yaparak Suriye'yi terk etmemesini istiyordu.

Gazetenin konuştuğu üst düzey Hamas yetkilisine göre örgüt üyelerinin çok büyük bir kısmını Ortadoğu ülkelerindeki değişik kentlere dağıtacak ve geride küçük bir birim bırakacak. Haberde örgütün ayrıca Suriye'deki mal ve banka varlıkları ile diğer yatırımlarını da dondurduğu ifade edildi. Suriye'den Gazze'ye döndüğü belirtilen yetkiliye göre Arap Birliği'nin Şam'a yönelik son kararlarından sonra Katar ve Türkiye, Hamas'a, Suriye'yi terk etmesi konusunda yoğun baskı yapmaya başladı. Haberde Türk ve Katarlı yetkililer, "Nasıl utanmıyorsunuz? Artık yeter. Burayı terk etmelisiniz." ifadelerini kullandı. Ancak İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesine konuşan Hamaslı yetkililerden Salah el Aruri ise örgütün Suriye'yi terk edeceği iddialarını yalanlayarak, "Bizim Suriye ile ilişkilerimiz mükemmel." diye konuştu.

Mezhepsel farklılıklara rağmen yıllarca 'zoraki dost' konumunda bulunan Hamas ve Suriye'yi bir araya getiren en önemli konu, ortak düşman İsrail'di. Uzmanlar, Hamas'ın İsrail ile esir takasına girmesi ve ardından da ezeli rakibi El Fetih ile uzlaşma masasına oturmasının örgütün zaten adım adım Suriye rejiminin kontrolünden çıktığını gösterdiğini ifade ediyor. Ancak gazetenin iddiasına rağmen Türkiye'nin örgüt üzerindeki etkisinin de tartışmalı olduğu ifade ediliyor. Arap uzmanlar, şu an Hamas üzerinde etki yapacak iki gücün siyasi yönden Mısır ve parasal yönden de Katar olduğunun altını çiziyor.

Zaman



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,196 µs