En Sıcak Konular

''Papaza kızıp oruç bozacak değiliz''

8 Aralık 2011 13:32 tsi
''Papaza kızıp oruç bozacak değiliz'' Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, son zamanlarda bazı AB ülkelerinin siyasilerinden gelen Türkiye'nin üyeliğine karşı söylemlere sert çıktı.

"Papaza kızıp oruç bozacak değiliz." diyen Bağış, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi 8. Bölgesel Bilgilendirme Semineri'nin açılış konuşmasını yapan Bakan Bağış, kendisinden önce konuşan İngiltere Büyükelçisi David N. Deddaway'ın, aykırı seslere rağmen başta İngiltere olmak üzere Türkiye'nin üyeliğini isteyen ülkelerin seslerinin daha gür çıktığı, Türkiye'den AB sürecine yönelik kararlılık mesajı beklediğine ilişkin sözlerini değerlendirdi.

Bağış, Türkiye'nin 1959'dan bu yana başlatılan AB sürecinde büyük mesafe katettiğini belirterek, bunun demokrasi ve demokrasiyi güçlendiren AB reform süreci olduğunu belirtti. Türkiye'nin o yıllarda 400 dolar olan milli gelirinin bugün 11 bin doların üzerinde yükseldiğini, 2023 yılında 25 bin doları yakalamak hedefi olduğunu belirten Bağış, yine o günlerin Türkiye'sinde 14 üniversite varken bugün 200'ün üzerinde olduğuna dikkat çekti. Eğitim konusundaki hamlelerle Avrupa'nın en genç ve eğitimli nüfuslarından olunduğunu kaydetti. Turizm geliri o yıllarda 9 milyon dolarken bugün yan gelirleriyle birlikte 30 milyar doları aştığını kaydeden Bakan Egemen Bağış, "Avrupa'da birtakım dar vizyonlu siyasiler, ülkemizi o günlerin Türkiye'si zannediyor, engel üzerine engel çıkarıyorlar. Sayın Büyükelçi, müsterih olun. 1959'dan 2004'e kadar 45 yıl boyunca sadece müzakere tarihi almak için bekleyen bu sabırlı millet, Avrupa'daki o dar vizyonların haksızlığını da ispat edecek kadar azimlidir, sabırlıdır, kararlıdır." diye konuştu. Bakan Bağış, şu an itibariyle Türkiye'nin müzakere sürecinde 33 faslın 13'ünü açmış bulunduğunu, geri kalan 20 faslın ise 17'sini Avrupa'daki şu veya bu liderin, şu veya bu çarpık fikirlinin ortaya koyduğu siyasi engeller yüzünden açılamadığını belirtti: "Teknik olarak açılabilecek üç faslın üçü de ekonomi üzerine birtakım yükler getiren fasıllardır. Biz de onları kendi şartlarımızda aşmak konusunda dik duruşlu bir siyaset izliyoruz. Yaptığımız tahlillere göre bu siyasi engeller olmasa 17 faslın 15'ini 18 ay içinde açabilecek noktaya gelmiş durumdayız. Müzakere sürecini durdurabilirler ama Türkiye'nin reform sürecini durduramazlar, tam aksine kamçılarlar. Kendi halkımızın yaşam standartını yükseltmede AB sürecini çok önemli buluyoruz."

Fasılları engelleyenlere takılmayacaklarını, farklı kültürlerin, farklı medeneyitlerin doğduğu Türkiye'yi yeniden Avrupa'nın ilham kaynağı haline getirmeye kararlı olduklarını anlatan Bağış, yargının da el ele verilerek AB standartında, herkesin güvenebileceği bir liman haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Arap ülkelerindeki değişime de değinerek, "Oradaki kardeşlerimizle birlikte namaz kılabilecek çok Müslüman lider var. Demokrasi ve laikliğin erdemlerinden bahsedebilecek çok batılı lider var ama ikisini birden yapabilecek çok lider yok. İşte Türkiye'nin İslam kültürüyle demokrasi kültürünü birlikte yaşatabilme özelliği, dünya barışı için çok kritik bir mesajdır. Avrupa ve Asya için çok önemli bir mesajdır. Afrika ve Amerika için de önemli bir mesajdır. Türkiye'nin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır." dedi.

AB görüşmelerinde mesai harcadıkları problemlerden birinin de Türk vatandaşlarına uygulanan haksız vizeler olduğunu hatırlatan Bakan Egemen Bağış, bunların 12 Eylül 1980 askerî darbesine dayandığını, çarpık zihniyetlerin vatandaşlar siyasi sığınma hakkı kullanmasın diye vize koyduğunu anlattı: "Aynı zihniyetle Türkiye'nin EXPO'ya evsahipliği yapma onuru da kaybettirildi. 2020'ye giderken olası yol kazalarını önlemek için gerekli reformları yapıyoruz."

AB'nin insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi olduğunu, Türkiye'nin katılımıyla kıtasal barış projesinin küresel barış sürecine dönüştürüleceğini dile getiren Bakan Bağış, "Azimliyiz, kararlıyız, sabırlıyız. Eninde sonunda hakettiğimiz yeri alacağımızdan en ufak bir şüphemiz yok." şeklinde konuştu. Türkiye'nin çarpıcı büyümesinin ardında AB yatırımlarının büyük payı olduğunu, bunun aynı zamanda AB'nin Türkiye'ye güveni anlamına da geldiğini belirten Bağış, "AB yatırımları, Türkiye'ye gelmeyip de nereye gidecekti? Başbakanımız'ın dediği gibi eskiden tarihte siyasi ilişkileri, ekonomik ilişkiler belirlerdi. Günümüzde ise ekonomik ilişkileri siyasi ilişkiler belirliyor. Ülkemizdeki bu kadar yüksek oranda Avpura yatırımı, Avrupalı siyasilerin fikirlerinin değişeceğinin önemli göstergesidir." dedi. Türkiye'ye havlu attırmak için uğraşanlar olduğunu, en son 9 Aralık 2011'de AB Genel İşler Konseyi'nde liderlerin önüne sunulacak bir taslak metin üzerinde çalışan AB yetkililerinin, duyumlara göre Kıbrıs adasının yarı devletinin gönlünü hoş tutmaya yönelik birtakım çabalar içine girdiğini söyleyen Bağış, "Biz bunlara takılmayacağız. Avrupa'da yangın varsa söndürmeye gönüllü itfaiye memuruyuz. Yangını çıkaranlarla itfaiyeye set çekenlerin aklını başına toplaması gerekir. Güneş, balçıkla sıvanmaz. Papaza kızıp oruç bozacak değiliz." diye konuştu.

Seminer, 10 Aralık'a kadar devam edecek.

cihan



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,778 µs