En Sıcak Konular

Yetersiz yağışlar nedeniyle barajlar alarm veriyor

8 Aralık 2011 12:41 tsi
Türkiye'de bu yılki yağışlar 2008'den sonra en düşük seviyede seyredince şehirlerin su ihtiyacını karşılayan barajlar alarm vermeye başladı.

Barajların su seviyesinin yükselmesi için yağışların başlaması bekleniyor. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, yağışların yeteri kadar olmamasından dolayı barajlardaki su seviyesinin düştüğünü dile getirdi.İstanbul'da bu yıl yağışlar 2008'in ardından en düşük seviyede gerçekleşti. İstanbul'un su ihtiyacını karşıladığı barajlardaki doluluk oranı 2009'da yüzde 85, 2010'da yüzde 70'ti ancak bu yıl büyük bir düşüş gözlenerek, 2011'de yüzde 53'e geriledi. İzmir'de bulunan 9 barajda doluluk oranı yüzde 35'e indi. İzmir'e su sağlayan en büyük baraj olan Tahtalı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 46.1 iken Balçova Barajı'nda seviye su verme seviyesinden daha altta, yüzde -1.3'e düştü.

Kocaeli'nde su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı'nda da tehlike çanları çalmaya başladı. Son 3 ayda Kocaeli'nde yeterli ölçüde yağış düşmemesi nedeniyle barajı besleyen dereler kurudu. Baraj gölündeki su seviyesi son yılların en alt seviyesine indi. Ayda 10 milyon metreküp suyun kente verildiği baraj gölünde çarşamba itibariyle 13.18 milyon metreküp su kaldı. Toplam 50 milyon metreküp su rezervi bulunan Yuvacık Barajı'nda geçen yıl aralık ayında 34 milyon 700 bin metreküp su vardı.

İzmit Su (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, bu yılın kurak geçmesinden ötürü önceki yıllara göre su seviyesinde bir düşüş yaşandığını ifade etti. Geçen yıl 34.5 milyon metreküp olan suyun bu yıl 13.3 metreküpe gerilediğini dile getiren Bayram, yağışların düşmemesi dahilinde, Sapanca su hattını devre sokacaklarını ifade ederek, "Barajdaki su seviyesi 8-10 milyon metreküpe inerse Sapanca hattını devreye sokacağız. Kocaeli susuz kalmayacak." dedi.

cihan




Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs