En Sıcak Konular

ABD’den Mısır hükümetine tonlarca mühimmat

8 Aralık 2011 12:26 tsi
Amerika’nın protesto gösterilerinin bastırılmasında kullanılmak üzere ilki geçen Nisan ayında olmak üzere Mısır’a 45 ton mühimmat gönderdiği ortaya çıktı.

Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı bildiriye göre Tahrir Meydanı’nda Mısır halkına karşı kullanılan silahların birçoğu Amerikan yapımıydı!

Uluslararası Af Örgütü, ABD’yi güvenlik güçleri tarafından gösterileri bastırma ve şiddet uygulamasında kullanılacağının farkında olduğu halde Mısırlı yetkililere birden çok kere ve bol miktarda mühimmat göndermekle suçladı.

Örgütün yayınladığı bildirisinde şöyle dendi: ‘Amerikan silahı yüklü bir sevkiyat aracı 26 Kasım tarihinde Mısır İçişleri Bakanlığı’na ulaştı. Araçta en az 7 ton mühimmat; mühimmatların arasında da kimyasal irritanlar içeren duman bombaları ve gaz bombası gibi ayaklanmaları kontrol etmeye yarayacak türden araçlar bulunuyordu.’

Bildiride şöyle devam edildi: ‘Bu araç, Amerikan Kumabind Sistems Ltd Şirketi tarafından Mısır İçişleri Bakanlığı’na 25 Ocak Devrimi’nin başlangıcından beri ulaştırılan üç araçtan biri idi. Üç yük aracının taşıdığı mühimmatın toplam ağırlığı ise 45.9 tondu.

El-Mısri El-Yowm Gazetesi’ne göre Uluslararası Af Örgütü’nden Brian Wood şöyle dedi: ‘Mısır Güvenlik Güçleri’ne gönderilen Amerikan silah sevkiyat araçlarının tevkif edilmesi ve içlerindeki gaz bombalarının, diğer silah ve araçların sokaklarda Mısırlıların kanının akıtılmasında kullanılıp kullanılmadığının tespit edilmesi gerekir.’

Örgütün bildirisine göre Amerikalı şirket 8 Nisan tarihinde Wilmington Limanı’ndan Süveyş Limanı’na 21 ton mühimmat gönderdi. 8 Ağustos’ta da Newyork’tan Mısır’ın Port Said iline 17.9 ton mühimmat taşıyan başka bir nakliye aracı gönderdi.

Bombaya ‘duman mühimmatı’ dendi

Gönderilen bu iki nakliye aracında kurşun, kartuş ve bomba bulunuyordu. Ancak içlerinden sonuncusu (bomba) ‘duman mühimmatı’ olarak isimlendirildi.

Uluslararası Af Örgütü üçüncü nakliye aracının ise geçen 26 Kasım’da Danimarka gemisi Marianne Danica’nın güvertesinde Süveyş’teki El-Edebiye Limanı’na geldiğini kaydetti. Bu sevkiyat araçlarının düzenlenmesi Savunma Araçları Şirketi Nico Shipping tarafından gerçekleştirildi. Yükleme Kuzey Carolina Eyaleti’ndeki Amerikan askeri limanında yapıldıktan sonra 13 Ekim tarihinde bu limandan ayrılındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de bu ayın başında iki Amerikan şirketine Mısır hükümetine göz yaşartıcı bomba ve öldürücü olmayan ayaklandırmayı bastırma araçları ihracat izinlerinin onaylandığını doğrulamıştı. En son izin geçen Temmuz ayında onaylandı.

Örgütten Brian Wood şöyle devam etti: ‘Bu izinler, Mısır hükümetinin protestocuları bastırmak için aşırı hatta bazen de öldürücü düzeyde güç kullandığı bir dönemde onaylandı.

Amerikalı yetkililerin Mısır güvenlik güçleri tarafının gerçekleştirdiği; belgelenmiş ihlallerden habersiz olduğu fikri hiç de ikna edici değil. Ayrıca bu silahların gönderilmesi izninin onaylanmaması gerekirdi.’

Örgütün bildirisinde, Tahrir Meydanı’nda bulunan silah ve bomba kovanlarının büyük kısmının Amerikan yapımı olduğuna işaret edildi. Bazılarının üzerinde Combined Systems Inc, bazılarında da Combined Tactical Systems şirket logolarının açıkça görüldüğü belirtildi.

timeturk

Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs