En Sıcak Konular

'Suriye konusunda ciddi ilerlemeler var'

8 Aralık 2011 10:46 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği'nde düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak 'Biz bölgesel sorunların bölge içinde çözülmesine büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede de çok ciddi ilerleme

Davutoğlu, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nı ve ikili temaslarını değerlendirdi.

Suriye konusunda Türkiye ve önde gelen NATO üyelerinin mutabık olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu şöyle konuştu:

“Suriye konusunu hem buradaki görüşmelerimde, hem Bonn Konferansı'nda ve hem de AGİT zirvesinde ele aldık. Bonn Konferansı'nda bu konuları Hindistan ve Çin dışişleri bakanlarıyla görüştük. AGİT zirvesinde Rus meslektaşımla dün görüştüm. Bugün de Amerikan ve Fransız dışişleri bakanlarıyla bu konuları ele aldık. Dolayısıyla BM Güvenlik Konseyi'nin neredeyse tüm daimi üyeleriyle bu konuyu ele alma fırsatım oldu. Bu ülkeler farklı kanaatlere sahip. Biz bu ülkelerin kanaatlerinin ortak bir zeminde buluşmasına önem veriyoruz.

Şu anda gündemde olan Arap Birliği'nin insiyatifi ve Türkiye'nin buna verdiği destektir. Biz bölgesel sorunların önce bölge içinde çözülmesine ve bu konuda bütün çabaların tüketilmesine büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede de çok ciddi ilerlemeler sağlandı. Bölgede gerek Arap Birliği olsun, gerek İslam Konferansı Teşkilatı'nda bu konular ele alındı ve Suriye yönetimine çok net mesajlar gönderildi.”

GÖZÜMÜZ BALKANLARIN ÜZERİNDE

NATO toplantısında ele alınan konulardan birinin Balkanlardaki son gelişmeler olduğunu anlatan Davutoğlu, “NATO'nun genişlemesi açısından Balkanlar çok yakından takip ettiğimiz bir bölge. Biliyorsunuz geçen senelerde özellikle Bosna Hersek'in üyeliği konusunda Türkiye çok öncü bir rol oynamıştı. Balkanlar'da açık kapı politikasının sürmesi gereğinin altını özellikle çizdik” dedi.

Davutoğlu, NATO toplantısında bir diğer önemli gündem maddesi olan Afganistan'ın Bonn Konferansı'nda da tartışıldığını hatırlatan Davutoğlu, söz alan hemen her ülkenin Bonn Konferansı öncesindeki İstanbul bölge konferansı ve İstanbul sürecinden büyük övgüyle bahsettiğini anlattı.

Davutoğlu, NATO helikopterlerinin saldırısında 24 askerini kaybeden Pakistan'ın Bonn konferansına katılmadığını anımsatarak “Pakistan'ın bu süreçteki önemini özellikle vurguladım. Pakistan sınırları içindeki bir operasyonda 24 Pakistanlı askerin öldürülmüş olması büyük bir kayıptır ve haklı şekilde bir tepki doğurmuştur. Bugünkü NATO toplantısında da gündeme getirdim, bu operasyonların çok dikkatli yürütülmesi lazım ve Pakistan'ın mutlaka süreç içinde tutulması lazım. Bizim için Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü mekanizması, bölgesel insiyatif İstanbul süreci ve uluslararası insiyatif birbirini tamamlaması gereken çalışmalardır” şeklinde konuştu.

AA



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,476 µs