En Sıcak Konular

Maliye Bakanlığı: Eşit işe eşit ücretle ilgili kamuoyu yanıltılıyor

8 Aralık 2011 10:19 tsi
Maliye Bakanlığı, eşit işe eşit ücret yasasıyla ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yaptı.

Söz konusu haberlerle kamuoyunun yanıltıldığını öne süren bakanlık, hükümet tarafından 2006 yılında başlatılan konuyla ilgili çalışmaların 2012 yılı başında tamamlanacağını vurguladı. Açıklamada, "Kamuda Eşit İşe Eşit Ücret hedefi, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle yapılan düzenlemelerle tamamlanmıştır. Böylelikle, kamuda farklı kurumlarda aynı unvanla çalışan personelimizin yıllardır özlemle beklediği eşit işe eşit ücret talebi Hükümetimiz döneminde gerçeğe dönüştürülmüştür." denildi.Maliye Bakanlığı, medyada çıkan haberler üzerine 'eşit işe eşit maaş' konusunda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yaptı. Söz konusu kararnameyle, kamu idarelerinde aynı hizmet sınıfında aynı veya benzer kadrolarda bulunan personel arasındaki ek ödemelerden kaynaklanan kurumlar arası ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığı, genel bir maaş ve ücret artışı düzenlemesi olmadığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Yönetici ve kariyer meslek personeli için eşit işe eşit ücret sistemini hayata geçirmek için yeni bir ücret sistemi uygulamaya konulmuştur. Son derece basit ve yalın olan bu sistemde aynı unvandaki yöneticiler ve kariyer meslek personeli için iki unsurdan oluşan tek bir ücret sistemi getirilmiştir. Bu personel için ücret belirlemesi yapılırken farklı kurumlardaki aynı unvandaki tüm personelin ücretleri tek tek incelenmiş ve bu farklı ücretlerden emsal olarak belirlenen bir ücret düzeyinde eşitleme yapılmıştır. Bu nedenle, unvanlar itibarıyla belirlenen yeni ücret seviyelerinde bazı yönetici ve kariyer meslek personelinin maaşlarında hiç artış olmamış; bir kısmında artış tutarı sınırlı kalmış; bir kısmında ise nispi olarak yüksek olmuştur. Burada nispi olarak maaşı yüksek oranda artan yönetici ve kariyer meslek personeli esasen eski sistemde zaten ücretleri en düşük olan gruba dahil personeldir."

"TEMEL AMAÇ; ÜCRET EŞİTSİZLİĞİNİ GİDERMEK"

Kararnameyle yapılan düzenlemede belirli bir unvandaki bir personele kadrosunun bulunduğu kurum bütçesi dışında başka bir kurum bütçesinden farklı adla ücret ödemesi yapılmakta olanlar için, bu ilave ödemeler kaldırılmakla birlikte, bu kişilerin maaş ve ücretlerinde bir azalma meydana gelmemesi için bu ilave ödeme tutarlarının kendi ek ödeme tutarlarına ilave edildiği kaydedilen açıklamada, böylelikle, söz konusu personelin özlük haklarının korunduğu vurgulandı.

Kararnamenin temel amacının; aynı hizmet sınıfında aynı veya benzer unvanda olup, farklı kamu kurumlarında çalışan personel arasındaki ücret eşitsizliğini gidermek olduğu belirtilen açıklamada, "Bu amaca uygun olarak yapılan çalışmada ücret eşitlemesi yapılması gereken personel kurumlar ve unvanlar itibarıyla belirlenmiştir. Bu çalışmanın kapsamı dışında kalan iki temel grup bulunmaktadır. Bunlardan birinci grupta yer alanlar esasen kurumsal ek ödemesi olan veya kadro karşılığı sözleşmeli personel statünde olup nispi olarak zaten yüksek ücret alan personeldir. Zaten kararnamenin esas amacı diğer personelin maaşlarını bu personelin maaşlarının seviyesine getirmektir. Kararnamenin kapsamı dışında kalan ikinci gruptaki personelin ortak özelliği ise bu personel bakımından unvanlar itibarıyla farklı kurumlar arasında bir ücret farklılığının olmamasıdır."

cihan

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,529 µs