En Sıcak Konular

'Ankara daha temkinli olmalı'

8 Aralık 2011 09:40 tsi
'Ankara daha temkinli olmalı' Rusya ve Çin bize ne söylüyor?

Suriye’nin nasıl bir uluslararası hesaplaşma alanı olduğunu sıkça dile getirmeye çalıştım. Herhalde son günlerde ortaya çıkan gelişmeler, bu tezi daha da güçlendiriyor. İsterseniz son birkaç günü başlıklar halinde hatırlayalım.

Önce ABD ve Fransa’nın Şam’a büyükelçilerini tekrar gönderme kararı. Ardından Ürdün’ün Arap Birliği’nin Suriye’ye karşı aldığı yaptırım kararlarından çekildiğini açıklaması. Eş zamanlı olarak Rusya ve Çin’den Suriye ve İran konusunda gelen açıklamalar.

Şu haberi birlikte okuyalım: ‘Çin ordusu komutanlarından Jang Jao Jang, Ulusal Savunma Akademisi’nde yaptığı konuşmada Amerika’nın Ortadoğu bölgesine donanma göndermesiyle birlikte bölgede artan gerilime ilişkin yaptığı değerlendirmede ‘Üçüncü dünya savaşı başlamasına sebep olsa da Çin, İran’ı desteklemekte ve savunmakta tereddüt etmeyecektir’ dedi.’

Rusya’nın Suriye konusunda başından itibaren gösterdiği duruş da malum. Kabul etmek gerekiyor ki Şam yönetimi, uluslararası arenadaki görüş farklılıklarını ve çatışma alanlarını kendi lehine başarıyla kullandı. Meseleyi Suriye-İran ittifakından ibaret görenlerin en büyük yanılgısı da burada.

Suriye’nin böylesine keskin hesaplaşmalara konu olması, herkesten çok Türkiye’nin bu meseledeki hassasiyetini artırıyor. Türkiye, Esad’ın gitmesi yönündeki düşüncesini aylar önce ifade etti. Ancak gelinen aşamada Şam’daki yönetimin gitmesi ya da dönüşmesi sanıldığından çok daha zor.

Yakın bir tarihe kadar eşi görülmemiş bir azgınlıkla Türkiye’nin bir an önce Suriye’ye müdahalesini savunanlar bile, şimdi ‘Ankara daha temkinli olmalı’ çizgisine gelmiş durumda.

Nasuhi Güngör / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs