En Sıcak Konular

Danimarka da sigara yasağını genişletiyor

8 Aralık 2011 09:36 tsi
Dünyada ortalama insan ömrünün en uzun olduğu ülkelerin başında gelen İskandinav ülkeleri, sigara ile mücadeleyi her geçen yıl biraz daha sertleştiriyor. Finlandiya'nın ardından Danimarka da sigara yasağını genişletmeye hazırlanıyor.

Yapılan bütün çalışmalara rağmen sigara kullanımını azaltmayı başaramayan Danimarka'da hükümet, sigara yasasını sertleştirmeyi planlıyor. En son 2007 yılında sigarayla ilgili bir düzenleme yapan ve tek kişilik ofisler hariç kamuya açık bütün kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan Danimarka, şimdi söz konusu yasağı tek kişilik ofisleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren hayata geçmesi beklenen yeni düzenlemeyle birlikte kamuya ait kapalı alanların tamamında sigara içilmesi yasaklanmış olacak. Söz konusu yasağa hem hükümet hem de muhalefet destek veriyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan hükümetteki Sosyal Demokrat Parti'nin sağlık sözcüsü Sophie Hæstorp Andersen, "Pasif içicilik herkes için zararlı ve biz tek kişilik de olsa ofislerde sigara içilmesinin uygun olmadığını düşünüyoruz'' dedi. Hükümet ortağı Sosyalist Halk Partisi de yeni düzenlemeden yana. Partinin sağlık sözcüsü Jonas Dahl söz konusu düzenlemeyi 'son derece makul bir talep' olarak değerlendirdi. Hükümeti dışarıdan destekleyen Birlik Listesi de sigara yasasının sertleştirilmesinden yana. Parti adına bir açıklama yapan Stine Brix, "Tek kişilik ofislerde sigara içilmesini yasaklamayı gerçekten çok istiyoruz" dedi.

Yeni düzenleme Danimarka Parlamentosu'nda görev yapan milletvekillerini de yakından ilgilendiriyor. Zira milletvekillerinin bir kısmı parlamentodaki tek kişilik ofislerinde sigara içebiliyor. Ancak yasa hayata geçerse bu yasaklanmış olacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Danimarka Parlamentosu Başkanı Mogens Lykketoft, yeni yapılacak düzenlemenin parlamento için de geçerli olması gerektiğini söyledi. Yeni kanun değişikliğini hayata geçirmemek için mantıklı bir neden göremediğini belirten Lykkatoft, "Sigara kullanımıyla ilgili kamuya ait bütün alanları kapsayacak yeni bir düzenleme hazırlarken parlamento binasını bunun dışında tutmak izah edilemez." dedi.

İskandinavya'da sigara yasağını genişleten ilk ülke Danimarka değil. Finlandiya'da da hükümet sigara kullanımını azaltmak için son yıllarda bir dizi önlem aldı. Daha evvel kamuya ait binalarda sigara kullanılmasını yasaklayan Finlandiya son olarak yaptığı düzenlemeyle 18 yaşından küçüklere sigara satanlara 6 aya kadar hapis cezası getirdi. Ülkede ayrıca sigara ve benzeri tütün ürünlerinin satış noktalarındaki reklamı da tamamen yasaklandı.

cihan





Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,697 µs