En Sıcak Konular

Tuncay değerini '3200 kat' arttırdı

14 Haziran 2007 10:29 tsi
Fenerbahçe'nin M.Brough'a transfer olan yıldızı Tuncay Şanlı değerini 8 yılda 3200 kat arttırdı. Tuncay yatırımı döviz ve gayrimenkulden bile değerli. Nasıl mı? İşte cevabı...

Adaya planlı uçuş
Saçını bilerek uzatan, 30 yaşına dek ‘evlenme’ yasağı konan, İngilizce bile öğrenen Tuncay, fiyatını ise 1.7 milyardan 5.7 trilyona çıkardı

Tuncay’ın Avrupa’ya gitmek için 8 yıldır her adımı hesaplıydı
Hakan Şükür, Aykut Kocaman, Oğuz Çetin gibi yıldızların ve golcülerin harman olduğu Sakarya ilinin Avrupa vitrinine sunduğu son yıldız Tuncay... Hatta ’klonlanması’ gereken yetenekte, yüreğiyle futbolu bütünleştiren, Kenyalı koşucuların anımsatan bir ‘futbol sanatçısı’.

Sakarya TEK’ten Middlesbrough’a sadece 8 yıl gibi kısa bir sürede uzanan Şanlı’nın hikâyesi ise hiç de tesadüf değil. Başarı basamaklarının hepsi planlanmış, ilginç bir başarı öyküsü. Daha doğrusu bir proje Tuncay’ın fubol gelişimi.

RIDVAN’A BENZETİLİR
1996’DA Sakarya TEK Spor’da 14 yaşında henüz gencecik bir çocukken futbola başlayan Tuncay, şimdiki menajeri Erdinç Şehit’le tanışmasıyla yeni bir serüvene başlar. 1999 yılında Şehit’in önerisiyle F.Bahçeli Rıdvan Dilmen’i anımsatan bu genç, Sakaryaspor’a geçer.

Peki kaç liraya biliyor musunuz?
1 milyar 750 bin liraya. Yani bin Euro’ya. Sakarya’daki ilk sezonunda A Genç Milli Takım’a yükselen Tuncay’ın önü açıktır. Takımı Sakarya 2. Lig’de olmasına rağmen iki sezon üst üste 16’şar gol atar. Hatta Beşiktaş kupa maçında orta sahadan aldığı topla İnönü’de attığı gol ona F.Bahçe’nin kapılarını açacaktır.

ÖNCE HÂYÂL ETTİ
Ancak Tuncay, adımlarını bir plan üzerine kurmuştur. Nedir bunlar:
Tuncay 30’una dek evlenmeyecektir. Çünkü o, futbolla evlidir.
İstanbul’a alışması, kendini geliştirmesi, sosyalleşmesi için her hafta gezilere gelir, ortamlara girer, İstanbullu gibi yaşar.

İngilizce öğretmenleri tutulur. Dil eğitimi alır.
Mikrofon ve TV karşısında etkili konuşmak için özel eğitimler verilir.
Sahada dikkat çekmesi lazımdır. Bunun için de saçlarını uzatır.
Kendine has bir hareketi olmalıdır. Bu nedenle gol sevinçlerini ’Sus’ işaretiyle kutlama fikrini bulur ve uygular.
Menajeri Erdinç Şehit’in anlattığı bu planlar zaman içerisinde harfiyyen uygulanır. Avrupa’ya gidecek bir yıldız yaratmanın yolu zorlu taşlarla doludur. F.Bahçe’de 2002-03’teki çalkantılı dönemini çok kolay atlatır Tuncay. Daum sol kanada kaydırır ama gol ortalaması düşmez. 2 günde İtalya’ya karşı hem Ümit, hem A Milli olur. M.United ve İsviçre maçlarındaki hat-trick’leriyle Avrupalılar’da derin bir iz bırakır.

İLK WENGER GÖRDÜ
Ama esas ismini 2003 Haziran ayında Fransa’da düzenlenen ve 3. olduğumuz Konfederasyon Kupası’nda duyurur. Gümüş Top ve Gümüş Ayakkabı ödüllerini Arsenal’in hocası Wenger şöyle yorumlar:

“Avrupa’da en çok değer kazanacak Türk oyuncusu Tuncay Şanlı’dır.”
Zaten değeri imzaladığı sözleşmelerden bellidir. Sakarya’ya 1 milyar 750 bin liraya gelirken, F.Bahçe’ye 325 milyara geçer. Samandıra’daki 2. sözleşmesi 1.3 milyon dolardır. En son Middlesbrough’dan kazanacağı bir yıllık net ücret ise 2.2 (Brüt 2.9) milyon Paund olur. (3.2 milyon Euro). Yani 8 yılda en iyi yatırımı Tuncay’ın babası yapmıştır.

EN KÂRLI YATIRIMCI
Çünkü dolar 8 yılda 450 liradan 1 milyon 380 bine çıkmıştır. Cumhuriyet altını 60 binden 198 bine yükselmiştir. Ama Tuncay, 1 milyar 750 bin liradan, 5.7 trilyona çıkarmıştır değerini. Yani Tuncay’ın babası bir yatırmış, 3 bin 200 kat arttırmıştır.

Zaten Tuncay, daha para kazandığı ilk dönemlerde babasına, ablasına ev alıp vefa borcunu öder. Yine Tuncay’ın engelleyemediği bir hırsı da vardır. Bu hırs ona reklam panolarını tekmeletir, İsviçre’ye attığı son golden sonra ’Allah belasını versin’ diye bağırtacaktır. Rekabetin dayanılmazlığı ’Bir baba Hindi’ tezahüratlarıyla onu sahneye sunar. Şampiyonlar Ligi maçına (Schalke) boynunda ’kolye’ ile çıkacak kadar süslüdür de!

AKROBATİK GOLLER!
Şanlı, sakatladığı Cordoba’dan, Ömer Çatkıç’tan, küfür ettiği hakem Serdar Tatlı’dan ‘özür’ dileyecek kadar olgun, çarpıştığı Lyon kalecisi Coupet’e ’özür mektubu’ yazacak kadar özenli ve kibardır.

Pas vermediği günlerde ’Egoist’tir, bol kavga eder. Hataları çoktur. Ama günahıyla sevabıyla bir yıldızdır. Hem de akrobatik golleriyle konuşulan. Man U’ya, Macaristan’a, Antep’e o golleri başka hangi yıldız atabilir ki

 

vatan 



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,149 µs