En Sıcak Konular

Gazze çöküyor!

13 Haziran 2007 21:18 tsi
Gazze çöküyor! Gazze Şeridi'nde, hem Gazze şehrinde hem de bölgenin güneyindeki Han Yunus'ta halk, Hamas ve El Fetih arasındaki çatışmaları protesto için sokaklara döküldü. Her iki kentteki gösterilerde de protestocuların üzerine ateş açıldı. Han Yunus'ta ve Gazze'd

Çatışmaları protesto amacıyla dün taraflar arasında arabuluculuk yapan Gazze'deki Mısır güvenlik delegasyonu başkanı Burhan Hammad'ın halka yaptığı çağrı üzerine, Han Yunus ve Gazze'de iki ayrı gösteri düzenlendi.

Han Yunus şehir merkezindeki gösteride, önlem alan güvenlik görevlilerinden biri, açılan ateşte hayatını kaybetti. 5 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze merkezinde ise 10 binin üzerinde protestocu Burhan Hammad'ın başkanlık ettiği gösteride bir araya gelerek, Secaiye mahallesinden parlamento binasının bulunduğu bölgeye kadar yürüdü.

BİR ÇOK ÖRGÜT DESTEK VERDİ

Gösteriye İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş ve Demokratik cephesi liderleri ile üyeleri, bazı sivil örgüt çalışanları, kadınlar ve çocuklar da katıldı.

Filistinli göstericilerin Şifa hastanesi önünden geçtikleri sırada, çevredeki apartmanlardan ateş açıldı. Açılan ateşte yaralanan 16 yaşındaki genç, hayatını kaybetti. Her iki gösteride 15'in üzerinde kişinin yaralandığı ve bunlardan 7'sinin durumunun ağır olduğu kaydedildi.

Hamas ve El Fetih tarafları, göstericilerin üzerine ateş açılmasından birbirlerini sorumlu tuttu, kendi radyo ve internet sitelerinde birbirlerini suçladılar. Hamas'ın El Aksa televizyonu, protesto gösterisini bölüm bölüm naklen yayımladı.

HALK 'YETER' DİYOR

Katılımcıların sadece Filistin bayrağı ile yürüdükleri gösteride, Filistinliler sloganlar atarak, "Sizin Filistin için ölmeniz lazım, kimin için ölüyorsunuz" diye çatışmalara tepkilerini dile getirdiler.

"Yeter bu kadar", "Çatışmalar dursun", "Çatışmalar ulusal Filistin projesine zarar verecek" şeklinde pankartların da taşındığı gösteride, Filistin güvenlik kuvvetleri yoğun önlem aldı.

İslami Cihad liderlerinden Hadir Habip, halkın tepkisinin, tarafları diyalog için yeniden bir araya getireceğinden umutlu olduğunu söyledi. İslamcı ve ulusal grupların oluşturduğu yüksek komisyonun başkanı İbrahim Ebu An Naca da her iki tarafın, çatışmaları durdurmaları yolundaki çağrılara kulak asmadıklarını, sonunda halkı sokağa döktüklerini söyledi.

Öte yandan, Han Yunus'ta Asıf El Neccar adlı bir El Fetih komutanın evine düzenlenen baskında komutanın küçük kızının öldürüldüğü bildirildi.

Hamas'ın, Asıf El Neccar'ı, geçen birkaç gün içinde, aralarında Hamas'ın İsrail tarafından 2004'te öldürülen eski lideri Abdülaziz Rantisi'nin yeğeni Umar Nabhan Rantisi'nin de bulunduğu 3 üyesinin öldürülmesiyle suçladığı belirtildi. Han Yunus'ta sokaklarda yer yer çatışmaların sürdüğü de kaydediliyor.

EL FETİHİN KARARGAHI VURULDU: 13 ÖLÜ

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta, Filistin lideri Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçlerinden özel timlerin bulunduğu karargahın altında patlatılan bomba, 13 güvenlik görevlisinin ölümüne yol açtı.

Patlamada, onlarca kişinin yaralandığı, ancak ambulansların bölgede Hamas ve İzzeddin El Kassam Tugaylarının engellemeleri yüzünden olay yerine ulaşamadığı da belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, özel timlerin bulunduğu karargahın altına kadar kazılan bir tünele, 1 tonluk bir bomba yerleştirilerek patlatıldı. Patlamada karargahın tamamen yerle bir olduğu öğrenildi.Yerel Şebab radyosu muhabiri, patlama yerinden ilk görüntüleri ağlayarak aktardı.

Radyo haberinde, karargaha uzanan tünelin, Hamas'ın parlamenterlerinden ve aynı zamanda üst düzey liderlerinden birinin evinden açıldığı öne sürüldü, ancak bunun kim olduğu konusunda isim verilmedi.

ABBAS: ÇATIŞMALAR DURMAZSA GAZZE CÖKER

Filistin'i ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen'le Batı Şeria'daki Ramallah'ta ortak bir basın toplantısı düzenleyen Abbas, "Çatışmalar sona ermezse Gazze'de durumun çökeceği
Gazze Şeridi'nde Hamas'la Fetih hareketlerine bağlı silahlı adamlar arasında 3 gündür devam eden şiddetli çatışmalarda 50'den fazla kişi öldü. Dün gece de süren çatışmalarda en az 21 kişi hayatını kaybetmişti.
dünya bülteni



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,048 µs