En Sıcak Konular

YÖK saldırısında müebbet istemi

13 Haziran 2007 21:04 tsi
Başsavcılık, İlgün'ün “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan cezalandırılmasını da talep ederken, diğer 4 sanığın ise “silahlı örgüte üye olmak” suçundan cezalandırılmaları istendi.

Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, saldırıya ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianameyi hazırladı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameye kabul etti. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Davanın iddianamesinde, terör ve terör örgütünün tanımına yer verilerek, terörizmin, “önceden belirlenmiş amaçlarına ulaşmak için şiddete başvuran, örgütlenmiş grup ya da grupların kamu otoritesini veya toplum yapısını yıkmak ve bozmak için girişilen korku ve yılgınlık saçan şiddet hareketleri” olduğu kaydedildi.

İddianamede, sanık Nurullah İlgün hakkında “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek”, “devletin iç güvenliğini ve kamu düzeninin bozmak amacıyla Anayasa'yı ihlal”, “3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet”, “adam öldürmeye teşebbüs”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “kamu görevlisinin görevini yapmasını engelleme” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından cezalandırılması istendi.

Sanık Bülent Askeroğlu'nun ise “silahlı örgüt üyesi olmak”, “devletin iç güvenliğini ve kamu düzeninin bozmak amacıyla Anayasa'yı ihlal”, “3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet”, “adam öldürmeye teşebbüs” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından cezalandırılması istendi.

İddianamede sanık Muhammet Akman'ın ise “silahlı örgüt üyesi olmak”, “3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından, diğer sanıklar Selami İgrek, Mehmet Akyürek ve Gülşen Kübranur Karaduman'ın da “silahlı örgüt üyesi olmak” ve “3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet” suçlarından hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

HRANT DİNK SUİKASTÇİSİNE ÖZENMİŞ

Davanın iddianamesinde, Sanık İlgün'ün olaydan yaklaşık 1.5 ay önce beraber yaşadığı sanık Gülşen Kübranur Karaduman'a, Hrant Dink suikastini gerçekleştiren O.S'den söz ederek, “bak çocuk meşhur oldu, geleceği parlak, cezaevinden çıktıktan sonra sözü geçer. Ben de YÖK başkanını vuracağım” dediği aktarıldı. İddianamede, İlgün'ün bu şekilde YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e yönelik saldırı gerçekleştirmeyi planladığı bunun için diğer sanık Bülent Askeroğlu'ndan silah temin etmesini istediği belirtildi.

Bülent Askeroğlu'nun da sanıklardan Muhammed Akman'dan ruhsatsız silah temin ederek Nurullah İlgün'e teslim ettiği, ardından, İlgün ile 24 Nisan 2007 tarihinde otobüsle Ankara'ya geldikleri ifade edilen iddianamede, aynı gün YÖK binasının bulunduğu yere giderek keşif yaptıkları kaydedildi.

İlgün ve Askeroğlu'nun bir gün sonra YÖK binasına geldikleri ve İlgün'ün eylemini gerçekleştirmek için binaya yöneldiği, Askeroğlu'nun da çevrede gözcülük yaptığına yer verilen iddianamede, İlgün'ün eylemini gerçekleştiremeden olay yerinden bir araç gasp ederek kaçtığı, bunu gören Askeroğlu'nun da olay yerinden uzaklaştığı anlatıldı.

“... KAMU DÜZENİ BOZULACAKTI”

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in “mağdur” olarak adlandırıldığı iddianamede, şunlar kaydedildi:

“Mağdur Erdoğan Teziç'e karşı girişilen adam öldürmeye teşebbüs eyleminde önce şüphelilerden Nurullah İlgün ve Bülent Askeroğlu'nun eylem konusunda anlaştıkları, ayrıca Nurullah İlgün'ün, Gülşen Kübranur Karaduman'a, Teziç'e karşı bir eylem yapacağını söylediği, eylemin, kamuoyunu ilgilendiren konularda YÖK Başkanı sıfatıyla yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle işleneceği anlaşılmıştır.

Örgüt yöneticisi İlgün ile örgüt üyesi Askeroğlu'nun, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e karşı gerçekleştirdikleri eylemin tamamlanması halinde ülkenin iç güvenliğinin ve kamu düzeninin bozulacağı açıktır. Silahlı örgütün 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. maddesindeki amaçlara göre oluşturulan devletin iç güvenliğini ve kamu düzenini bozmak amacıyla kurulan silahlı terör örgütü olduğu tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır.”

İddianamede, sanık Bülent Askeroğlu'nun, savunmasında, İlgün ile arkadaş olduklarını belirterek, “Nurullah'ın, Mehmet Ali Ağca, Haluk Kırcı ve Abdullah Çatlı gibi kahraman olmayı istediğini” ifade ettiği aktarıldı.

Diğer sanık Selami İgrek de ifadesinde, “İlgün'ün kız arkadaşı Gülşen Kübranur Karaduman'ın, kendisini arayarak, İlgün'ün Ankara'ya gittiğini ve olaylar yapacağını söylediğini, bunun üzerine Nurullah İlgün'ün, kız arkadaşını duygusal havaya sokmak için eylemi yapmış olabileceğini” anlattığı kaydedildi.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede, Nurullah İlgün'ün, “devletin iç güvenliğini ve kamu düzenini bozmak amacıyla kurulan terör örgütünün kurucusu ve yöneticisi olduğu”, diğer sanıklar Bülent Askeroğlu, Muhammed Akman, Gülşen Kübranur Karaduman, Mehmet Akyürek ve Selami İgrek'in de örgütün üyesi olduklarının anlaşıldığı belirtildi.

İddianamede, sanık Nurullah İlgün hakkında, “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/1. maddesi uyarınca 10 yıldan 15 yıla kadar hapis, “devletin iç güvenliğini ve kamu düzenini bozmak amacıyla Anayasa'yı ihlal” suçunu düzenleyen 309. maddesi gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis, “kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teşebbüs” suçunu düzenleyen 82. maddenin (a) ve (g) bentleri ve 35. maddesi uyarınca 13 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İlgün'ün ayrıca “kamu görevlisinin görevini yapmasını engelleme”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından da 2 yıldan 3.5 yıla kadar hapis cezalandırılması istendi.

Sanık Bülent Askeroğlu hakkında ise “devletin iç güvenliğini ve kamu düzeninin bozmak amacıyla Anayasa'yı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenirken, “silahlı örgüt üyesi olmak”, “adam öldürmeye teşebbüs” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından toplam 19 yıldan 33 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunuldu.

İddianamede sanık Muhammet Akman'ın ise “silahlı örgüt üyesi olmak” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından 1 yıldan 13 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilirken, diğer sanıklar Selami İgrek, Mehmet Akyürek ve Gülşen Kübranur Karaduman'ın da “silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İddianamede ayrıca, tüm sanıkların cezalarının “3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet” suçundan yarı oranında arttırılması da talep edildi.
hürriyet



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,211 µs