En Sıcak Konular

İhsanoğlu, Kıbrıs'tan umutsuz

29 Kasım 2011 18:50 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, sonsuza kadar müzakere olamayacağını belirterek, ''Eğer bitmiyorsa, bu müzakereler netice vermeyecek demektir. O zaman başka şeyler düşünmek



İhsanoğlu, KKTC'de Bayrak televizyonuna (BRT) yaptığı açıklamada, KKTC'nin ekonomik izolasyonuna karşı, turizm ve üniversitelere destek dışında, tarıma dayalı gıda endüstrisine de destek vereceklerini söyledi.

Kıbrıs Türk halkı ile dayanışmanın Müslüman dünyasının borcu olduğunu belirten İhsanoğlu, Kıbrıs Türklerine 1950'li yıllardan itibaren ciddi haksızlıklar yapıldığını anlattı.

İhsanoğlu, ''Biz, Filistin, Kosova, Asya ve Afrika'da çekilen sıkıntılar gibi, burada da dayanışma ruhu içinde bulunmayı görev addediyoruz'' diye konuştu.

Bu dayanışmayı, göreve geldiği günden itibaren daha somut projelere dönüştürmek için çalıştıklarını anlatan İhsanoğlu, KKTC Hükümeti ile işbirliği içinde pek çok güzel projeye imza attıklarını kaydetti.

İslam ülkeleri ile KKTC'nin ilişkilerine ilişkin bir soru üzerine İhsanoğlu, siyasi karar olan izolasyonların kaldırılması için KKTC ve Türkiye ile işbirliği içinde olduklarını söyledi.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, KKTC'nin İİT'de ''Kıbrıs Türk Devleti'' olarak temsil edilmesinin siyasi izolasyonlara karşı önemli bir gösterge olduğunu belirtti.

KKTC'nin siyasi destek talebinin hatırlatılması üzerine İhsanoğlu, KKTC'nin İİT'de ayrı bir yeri olduğunu, İslam ülkelerinde temsilcilikler açıldığını belirtti.

-''Arap baharı KKTC'yi olumlu etkiler''-

''Arap baharının'' KKTC'ye olumlu etkisinin olacağına inandığını kaydeden İhsanoğlu, şu yorumda bulundu:

''Bazı Arap ülkelerinde vuku bulan demokratikleşme süreçleri ve halk kitlelerinin iktidara gelmeleri ile Kıbrıs davasına müzahir (yardımcı) olmayan ülkelerin daha çok müzahir olacaklarına inanıyorum. Yani Kıbrıs davası lehine yeni bir durumun meydana geleceğine inanıyorum. Çünkü halklar, arasında dayanışma ve manevi bağlar, siyasilere göre çok daha büyüktür. Çünkü kökünü 14 asırlık bir tarihten ve müşterek inançtan alıyor. Şimdi bu halk tensilcileri iktidara gelince, Kıbrıs Türk halkının çektiği sıkıntıları daha iyi anlayacaklar ve daha çok destek verecekler diye düşünüyorum.''

-''Denktaş, Talat ve Eroğlu'nun sabrına hayranım''-

Kıbrıs müzakere süreci ile ilgili görüşlerini de aktaran İhsanoğlu, Kıbrıs davasını uzun yıllardır takip eden birisi olarak, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu;nun sabrına hayran olduğunu söyledi.

İhsanoğlu, ''Bu kadar sabır göstermek, bu kadar olgunca devlet adamlığı göstermek kolay değil. Ne kadar anlayış gösterseler, bu müzakereler bir yere gitmiyor. Herkes de bunun farkında'' ifadelerini kullandı.

Kıbrıs sorununda konuşulmayan bir konu kalmadığını ifade eden İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ocak ayında New York'ta liderlerle yapacağı zirveyi dört gözle beklediklerini, Ban'ın iyi niyet misyonunu desteklediklerini kaydetti.

Sonsuza kadar müzakere olamayacağını vurgulayan İhsanoğlu, ''Eğer bitmiyorsa, bu müzakereler netice vermeyecek demektir. O zaman başka şeyler düşünmek gerekecektir. Artık bence, bunun sonuna gelinmiştir ve bu sonuna geldikten sonra Kıbrıs Türk halkı dünyada güneş altında yerini alacaktır ve yalnız kalmayacaktır'' dedi.

Kıbrıs Türk halkına mesaj da veren Ekmeleddin İhsanoğlu, şunları söyledi:

''Bu güzel ülkenin insanları, buranın değerini bilsinler, beraberlik içinde olsunlar, Bu topraklarda büyük servet var, nimet var... Bu toprakların esas sahibi olan Türk halkının, bu topraklar üzerinde tarihe ve uluslararası anlaşmalara dayanan yaşam hakkı var. İslam dünyası onlarla dayanışma içindedir ve bu dayanışma devam edecektir.''

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,442 µs