En Sıcak Konular

Sarkozy'nin Türkiye oyunu!

13 Haziran 2007 15:15 tsi
Sarkozy'nin Türkiye oyunu! Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy önümüzdeki hafta Türkiye ile ilgili yeni bir plan sunacak. Üstelik Financial Times'a göre Fransız yetkililer, bu konudaki yeni ve sert politikalarını, hemen devreye sokabileceklerinin sinyalini veriyorlar.

Sarkozy, gelecek haftaki zirvede Avrupa anayasası konusundaki müzakereleri zorlaştırmamak için, Türkiye'nin üyeliği ilgili tartışmayı sonbahara erteleyeceğini belirtmişti daha önce. Ancak Fransız yetkililer, bu konudaki yeni ve sert politikalarını, hemen devreye sokabileceklerinin sinyalini veriyorlar.

Almanya Başbakanı Angela Merkel zirveden hemen sonra, Türkiye ile üç yeni başlıkta müzakerelerin başlayabileceğini umuyordu. Bu, duraklayan reformlar ve ülkedeki siyasi kargaşaya rağmen, Ankara'nın Avrupa ile ilişkilerinin kopmadığının göstergesi olacaktı.

Bu üç başlıktan ikisi aslında pek tartışma yaratmıyor ve istatistik ile mali denetimi kapsıyor. Ancak Fransa, üçüncü başlık olan ekonomik ve mali bütünleşme konusunda sıkıntıları olduğu uyarısında bulunuyor.

Fransız diplomatlar, üç başlıkta da henüz bir karar alınmadığını dile getiriyor. Ancak AB büyükelçileri, Paris'in özellikle Türkiye'nin Euro kullanan ülkeler arasına katılması konusunda ciddi kaygıları bulunduğunu söylüyor.

Türkiye'nin destekçileri ise, tabloyu yumuşatma gayretinde. 'Eğer üç yerine, iki müzakere başlığı açılırsa, bu dünyanın sonu olmaz' diyorlar. Yine de, eğer Fransa tehdidini gerçekleştirirse, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin yönünü, tam üyelikten imtiyazlı ortaklığa doğru çevirdiğinin açık bir göstergesi olacak bu."

Financial Times



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs