En Sıcak Konular

'Bize havlu attırmaya çalışıyorlar'

26 Kasım 2011 20:32 tsi
'Bize havlu attırmaya çalışıyorlar' Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB sürecindeki eleştirilere yönelik, ''Kimileri bize havlu attırmaya çalışıyormuş. İt ürür kervan yürür. Türkiye çıktığı yolda zenginleşmede kendi kararlılığında yürüyecek'' dedi.

Bağış, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonunda gerçekleştirilen, ''Mersin İlinin Avrupa Birliğine Uyumu İçin Bilgi Altyapısının Oluşturulması Projesi''nin sertifika töreninde, Mersin'i AB sürecinde daha etkin görmek istediklerini söyledi.

AB'nin Türkiye için ''Medeniyet projesi'' olduğunu ifade eden Bağış, gelmiş geçmiş tüm iktidarların üzerinde durduğu bu konunun üzerinden 45 yıl geçtiğini, ancak son zamanlarda önemli aşamaların kaydedildiğini vurguladı.

''Bugün Türkiye AB üyesi ülkelerden daha umutlu ülke'' diyen Bağış, şöyle devam etti:

''Kişi başına düşen gelirimiz, AB üyesi 8 ülkeden daha yüksek. Ekonomik gelişmelerde de keza aynı şey var. AB'deki etkinliğimizde bu büyümenin yanı sıra ülkemize gelen küresel sermayenin de çok büyük etkisi var. Bu sermayenin büyük kısmı AB'den geliyor. Türkiye'nin coğrafi konumunda ve gelişme hızında kaç tane başka ülke var? Yabancı sermaye, hukuk, demokrasi olduğu için tabi ki Türkiye'ye gelecek. Suriye'ye mi gitsin, Lübnan'a mı, yoksa İran'a mı gitsin? Türkiye yasaklardan kurtuldu. Eğer bugün bir başbakan çıkıp Dersim olayından ötürü, devlet adına özür dileyip, herkese ders verebiliyorsa, bunda AB reformlarının katkısı vardır.

Devletin televizyonu Kürtçe yayın yapıp, o dili anlayan kardeşlerimize devletin programlarını anlatıyorsa, Türkiye büyük bir aşama kaydetti demektir. Bu süreçte Türkiye'ye yakışır bir anayasayı da oluşturacağız. Ümit ediyoruz ki, diğer siyasi partiler de buna katkı sağlayarak, çalışmaları hızlandırır.''

-''İlerlemeye, gelişmeye bakıyoruz''-

Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki çalışmalara ilişkin çeşitli eleştirileri de hatırlatan Bağış, şöyle konuştu:

''Kimileri bize havlu attırmaya çalışıyormuş. İt ürür kervan yürür. Türkiye çıktığı yolda zenginleşmede kendi kararlılığında yürüyecek. Fasıl açmışlar, açmamışlar ona bakmıyoruz. İlerlemeye, gelişmeye bakıyoruz. Onlar istediği kadar müzakereyi engellemeye çalışsın. Bu ülkenin bütün vatandaşları, çocuklarını daha güvenli bir geleceğe taşımanın gayretinde. AB sürecinde kapatılmaya çalışılan kapıları, biz tek tek açarız.''

-Ekonomi Bakanı Çağlayan-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, ''Kendini bildi bileli'' Türkiye'nin, AB konusundaki çalışmaları benimsediğini söyledi.

Türkiye'nin ekonomi başta olmak üzere bazı konularda AB ile entegre olduğunu dile getiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün 'hasta adam' diye anılan Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrarı sayesinde sağlıklı ve sapasağlam bir ülkedir. Ama AB üyesi çoğu ülkelerin ekonomisi bozulmuş, rengi sararmış şekilde belirsizliğe doğru gidiyor. Avrupa'nın birçok ülkesi şu an çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Biz onların sıkıntısından keyiflenecek insanlar değiliz. Ama gerçeği söylüyorum. Buna karşılık Türkiye son derece güçlü, Avrupa'daki siyasilere ve iş adamlarına Türkiye'nin gücünü rahatlıkla anlatan bir ülke. Elde ettiğimiz siyasi istikrarla şükürler olsun, bu krizi en hafif etkiyle geçireceğiz.

Avrupa'daki krizi iyi incelemek lazım. Şu an Avrupa ekonomik krizden çok lider krizi çekiyor. Bugün gerçekten eğer Türkiye bu krizde siyasi istikrarı sağlamamış olsaydı, bugün bu toplantıyı yapamazdık. Yapılsa da, ben ne anlatacaktım bilemiyorum. Siyaset adına değil, geçmişi bilen biri olarak bunları söylüyorum.''

Türkiye'nin kaydettiği gelişmeleri aktaran Çağlayan, ''Türkiye Avrupa'nın karaciğeridir, temiz hava sahasıdır. Ülkemizin doğu ile batıyı birleştiren bir yapısı var'' dedi.

Türkiye'nin AB sürecindeki çalışmalarından vazgeçmeyeceğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu süreç devam edip gidecek, Türkiye'nin AB üyesi olma hakkı var. İki ucu açık davranışlarla riyakar hareketlerle Türkiye'yi vazgeçiremezler. Türkiye ister AB üyesi olsun, ister olmasın, ama biz bu reformları yapmak zorundayız. Bunları AB istedi diye değil, Türk halkı layık olduğu için yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz.

Bugün yürüttüğümüz çalışmalara baktığımız zaman, anayasanın değiştirilip, yerine sivil bir anayasanın yapılmasından daha güzel bir konu olabilir mi? Ben darbenin sıkıntıları yaşadım. Ailem darmadağın oldu. Ümit ediyorum halkın anayasasını hep birlikte yaparız. AB cephesine gelince, Türk iş adamlarına vize işkencesi uygulanıyor. İş adamının malı serbest dolaşırken, kendisi fuara gidemiyor. Bu, bir insan hakkı ihlalidir. Vize alana kadar iş adamının anasından doğduğu günden beri hikayesini istiyor. Bize zaman zaman vize işlemlerini kolaylaştıracaklarını söylüyorlar. Biz 'kolaylaştır' demiyoruz, 'kaldır' diyoruz. Türkiye'ye karşı her türlü engellemeyi yapıyorlar. Tüm bunlara rağmen geri dönüş yok. Dönersek, haklılığımızı kaybederiz. Türkiye mutlaka AB üyelik sürecini almalı.''

Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs