En Sıcak Konular

"Vergi kanunlarını gözden geçireceğiz"

26 Kasım 2011 17:50 tsi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2012 yılı bütçesini sunan Şimşek, Maliye Bakanlığının 2012 yılı gider bütçesi için teklif ettiği ödenek tutarının 88,5 milyar lira olduğunu ifade etti.

Şimşek, bu ödeneğin yüzde 1,8'ine karşılık gelen yaklaşık 1,6 milyar liranın bakanlığın ihtiyaçları için kullanılacağını, yüzde 98,2'sini oluşturan 86,9 milyar liranın ise diğer kamu hizmetlerinin finansmanını karşılamak üzere, ilgili idarelere aktarılacağını bildirdi.
Bakan Şimşek, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verirken, kamuda ücret dengesizliğine son verdiklerini kaydederek, “eşit işe eşit ücret” politikasının gereği olarak 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyi çıkardıklarını hatırlattı.

Şimşek, böylece aynı hizmet sınıfında, aynı veya benzer kadrolarda bulunan personel arasındaki ek ödemelerden kaynaklanan ücret dengesizliğinin ortadan kaldırıldığını ve kurumlar arası geçişi özendiren ve verimsizliğe neden olan ücret farklılıklarını gidererek kamuda daha etkin ve verimli çalışmanın önünü açtıklarını söyledi.

Önümüzdeki dönemde, kaynakların belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda etkin ve verimli kullanımı konusunda çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Şimşek, bu kapsamda, harcama programlarını gözden geçirmeyi ve program bazlı sınıflandırma çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini belirtti.

“Döner sermayeleri yeniden yapılandırıyoruz”

Bakan Şimşek, 2011 yıl sonu itibarıyla 27 milyar liraya ulaşacağı tahmin edilen döner sermayelerin, yeniden yapılandırma sürecini başlattıklarını kaydederek, bu kapsamda, mevzuattaki dağınıklığı ortadan kaldıracak Döner Sermaye Kanun Tasarısı Taslağını hazırladıklarını bildirdi.

Kamu taşınmazlarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması ve ekonomiye kazandırılması için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Şimşek, devlete ait taşınmazların ekonomiye kazandırılması amacıyla bu taşınmazların Hazine adına tescili işlemlerine hız verdiklerini belirtti.

Bakan Şimşek, bu çalışmalar sayesinde, Hazineye ait kayıtlı taşınmaz varlığını, 2003 yılından 2011 yılı Ekim ayına kadar yüzölçümü olarak yüzde 89 artırdıklarını, Hazine taşınmazlarının yönetimi ve satışı sonucunda, 2003 yılından 2011 yılı Eylül ayı sonuna kadar 8,4 milyar lira gelir sağladıklarını söyledi.
Önümüzdeki dönemde kamu idarelerine tahsisli olan ve tahsis amacına uygun kullanılmayan Hazine taşınmazlarını tespit etmeye devam edeceklerini belirten Şimşek, bu taşınmazları, imarları yapılıp hissedarlıkları giderildikten sonra yatırımlara yönlendireceklerini de ifade etti.

2/B arazileri kanun tasarısı çin çalışmalar devam ediyor

2/B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş araziler ile Hazineye ait tarım arazilerinin değerlendirilmesine yönelik kanun tasarısı çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Şimşek, tasarının yasalaşmasıyla devlet ile vatandaş arasındaki uzun süreli hukuki ihtilafların giderilmesinin mümkün olacağını söyledi. Bakan Şimşek, hazine taşınmazlarının yönetiminde etkinliği artırmak için dağınık olan mevzuatı tek bir kanunda toplayacaklarını da bildirdi.

Mali suçlarla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerine işaret eden Şimşek, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik mevzuatın altyapı çalışmalarını büyük ölçüde tamamladıklarını kaydetti. Şimşek, terörün finansmanı ile mücadele kapsamında uluslararası standartlara ve Mali Eylem Görev Gücü kriterlerine uygun kanun tasarısını Meclise gönderdiklerini hatırlattı.

Bakan Şimşek, vergi kanunlarını gelir politikası hedefleri doğrultusunda gözden geçireceklerini belirterek, hükümet olarak uygulanan gelir politikaları ile ekonominin rekabet gücünü artırmayı, istihdamın ve yatırımların teşvikini, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı ve daha etkin bir vergi sistemi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Vergide istikrarı ve öngörülebilirliği artıracağız

Önümüzdeki dönemde vergi uygulamalarında istikrarın ve öngörülebilirliğin daha da artıracaklarını kaydeden Şimşek, vergi kanunlarını etkinlik, basitlik ve adalet ilkeleri çerçevesinde gözden geçireceklerini anlattı.

Şimşek, bu kapsamda, ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde vergi mevzuatını sadeleştireceklerini, vergiye gönüllü uyumu artırmak için çalışacaklarını ifade ederek, başta Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu olmak üzere, temel vergi kanunlarını gözden geçireceklerini kaydetti.

Kayıt dışılıkla mücadeleye devam edileceğini ifade eden Şimşek, vergi denetimini tek çatı altında birleştirdiklerini ve Vergi Denetim Kurulunun insan kaynaklarını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde bin 500 vergi müfettiş yardımcısı almayı planladıklarını söyledi.

En kapsamlı mali yapılandırmayı gerçekleştirdik

“Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali yapılandırmasını gerçekleştirdik” diyen Şimşek, kamu alacaklarının yapılandırmasına ilişkin 6111 sayılı Kanun ile hem gelirleri artırdıklarını hem de mükellef ve vatandaşlara ödeme kolaylığı sağladıklarını, aynı zamanda mahkemelerin ve idarelerin iş yükünü azalttıklarını vurguladı.
Vergi tahsilatında kredi kartıyla ödemeyi yaygınlaştırdıklarını anlatan Şimşek, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planını güncellediklerini, KDV İadesi Risk Analiz Sistemi ile iade işlemlerine hız kazandırdıklarını söyledi.

Şimşek, mükelleflerin vergi kanunlarına karşı uyum düzeylerini değerlendirebilen bir sistem geliştirdiklerini ifade ederek, Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendirme Sistemi ile vergisel uyumsuzluklarla ilgili, ön uyarı sistemini oluşturduklarını anımsattı.

Gayrimenkul Sermaye İradı İzleme ve Değerlendirme Projesini hayata geçireceklerini kaydeden Şimşek, gayrimenkul sermaye iradı beyannamelerinin idarece önceden düzenlenmesi uygulamasına başlayacaklarını bildirdi. Şimşek, sistem aracılığıyla 750 bin mükellefin gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi vermesini beklediklerini söyledi.

Kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırmak üzere e-fatura uygulamasını geliştirdiklerini de belirten Şimşek, Mükellef Cari Hesap Projesinde son aşamaya geldiklerini bildirdi.

Bakan Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 2012 yılı Gider Bütçesi için teklif edilen ödenek tutarının 20,6 milyon lira olduğunu, yapılması planlanan giderlerin tamamına yakınının Özelleştirme Fonundan karşılanacağını söyledi.

2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe gelirlerinin 329,8 milyar lira, vergi gelirlerinin 277,7 milyar lira, vergi dışı gelirlerin de 52,1 milyar lira olduğunu hatırlatan Şimşek, 2011 yıl sonu gerçekleşme tahminleriyle karşılaştırıldığında, 2012 yılı merkezi yönetim bütçe gelirleri yüzde 13,4 oranında, vergi gelirleri ise yüzde 11,4 oranında artış gösterdiğini dile getirdi. Bu arada, Kamu İhale Kurumu Başkan Vekili Kazım Özkan da kurumun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs