En Sıcak Konular

'Sonsuza dek görüşmeleri sürdüremeyiz'

26 Kasım 2011 13:25 tsi
'Sonsuza dek görüşmeleri sürdüremeyiz' Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rusya'nın etkili gazetelerinden Kommersant'a verdiği özel röportajında Kıbrıs'ta çözüm için sürdürülen üst düzey görüşmeleri ve çözüm önerilerini anlattı.

Yüksek düzeyli görüşmelerinin çok sıkı grafiğine rağmen sonuçların kendileri açısından son derece hayal kırıcı olduğuna değinen Eroğlu, "Ben açıkça şunu söyleyeyim: Kıbrıs Rum tarafının uzlaşma aramaya hazırlık belirtileri yok. Yönetim şekli, iktidarın paylaşılması, mülkiyet, toprakların bölüşümü ve vatandaşlık olmak üzere çözümle ilgili hiçbir konuda ilerleme yok. Geçmiş zamanların mirasını aşmanın ne kadar zor olduğunun farkında olarak biz beş yıllık geçiş döneminin kabul edilmesini öneriyoruz. Bu süre bittikten sonra Adanın geleceği konusunda Kuzeyde ve Güneyde referandum düzenlenebilir. Sorunun uzun vadeli çözümü elde edilmesi halinde bunun sonuçları Avrupa Birliği tarafından hukuken tespit edilmeli." dedi.

Kıbrısta çözüm modeli olarak federatif bir yapı öngördüklerini hatırlatan Eroğlu, "Bizim asıl düşüncemiz, Kıbrıs sorununun çözümünün iki bölgeden ve iki toplumdan oluşan bir federatif modelle bağlı. Böyle model tek Kıbrıs devleti çerçevesinde iki toplum arasında, şimdiki gibi azınlık ve çoğunluk esaslarına dayalı değil, eşit haklı partnerlik ilkelerine istinaden kurma ve Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara yöneticilerini seçme olanağını sağlar." Değerlendirmesinde bulundu. Karşı tarafın tekliflerini reddettiğini ve görüşmeleri sürüncemede bıraktığını kaydeden Eroğlu, kendilerinin de bir sabırları olduğunu ve sonsuza dek müzakereleri yürütemeyecekleri uyarısı yaptı.

AB KUZEY KIBRIS'A UYGULADIĞI AMBARGOYU KALDIRMALI

Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığı yapmaya başlamasından sonra durumun değişebileceği ile ilgili soruya yanıt veren Eroğlu, "Kıbrıslı Rumlar Avrupa Birliğinde dönem başkanlığı yapmaya başlayana kadar çözüm bulunamazsa, müzakerelerin devam edilmesi anlamsız olacak. Tabii, biz AB yönetiminin, Kıbrıslı Rumları tutumlarını daha yapıcı yapması için çağrıda bulunabileceğini umuyoruz. Fakat onlar, bizden farklı olarak, AB'ye tek taraflı üyeliğe sahip. Bu husus göz önüne alınırsa, Brüksel'in çağrılarının ne denli etkin olacağı belli olmaz." eleştirisi getirdi.

AB'den Kuzey Kıbrıs'ın izolasyondan kurtarılması ve uzun yıllardır devam eden ambargonun kaldırılması için aktif adımlar atmasını beklediklerini ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı, "Karşı taraf ise BM Güvenlik Konseyinin kararlarına atfen bunların izolasyon ve yaptırımların devam edilmesinde ısrar ediyor. Eğer bu yapılmazsa, Kıbrıs Rum toplumunun bize yönelik davranışı değişmeyecek." hatırlatmasında bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs