En Sıcak Konular

"Başbakan hiç anlamamış!"

13 Haziran 2007 12:00 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''İçerideki 5 bin teröristle mücadele bitti mi ki, dışarıdaki 500 ile uğraşalım'' diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ''terörün Irak'tan beslendiği gerçeğini görmezlikten gelmekle'' eleştirdi. Baykal, MeclisR

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak'a olası bir operasyon konusundaki açıklamalarına ilişkin, "Başbakan'ın yaptığı değerlendirme onun bu meseleyi hiç kavramamış olduğunu gösteriyor. 'Türkiye'deki teröristlerle mücadele bitti mi ki sıra Iraktakilerle mücadeleye gelsin' demek Türkiye'deki terörün Irak'tan beslendiği gerçeğini görmezlikten gelmek demektir" dedi.
 
ShowTv ana haber bültenine katılan Baykal, terörün Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu söyledi.
 
Bu konuda yeni bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade eden Baykal, terör örgütünün karargahının Irak'ta olduğunu ve bu tablonun değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
 
"Türkiye yaptırımları gündeme getirmeli"
 
“Irak'taki terör Türkiye'deki terörü beslediği için bizi ilgilendiriyor" diyen Baykal, karargahın, lojistik desteğin, patlayıcının, mayının Irak'ta bulunduğunu, teröristlerin de fırsat buldukça Türkiye'ye girdiğini söyledi.
 
ABD'nin Irak'a müdahalesi öncesinde Türkiye'nin Irak'la olan sınırının güneyinde bir güvenik koridoru oluşturulması gerektiğini ifade ettiğini hatırlatan Baykal, bunu Irak'ı işgal etmek, rejimini değiştirmek, toprak elde etmek gibi bir amaçla değil, tamamen terör tehdidine karşı güvenlik nedeniyle önerdiğini anlattı.
 
Baykal, Türkiye'nin Irak'tan yönelen terör tehdidi konusunda yaptırımları gündeme getirmesinin uluslararası hukuk açısından da sorun yaratmayacağını belirterek, "Türkiye'nin caydırıcı gücünü kullanması lazım. Bunu kullanmayı önleyecek olan Başbakan'ın böyle konuşmalar yapmasıdır" dedi.
 
“TBMM olağanüstü toplanmalı"

 
Baykal, ortada siyasi bir irade bulunmamasına rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin "Eninde sonunda Türkiye'nin harekete geçmek zorunda kalabileceğini" değerlendirerek, sınırda ciddi bir tahkimat yaptığını söyledi.
 
Kararlılığını ortaya koyması durumunda uluslararası alanda herkesin eninde sonunda Türkiye'nin haklılığını kabul edeceğini savunan Baykal,"Türkiye sınırın güneyine çok ciddi bir askeri varlığını koyduğu anda ne sınırdan terörist geçişi kolay olur ne de kuzey Irak'tan Türkiye'ye karşı, Türkiye'yi tahrik edecek haksızlıklar, yanlışlıklar yapılır"diye konuştu.
 
Baykal, Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda en öncelikli konuların başında derhal Meclis'in toplanmasının geldiğini söyledi. CHP lideri bu ihtiyacı hissettiklerini ve bir girişimde bulunabileceklerini kaydetti.
 
"Camide protesto doğru değil"

 
Baykal, şehit cenazelerinde hükümet üyelerine yönelik protestolarda bulunulduğunun hatırlatılması üzerine, bundan üzüntü duyduğunu belirtti.
Bir şehit cenazesinde herkesin üzüntüsünü ifade etmek istemesinin saygıdeğer bir davranış olduğunu kaydeden Baykal, "Camide kimse kimseyi sorgulamamalı, suçlamamalı. Camilerdeki siyasi gösterilerin, caminin uhrevi havasına ve konumuna ters düştüğünü, bi rşehidin arkasından herkesin üzüntü duyma hakkına sahip olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
“Belki şehidin bazı yakınları duydukları üzüntüyü belki haksızlık yaparak, birilerini suçlayarak ifade ediyor da olabilirler. Siyasetçilere düşen görev bu tür durumlarda daha kucaklayıcı olabilmektir” diyen Baykal, “Hükümet çok asabi bir ruh hali içerisinde olaylar karşısında soğuk kanlı davranamıyor" yorumunda bulundu.
 
"Şehitleri bir hükümet önleyemeyebilir. Bu hükümet ya da başka bir hükümet döneminde şehitler olabilir. Ama bu hükümetin durumu daha farklı" diyen Baykal "Toplumda yavaş yavaş bu hükümetin terörle mücadele konusunda gerekeni tam yapmadığı, yapmaktan uzak durduğu, hatta tam tersi şehit verilmesine yol açan siyasi mücadelenin arkasındaki çevrelerle yakın ilişki içinde olduğu değerlendirmesi var” sözlerini kullandı.

CNNTurk



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs