En Sıcak Konular

Rusya'dan Belarus'a süper doğalgaz indirimi

26 Kasım 2011 10:50 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Belarus'un ekonomik sıkıntılarını göz önünde bulundurarak bin metreküp doğalgaz için 244 dolar olan fiyatı 164 dolara indirdiklerini açıkladı.

Avrupa fiyatlarının ortalama bin metreküp için 400 dolara ulaştığını hatırlatan Putin, Belarus'a ortaklık indirimi yaptıklarını, bunun da yıllık bazda 2 milyar dolardan az olmadığını söyledi. Rusya Avrasya Birliği'nin temelini attığı ve Gümrük Anlaşması'nı parafe ettiği Belarus için iç piyasa şartlarında doğalgaz fiyatı önerdi.

Belarus'la Rusya arasında "Birlik Devleti" kurulması yönündeki çalışmalar çerçevesinde Moskova'da temaslarda bulunan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmelerin ardından açıklamada bulunan Putin, "2012'nin ilk çeyreğinde Avrupa ortalama doğalgaz fiyatı bin metreküp için 400 dolar olacak. Belarus ise sadece 164 dolar ödeyecek. Bu ortağımız Belarus için önemli ölçüde bir indirim. Yıllık bazda Belarus için 2 milyar dolar kazanç." dedi.

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'un Belarus doğalgaz transit şirket Beltransgaz'ın yüzde 100'ünü satın almakla ilgili de mutabakat sağlandığına değinen Rusya Başbakanı, iki ülkenin beş yıllık süreli doğalgaz anlaşmasını imzaladığını kaydetti.

Gazprom Avrupa ülkelerine bu yıl sevk ettiği 152 milyar metreküp doğalgazın yüzde 20'sini Belarus üzerinden gerçekleştirdi. Rusya ve Belarus 2011'den kalan doğalgaz borçları ile ilgili de mutabakat sağladı.

NÜKLEER SANTRAL İÇİN 10 MİLYAR DOLAR KREDİ

Rusya Başbakanı Putin Belarus'da 2017'ye kadar inşa edilecek nükleer santral için 15 yıllık süre ile 10 milyar dolar kredi verdiklerini açıkladı. Putin kredi ile ilgili anlaşmanın da imzalandığını kaydetti.

Ukrayna'nın doğalgazda indirim talepleri ile ilgili henüz anlaşma sağlayamayan Rusya, Kazakistan ve Belarus'la oluşturulan Gümrük Birliği'ne Kiev'in de dahil olmasını istiyor.

Rusya'dan en çok doğalgaz alımı yapan ülkelerden biri olan Türkiye de Moskova'dan indirim talep etmiş olumlu cevap alamayınca da süresi dolan batı hattından doğalgaz alım anlaşmasını sonlandırmıştı. Türkiye'de özel şirketlerin toplamda 6 milyar metreküpü bulacak alımla ilgili Gazprom'la anlaşma sağlamaları bekleniyor.

(CİHAN)

Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,566 µs