En Sıcak Konular

Ortadoğu barışı için 19 ülkenin gençleri parlamento kurdu

25 Kasım 2011 13:07 tsi
Ortadoğu'da barışı sağlamak ve problemleri gençlerin eliyle çözmek için Ankara'da biraraya gelen dokuz üniversite öğrencisi, Ortadoğu Gençlik Parlamentosu'nu kurdu. Parlamentoya, 19 ülkeden delegeler alınıyor.

Delegesi olan ülkeler arasında İsrail, Filistin ve Ermenistan da bulunuyor.Parlamentonun fikir babası, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Gençlik Delegesi Orhan Esad Akgün. Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğrenim gören Akgün 2009'da Brüksel'de katıldığı bir toplantıda farklı ülkelerden gelen gençlerle sohbet ederken fikir ortaya çıkmış. Türkiye'ye döndükten sonra üniversiteden sekiz arkadaşıyla biraraya gelerek çalışmalara ve araştırmalara başlamış. Uzun süre araştırma yapan ekip, bu alanda uzman birçok kurumla görüştükten sonra geçen haziran ayında Ortadoğu Gençlik Parlamentosu'nu kurdu. Parlamentoda Türkiye, Suudi Arabistan, Suriye, İsrail, Filistin, Azerbaycan, İran, Mısır, Bahreyn, Kuveyt, Katar, BAE, Ürdün, Lübnan, Umman, Ermenistan, Gürcistan, Irak ve Yemen'den delegeler yer alacak. Ülkelerin nüfuslarına göre delege alınacağı parlamentoda dokuz ülkenin delegasyonu tamamlandı, diğerleriyle irtibat çalışması devam ediyor.

Ortadoğu Gençlik Parlamentosu Kurucu Başkanı Akgün din, dil ve ırk ayrımı yapmadan çalışacaklarını söyledi. Ortadoğu'da gençleri biraraya getirerek diyalog ortamı oluşturmak istediklerini belirten Akgün, gençlerin sohbet ederek ortak noktayı bulacağına inanıyor: "Türkiye, şu anda model bir ülke. Bu yüzden yabancı gençler, Türkiye'nin öncülük etmesine sıcak bakıyor. Bunun yanında Ankara'da her ülkeden öğrenci var. Bu öğrencilerden yardım alarak o ülkenin gençlik örgütlerine ulaşıyoruz. Bazılarıyla telefonla, bazılarıyla Facebook ve Twitter üzerinde bağlantı kuruyoruz. Her ülkeden farklı görüşlere sahip gençleri almaya özen gösteriyoruz."

FİLİSTİN VE İSRAİL KAYGILARINI İLETTİ

Bazı ülkelerin gençlerine ulaşmakta çektikleri zorluklara da değinen Orhan Esad Akgün, İran'da gençlerin kurduğu örgütler olmadığı için muhatap bulamadıklarını söyledi. Projenin bütün ülkelerin gençlerini heyecanlandırdığını belirterek, Filistin ve İsrail delegelerinin kaygılarını ise şöyle aktardı: "Filistin ve İsrail delegasyonları, çift taraflı olarak tedirginliklerini dile getirdi. Özellikle Filistinliler, İsraillilerin baskısı altında olabileceklerini düşündü. İsrailliler de Filistinlilerin disiplinsiz hareket edeceğ yönünde endişelerini bildirdi. Biz bunların yaşanmayacağını, diğer ülkelerin de bulunacağını söyledik. Samimi yaklaşarak rahatlattık."

İlk toplantıyı Şubat 2012'de Ankara'da yapacaklarını kaydeden Akgün, çalışmaların her dönem başka bir ülkede olmasını planladıklarını söyledi. Dışişleri Bakanlığı'nın da projeye sıcak baktığını ifade ederek, parlamentonun masraflarının yarısını devletten, yarısını özel sektörden karşılamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

cihan

Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs