En Sıcak Konular

'Aleviler CHP'den kaçıyor'

13 Haziran 2007 10:42 tsi
'Aleviler CHP'den kaçıyor'

CHP’nin gösterdiği Alevi adayların “niteliği ve niceliği”nden rahatsız olan Alevi kurum ve kuruluşları bağımsız aday olan Alevileri destelemeyi gündemlerine aldı.

Başta Alevi Bektaşi Federasyonu olmak üzere pek çok örgüt, önümüzdeki günlerde bir toplantı ile bir araya gelerek konuyu enine boyuna masaya yatıracak. Özellikle Ankara’da iki seçim bölgesinde de bağımsız aday sayısını teke indirmeye çalışan Aleviler, CHP’ye de Alevi adaylar konusunda tepkili.

Solda geniş tabanlı bir işbirliği yapılması için “siyasi müdahale” kararı alan Aleviler, bağımsız adayları destekleme konusunu gündemlerine aldı. Bağımız aday olan Alevi adaylar ve Aleviler’in sorunlarını Meclis’te yansıtacak adayların desteklenmesi konusu önümüzdeki günlerde masaya yatırılacak.

Söz konusu çalışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alevi örgütü temsilcilerinin ortak görüşü ise, CHP’nin Alevi adaylar konusunda beklenildiği gibi bir tavır ortaya koymadığı yönünde.

ABF: “ALEVİLER CHP’DEN KAÇIYOR”

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Turan Eser, CHP’ye yaptıkları geniş tabanlı ittifak önerisinin kabul görmediğini söyledi. Eser, “Çok kritik olan bu seçimlerde Aleviler’in CHP’den kaçış yaşayacağını düşünüyorum. CHP’de aday tespitinde Alevi rengine siyasette temsil hakkı tanınmaması ayrı bir art niyet taşıyor” diye konuştu. Türkiye’deki mevcut siyasi seçenek oluşturma sürecinin toplumsal kesimleri zora soktuğunu öne süren Eser, toplumun önüne iki partili bir seçenek sunulduğunu ileri sürdü.

Aleviler’in CHP’den kaçtığını öne süren Eser, şöyle dedi:

“Alevi sorununa duyarlı bağımsız adayların attığı adımı cesaretli buluyorum. Federasyon olarak özellikle bağımsız aday olan Alevileri ve Alevi sorunu ile Türkiye’nin temel meselelerine duyarlı olan Ufuk Uras, Baskın Oran gibi bağımsız adayların destekleneceğini düşünüyorum. Tabanımızın, bağımsız aday olmayan bölgelerde ise, sol ve sosyal demokrasinin evrensel değerlerine sahip çıkan, Alevilerin ve Türkiye’nin temel meselelerine sahip çıkan siyasi tercihlerden yana tavır alacaklarını düşünüyorum.”

“CHP HAYATININ HATASINI YAPTI”

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, bağımsız adaylara destek konusunun gündemlerinde olduğunu ancak konuyu yetkili organlarında değerlendirmediklerini söyledi. Geçmez, “CHP hayatının hatasını yaptı. Bu çok kritik seçimler öncesi Alevilerle sıkıntı yaşayacak gibi. Onun farkında değiller. Kararımızı ABF toplantısının ardından kamuoyuna açıklayacağız” dedi.

“ALEVİLERİN YOK SAYILMASI RAHATSIZLIK YARATTI”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, sol ve sosyal demokrat çizgideki siyasi partilerin Aleviler’i “yok sayan” anlayışının örgütlerde büyük rahatsızlık yarattığını ileri sürdü. Genç, “Bu nedenle elbette bağımsız adayları da değerlendireceğiz. Türkiye’nin emek ve demokrasi mücadelesine katkı sunmuş ve bundan sonra da katkı sunacağına inandığımız adaylar desteklenecektir. Konuyu önce yetkili kurullarımızda değerlendireceğiz” diye konuştu.

“ÇABAMIZ SİYASETİ YENİDEN ÇÖZÜM ARACI HALİNE GETİRMEK”

Ankara 1. bölgeden bağımsız aday olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski Başkanı Avukat Necati Yılmaz, siyasetin halka yabancılaştığını ifade etti. Yılmaz, “Türkiye’de seçim var. Ancak, seçimin içinde halkın kendisi de, halkın birikmiş çözüm bekleyen sorunları da yer almıyor” dedi.

Bağımsız adaylık sürecinin, “siyaseti yeniden sorunlara çözüm aracı yapma çabası” olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“Çalışmamız halk iradesi önündeki çifte barajlarla yaratılan ablukanın yıkılabilirliğini gösterme amaçlıdır. Halkın bu amaçları gerçekleştirebilme konusunda ortaya koyabileceği bir özgüven çalışmasıdır. Tüm kutuplaştırma çabalarına rağmen sandığa gitmeyen 10 milyonun üzerindeki oy, var olan siyaset anlayışının ve işleyişinin halkta kabul görmediğinin en güçlü kanıtıdır. Ankara 1. bölgeden bağımsız sol adaylığımızla; öncelikle kendini siyaset aracılığı ile ifade edemeyen bu büyüklüğün iradesini önce sandığa, sonra parlamentoya ve nihai süreçte iktidara taşımak istiyoruz.”

 
hürriyet



Bu haber 224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,454 µs