En Sıcak Konular

Rumlar İsrail'i bırakıp Türkiye ile çalışabilir

23 Kasım 2011 17:28 tsi
Rumlar İsrail'i bırakıp Türkiye ile çalışabilir Simerini gazetesi, Rum yönetiminin ''Münhasır Ekonomik Bölge''deki doğalgazdan yararlanma konusunda, İsrail'i ''beklemeye'' alıp, zaman içerisinde Ankara ile işbirliği için ''Türkiye'ye göz kırptığını'' iddia etti.

Kıbrıs Rum yönetimi Bakanlar Kurulu'nun, Doğu Akdeniz'de tek yanlı ilan ettiği sözde ''Münhasır Ekonomik Bölge'' (MAB) içerisinde bulunan araştırma parsellerinde ikinci tur ihalelere çıkılması konusunda gerekli işlemlerin başlamasına karar verdiği bildirildi.

Rum radyosunun haberine göre, Rum Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu'ya, hükümetin, MEB'de bulunan tüm araştırma parsellerine ilişkin ikinci tur ihalelerle ilgili duyuruyu resmi olarak yayınlayabilmesi için, ilgili birimlerle tüm gerekli faaliyetlerde bulunması hususunda yetki verildi.

RUM TARAFI, 'TÜRKİYE'YE GÖZ KIRPIYOR'
Öte yandan, Simerini gazetesi, Rum yönetiminin  ''Münhasır Ekonomik Bölge''deki doğalgazdan yararlanma konusunda, İsrail'i ''beklemeye'' alıp, zaman içerisinde Ankara ile işbirliği için ''Türkiye'ye göz kırptığını'' iddia etti.

Rum hükümetinin zaman içerisinde Ankara'yla işbirliğini tercih ettiğini, planlarda, Kıbrıs'tan Türkiye'ye boru hattı döşenmesi formülü olduğunu yazan gazete, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Noble Energy şirketinin 12. parselde sondaj çalışmalarını yürüttüğü platforma pazartesi günkü ziyaretinde, ''yalnız Kıbrıslı Türklerle değil, Türkiye ile de müşterek faydalanmadan söz etmesinin tesadüf olmadığını'' kaydetti.

Gazeteye göre, özellikle çözüm olması durumunda Kıbrıs'tan Türkiye'ye boru hattı çekilmesi söz konusu. Bunun, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu'nun ileri götürdüğü bir anlayış olduğunu belirten gazete, konunun, Güney Kıbrıs'ın iyi niyetini göstermek amacıyla diğer Rum bakanlar tarafından da yurt dışında gayrı resmi ve perde gerisinde dillendirdiğini yazdı.

Gazeteye göre, İsrailliler, Güney Kıbrıs'ın gerek İsrail Delek şirketiyle yaptığı anlaşma, gerek doğalgaz sıvılaştırma terminali meselesine iki nedenden dolayı ''çekinceli'' yaklaşıyor:

''Rum yönetiminin 2,5 milyar avroluk krediden sonra Rusya'ya verdiği söz. Ruslar İsrail'in Moskova tekelini kırarak Avrupa piyasasına girdiğini görmeyi istemezler; Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıslı Türklere ve BM'ye verdiği doğalgazdan istifadeyi mümkün olduğunca geciktirme taahhüdü.''

Gazeteye göre, ''İsrailliler Leviathan ve Tamar parsellerinden Türkiye'ye boru hattı geçirmeyi reddediyorlar, çünkü Türkiye gibi bir bölgesel güce bağımlı hale geleceklerinden böyle bir hareketin de boru hattının Mısır'dan geçirilmesinin de yanlış olacağına inanıyorlar.''

Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,903 µs