En Sıcak Konular

İsrail 30 bin Bedevi'yi sürecek

23 Kasım 2011 16:25 tsi
Yeni tasarı binlerce Bedevi Arap'en evlerinden çıkartılarak yeni bir bölgeye zorunlu göçünü içeriyor

İsrail tarafından onlarca kez buldozerle yıkılan bedevi Arapların köyü El-Arakib yakında haritadan tamamen silinebilir. İsrail parlamentosuna sunulan yeni mevzuat kabul edilirse, güneydeki Negev bölgesinde neredeyse tüm Bedevi evleri yıkılarak sakinleri yeni hazırlanan yerleşim yerlerine zorla taşınacak.

Elektrik ve su hatları bağlı bu yeni yerleşimler, Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya göre, "Bedevi hayatını geliştirmek için tarihi bir fırsat" sunuyor.

Yahudi devletinin kendi vatandaşına karşı ayrımcılık yaptığını söyleyen İsrailli Arap liderler ise tasarıyı "etnik temizlik" olarak niteleyerek, protestolar ve grevlerle yasalaşmasını engelleme peşinde... Müdahale için Birleşmiş Milletler'e de başvuru yapıldı.

Geçen yıl İsrailli yetkililer tarafından yaşadıkları ahşap ev 9 defa yıkılan çiftçi Ebu Madyam, "burayı asla terk etmem, ölünceye kadar kalmak niyetindeyim" diyor.

ASKERİ ÜS YAPMA PLANI

İsrail hükümetinin amacı ise Negev' Bedeviler'den temizleyerek güney İsrail'de büyük bir askeri üsler kurmak ve bu geniş bölgeyi merkezdeki kalabalığı azaltmak için kullanmak.

Gazze ile İsrail arasında stratejik bir bölge olan NEgev'de Bedeviler'in "çok egemen" olduğunu iddia eden İsrailliler, yıllardır Yahudilere sağladıkları imkanlarla bu bölgeye yerleşimi artırmaya çalışıyor.

Planın kabul edilmesi durumunda yaklaşık 30 bin Bedevi, etkilenecek. Negev'deki Bedevi liderleri ise İsrail'in tazminat teklifini reddetti.

2008 yılında bir rapor hazırlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail hükümetinin politikalarını "Negev arazisi üzerindeki kontrolü artırmak ve stratejik, ekonomik ve demografik nedenlerden dolayı bölgede Yahudi nüfusunu yükseltmek" amaçlı olarak nitelemişti.

Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,958 µs