En Sıcak Konular

Tunus meclisi toplandı

23 Kasım 2011 15:29 tsi
Arap Baharı'na öncülük eden Tunus'ta seçimle göreve gelen parlamento dün ilk oturumunu gerçekleştirdi. Tunus parlamentosu, Arap Baharı'nın ilk meclisi olma özelliğini taşıyor.

Haftalar süren halk isyanıyla onlarca yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarının devrildiği Tunus'ta yeni bir dönem başladı. Arap Baharı'nın seçimle belirlenen ilk meclisi olan Tunus parlamentosu dün ilk oturumunu gerçekleştirdi.

217 sandalyeli meclisin ilk oturumunda, seçimlerde en yüksek oyu alan 'Ennahda' partisi ile diğer iki koalisyon partisi arasında yapılan görev paylaşımı onaylandı.

Üç partinin üzerinde anlaştığı isimlerden 'Ettakatol' isimli oluşumdan Mustafa Bin Cafer, 217 oyun 145'ini alarak yeni meclis başkanı oldu. Cafer'in yardımcılığına ise 68 oy alan merkez sol çizgideki 'İlerici Demokratik Parti'den Maya Ciribi getirildi.

Tunus seçimlerinde ilk sıraları paylaşan partiler, kendi aralarında yaptıkları anlaşmada cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı görevlerini paylaşmışlardı.

Anlaşmaya göre, meclis başkanlığına getirilen Bin Cafer'in yanı sıra Ennahda partisinden Hamadi Cibali başbakan, Cumhuriyet için Kongre'den Moncef Marzuki ise cumhurbaşkanı olacak.

Diğer bakanlıklar ise başbakanın görevleri yeniden tanımlandıktan sonra belirlenecek.

Tunus'ta seçimler 23 Ekim'de gerçekleşmişti. Mısır'daki Müslüman Kardeşler partisinden esinlenen ılımlı İslam çizgisindeki Ennahda partsinin 89 sandalyeye sahip olduğu mecliste, CPR'nin 29, Ettakol'un ise 20 sandalyesi bulunuyor.

GÖSTERİCİLERDEN VEKİLLERE UYARI: SİZİ İZLİYORUZ

Meclis ilk oturumunu gerçekleştirirken, dışarıda ise gösteri vardı. Çoğunluğunu isyan sırasında yakınlarını kaybeden kişilerin oluşturduğu yüzlerce kişi seçilmiş vekillere uyarıda bulundu.

"Gözümüz üzerinizde" yazılı dövizler taşıyan eylemciler, milletvekillerine işsizliğe, yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı başlayan halk isyanının temel taleplerini hatırlattı.

Etha



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,391 µs