En Sıcak Konular

CHP'den Dersim yanıtı

23 Kasım 2011 13:43 tsi
CHP'den Dersim yanıtı Dersim belgelerini açıklayan Başbakan Erdoğan'a CHP'den yanıt geldi. Grup Başkanvelili Akif Hamzaçebi, Erdoğan'ın Dersim'i gündeme getirmesini bakın neye bağladı.

Başbakan Erdoğan'ın, CHP'yi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun hedef alarak açıkladığı Dersim belgelerine CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yanıt verdi. Hamzaçebi, ''Sayın Başbakan'ın Dersim'le ilgili açıklamalarının, tartışmasının bir ikinci amacı da bu bedelli askerlikteki ayıbını, örtmektir. Bu ayıbı milletin gözünden kaçırmaktır'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını değerlendirirken, ''Sayın Başbakan'ın getirdiği tasarı şunu söylüyor; parası olana 30 bin liraya tezkere, parası olmayan askere. Bir başka değişle bunu ifade edecek olursak alavere dalavere vatandaş Mehmet askere'' dedi.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını değerlendirdi.

Tasarının milletin beklentilerini karşılamadığını, önemli bir kesimin kapsam dışında kaldığını belirten Hamzaçebi, tasarının bu haliyle milletin vicdanına oturmadığını söyledi.

CHP'nin daha önce TBMM Başkanlığına sunduğu bedelli askerliğe ilişkin teklifi hatırlatan Hamzaçebi, bu teklifin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Ayaküstü yolda giderken proje açıklanır mı? Bunun neresi proje?'' sözleriyle eleştiride bulunduğunu ifade etti. Hamzaçebi, aradan 8 ay geçtikten sonra ortaya konulan tasarının ise sosyal adalet ve eşitlik ilkesine uygun olmadığını iddia ederek, şunları söyledi:

''Parası, hiç geliri olmayan, işini kaybetmiş vatandaşlarımız var. Vatandaşlar şikayetlerini belirtiyorlar. Bizim sunmuş olduğumuz teklifte yıllık olarak 12 bin Türk Lirasının altında geliri olan veya hiç olmayan vatandaşlarımızın bu olanaktan yararlanması öngörülmüştü. Bu çok önemli bir şarttır, sosyal devletin ve eşitlik ilkesinin gereğidir. Hükümet edenler eşitlik ilkesine uygun davranmak zorundadır. Öyle anlaşılıyor ki Sayın Başbakan dünyayı şekillendireyim, bölge ülkelerini şekillendireyim derken memleketin gerçeklerini unutmuş. Ben Sayın Başbakan'a buradan sesleniyorum: Sizin bu açıkladığınız tasarının neresi proje? Sekiz ay emek vermişsiniz şimdi getirdiğiniz nokta sizin o zaman verdiğiniz sözün tam tersi. O zaman Sayın Başbakan 'ben şahsen böyle bir sorumluluğun altına Tayyip Erdoğan olarak giremem' deştiniz. Sormak istiyorum Sayın Tayyip Erdoğan ismini mi değiştirmiştir? Değiştirmemişse önerim derhal ismini değiştirsin. Çünkü, parası olan var, parası olmayan var. Sayın Başbakan'ın getirdiği tasarı şunu söylüyor; parası olana 30 bin liraya tezkere, parası olmayan askere. Bir başka değişle bunu ifade edecek olursak, alavere dalavere vatandaş Mehmet askere. Sayın Başbakan bu önerisiyle parası olanan başbakanıyım demiştir. Bu Hükümet zenginin hükümetidir. Bu hükümet, Sayın Başbakan 19. yüzyılda kalmış vahşi kapitalizme 21. yüzyılda abdest aldırmak suretiyle onu meşrulaştırmak istiyor.''

''Sayın Başbakan Kılavuzun değiştirsin''

Hükümet olmanın adaletten yana olmayı gerektirdiğini vurgulayan Hamzaçebi, tasarının ise ciddi bir dengesizlik yarattığını kaydetti.

AK Parti'nin böyle bir tasarıyı hazırlayabilecek kadrolara sahip olmadığını da ileri süren Hamzaçebi, ''Sayın Başbakan'a önerim, Sayın Başbakan Kılavuzlarını değiştirsin. Hükümetin aklı kesmiyor. Bize aklı kesen bir Hükümet lazım'' dedi.

Hamzaçebi, tasarının TBMM'deki görüşmelerini bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirterek, eksikliklerin parlamentoda giderilmesi gerektiğini söyledi. CHP olarak birinci koşullarının dar gelirli ve geliri olmayan vatandaşların da bu olanaktan yararlanması olduğunu söyledi. Hamzaçebi, yurtdışında yaşayanların Türkiye'de yaşayanlardan daha az bedel ödemesini de eleştirdi.

Başbakan Erdoğan'ın bugün Dersim'le ilgili belgeler açıklamasına da değinen Hamzaçebi, ''Sayın Başbakan'ın Dersim'le ilgili açıklamalarının, tartışmasının bir ikinci amacı da bu bedelli askerlikteki ayıbını, örtmektir. Bu ayıbı milletin gözünden kaçırmaktır'' dedi.

''Sayın Sağlam'ın ne yapacağını bekliyoruz''

Hamzaçebi, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam'ı dün Genel Kurulda sarf ettiği sözler nedeniyle istifaya çağırdıkları hatırlatılarak, beklentilerinin yerine gelmemesi durumunda tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine Hamzaçebi, şunları söyledi:

''Yanıtı bekliyoruz, oradaki cümleyi önemsiyoruz. Sayın Meclis Başkanvekili bu sözün ağzından kaçtığını ifade etmiştir. Üzüntülerini ifade etmiştir, özrünü ortaya koymuştur. Ancak bu tip hareketler, cümleler özürle geçiştirilemeyecek kadar  önemlidir. Daha önce Meclis kürsüsünde bir arkadaşımıza yapılan saldırı ve onun akabinde ortaya konulan bu davranış önemlidir. Süreci izliyoruz. Sayın Sağlam'ın ne yapacağını bekliyoruz. Sayın Meclis Başkanı şüphesiz bu konuyla ilgilenecektir, ilgilenmek durumundadır. O değerlendirmelerin sonucunu bekliyoruz.'' Hamzaçebi, Sağlam'ın bundan sonra oturum yönetmemesi gerektiğini de söyledi.

Hamzaçebi, bir başka soruyu yanıtlarken de bedelli askerliğe ilişkin tasarının bu şekliyle milleti de kendilerini de tatmin etmediğini söyledi. Beklenti içinde olan çok büyük bir kitle olduğunu, bu kitlenin umudunu söndürmek gibi bir amaçlarının bulunmadığını vurgulayan Hamzaçebi, ancak tasarının iyileştirilmesi gerektiğini anlattı. ''Bu şekliyle içimize sinmiyor. Yoksulu, dar gelirliyi gözetmeyen bir tasarıyı içimize sindirmemiz mümkün değil'' diyen Hamzaçebi, TBMM'deki görüşmelerde sağduyunun galip gelmesini beklediklerini belirtti.

Hamzaçebi, 28 Şubat sürecine ilişkin başlatılan soruşturmanın hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine, ''AKP'nin bir bildiği vardır'' dedi. AK Parti'nin 27 Nisan bildirisiyle de hemen hesaplaşması gerektiğini söyleyen Hamzaçebi, savcıların harekete geçmemesini de merak ettiğini belirtti.


AA

Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs