iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'Sismik teyit olmadan sondaj yok'

23 Kasım 2011 13:27 tsi
'Sismik teyit olmadan sondaj yok'

Doğrusu bir Enerji Bakanı’ndan bu denli teknik doğruluk içeren bir beyan uzun zamandır duymamıştık! Biz de diyoruz ki, ‘inadına yapmaya gerek yok. Normali yapılsın yeter... iyibilgi Ankara

Gazete haberlerine de yansıdığı üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “sismik aramalar teyit etmeden herhangi bir yerde sondaj yapamayacaklarını belirterek, Bizim Kıbrıs’ta inadına arama yapacak paramız yok” dedi.

“Bakanlığı’nın 2012 bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Yıldız, denizde yapılacak sondajın maliyetinin 200 milyon dolar olduğunu söyledi.”

Elbette bu tespitlere kimsenin itirazı yok ama sismik ve teknik incelemelerin teyit etmediği sondajlara girişilmeyeceğini söylemenin stratejik bir tarafı da yok. Bu konvansiyonel bir açıklama ve gerçek de şu; Akdeniz’de sismik arama ve sondajlar çok önce yapılmalıydı!

Rum-İsrail-ABD'li Noble şirketi’nin Akdeniz’deki girişimlerinin Türkiye’yi de konuya daha etkin ve hızlı biçimde ilgilenmeye ittiğini herhalre kimse inkar edemez.

Keza, TPAO ile Shell arasında Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde petrol arama, üretim ve paylaşım anlaşması imzalanmasını da bu konjonktürün uzantısı sayabiliriz.

“Akdeniz'de ruhsatlara sahip en büyük oyuncu” olarak Türkiye’nin bu tür girişimlerde bulunması ve masrafları da bu şirketlerin üstlenmesi gayet tabii. Kaldı ki, Enerji Bakanı Yıldız’ın, “Shell ile yapacağımız anlaşma inat uğruna değil, teknik bir arayış uğrunadır” sözleri de bu mana okunmalı.

Ama önce şu konuda anlaşmak gerekiyor. Büyük potansiyel vaadeden Akdeniz’de amaç, her nerede ise enerjiyi bulmak olmalı. Evet belki Rumlar’ı bu noktada engellemek zor görünüyor ama daha oyun bitmedi.

Mühim olan çıkacak enerjiden Kuzey Kıbrıs’ın da pay alması.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,659 µs