En Sıcak Konular

Çin ile Türkmenistan arasında anlaşma imzalandı

23 Kasım 2011 13:27 tsi
Çin ile Türkmenistan arasında 14 işbirliği anlaşması imzalandı.

İmzalanan anlaşmalar arasında Türkmenistan'ın Çin'e doğalgaz tedariki, petrol ve gaz teçhizatı için kredi, iç olaylarda işbirliği ve polis eğitimi ile kara para aklama ve teröre karşı mücadelede işbirliği anlaşmaları bulunuyor.

Anlaşmaların imzalanmasından önce Pekin'de bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile Çin Devlet Başkanı Hu Cintao bir görüşme yaptı.

Çin'in önerileri

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde Çin liderinin iki ülke arasındaki dostane işbirliği ilişkilerinin gelişmesiyle ilgili olarak beş maddelik öneri ileri sürdüğü bildirildi.

Haberde sözkonusu maddeler şöyle sıralandı:

İlk olarak, dostluk ve karşılıklı güven seviyesinin yükseltilmesi. Çin'in Türkmenistan'la özellikle hükümetler, yasama organları ve siyasi partiler arasında olmak üzere üst düzey temasları güçlendirerek, karşılıklı siyasi güveni devamlı olarak artırmaya hazır olduğu belirtildi.

İkincisi, somut işbirliğinin daha da pekiştirilmesi. İki taraf arasında enerji işbirliğinin daha da derinleştirilerek, bu alanda uzun vadeli ve istikrarlı enerji stratejik ortaklık ilişkileri oluşturulması, ulaşım, haberleşme, kimya, tekstil, tarım, sağlık ve yüksek teknoloji gibi doğal kaynaklara dayanmayan sahalarda işbirliğinin güçlendirilmesi ve iyi bir işbirliği ortamının yaratılması istendi.
Üçüncüsü, kültür alanındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi.

Dördüncüsü, güvenlik ve yasayı uygulama alanındaki işbirliği geliştirilerek, "üç kötü güç" diye nitelenen terörizm, aşırı dincilik ayrılıkçılıkla sınır ötesi örgütlü suçlara darbe indirilerek, ulusal ve bölgesel güvenlik ve istikrarın korunması talep edildi.
Hu, son madde olarak da uluslararası ve bölgesel işlerdeki eşgüdümü ve işbirliğini daha da yoğunlaştırılarak, dünya barışını korumak ve ortak gelişmeyi hızlandırmak için çaba harcanmasını önerdi.

AA

Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs