En Sıcak Konular

Gül: Herkes İsrail'e karşı açık olmalı

23 Kasım 2011 13:23 tsi
Gül: Herkes İsrail'e karşı açık olmalı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu barışı için samimi olmayan İsrail'in müttefiklerine de yük olduğunu söyledi.

Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında İsrailli politikacılara yönelik diyalogun ortaya çıkmasını kastederek, "Herkesin İsrail'e yönelik düşüncelerini açıkça söylemesi gerekiyor, kazayla değil." ifadelerini kullandı.Wilton Park Konferansı'ndaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, Ortadoğu'daki ülkelerin bundan sonra halkın istediği kişiler tarafından yönetileceğini vurgulayarak İsrail'in artık halk yığınlarını kendine daha fazla düşman etmeden iki devletli çözümü için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Bir yandan barış sürecini devam ettirken diğer yandan işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim birimleri inşa eden İsrail'in müttefiklerine de yük olduğunu ifade eden Gül, "İsrail'e yönelik herkeste açığa çıkmamış bir öfke var. Mikrofonlar açık kaldığında herkes bunu duyuyor. Herkes İsrail'e yönelik düşüncelerini açıkça söylemesi gerekiyor, kazayla değil." diye konuştu.

İran'ın nükleer programı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gül, "Şu bir gerçek ki İran bölgenin en güçlü ve derin tarihi köklere sahip ülkelerinden. Büyük ülkelerin dosyaları da büyük oluyor." dedi. Türkiye ve İran'ın birbirinin iç işlerine karışmayan ve sınırları sabit iki komşu ülke olduğunu dile getiren Gül, "İran'la her zaman diplomatik yollarla çözüm arayışına girdik ve başka bir yol düşünmüyoruz. İran'ın şeffaf, Batı'nın da samimi olmasının sorunun çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, genel olarak bakıldığında bölgede Sünni-Şii kutuplaşmasının görüldüğünü ifade ederek, "Türkiye olarak bu konuda her zaman dikkatli olmamız ve bu tehlikeye düşmememiz gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin bölgede bir ilham kaynağı olarak görüldüğü açık


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu'daki değişim ihtiyacını Arap Baharı'ndan çok önce dile getirdiklerini belirterek, "Çağrımız bölge halkları tarafından 'içeriden bir ses' olarak kabul edildi." dedi. Gül, Türkiye'nin bölgede bir ilham kaynağı olarak görüldüğünün açık olduğunu söyledi.

İngiltere'deki temaslarını sürdüren Abdullah Gül, Wilton Park Konferansı kapsamında "Ortadoğu'daki Tarihi Dönüşüm ve Küresel Siyasete Etkisi" başlıklı toplantıda konuştu. Ortadoğu'daki olaylar patlak vermeden önce de bölgedeki rejimin sürdürülemez olması dolayısıyla değişim ihtiyacının farkında olduklarını belirten Gül, buna 2003 yılında Tahran'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında da dikkat çektiğini vurguladı. İslam dünyasına reform çağrıları yaparken Türkiye'de bunu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Gül, "Bu yüzden çağrımız itibar gördü ve bölge halkları tarafından 'içeriden bir ses' olarak kabul edildi." dedi.

Bölgedeki yönetici elitlerin isteksizliği ya da basiretsizliğine uluslararası toplumun 'fundementalist rejimler gelebilir' korkusuyla statükoyu desteklemesinin eklendiğini belirten Gül, "Sonuç olarak da dost ama antidemokratik rejimlerin iktidarda olmasını yeğlediler. Bu durum da siyasi elitler tarafından iktidarlarını devam ettirmek için suiistimal edildi." diye devam etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bölgede 2011 yılında başlayan değişim rüzgarının yerel dinamiklerle ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Bölgenin nihayet tarihin tabii akışını yakaladığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. Demokrasiye geçiş dönemindeki ülkelere Avrupa'nın ciddi ve samimi destek vermesi ve geçmişin acı hatıralarını silmesini isteyen Gül, şunları söyledi: "Batı, bu çabayı gösterirken kendi çıkarlarının dar hesaplarına bağlı kalmamalı, kimse kendi doğru ve yanlışlarını dayatmamalıdır. Biz Türkiye olarak en baştan, evrensel değerleri temel alan ilkeli bir yaklaşım sergiledik. Bölgeyle eşsiz tarihi, sosyal ve coğrafi bağlara sahip olan Türkiye, bölge halklarının yanında yer alarak doğru tercihi yapmıştır."

Abdullah Gül; Tunus, Mısır ve Libya'nın yeni liderleriyle demokratikleşme ve kurumsallaşma konusundaki tecrübelerini paylaşmaya başladıklarını da ekledi. Kendisinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretlerinin bölge insanın kalplerinde ve zihinlerindeki Türkiye etkisini net olarak gösterdiğine dikkat çeken Gül, "Türkiye'nin bölgede bir ilham kaynağı olarak görüldüğü açıktır." dedi.

cihan

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs