En Sıcak Konular

28 Şubat süreci için soruşturma başladı

23 Kasım 2011 12:15 tsi
ANKARA Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 28 Şubat süreci ile ilgili soruşturma başlatması halk tarafından memnuniyetle karşılandı.

Soruşturma, Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Avukat Yunus Akyol, Genç Siviller, Mazlum-Der, Özgür-Der, İnsan Hakları Derneği, Hukukçular Derneği, Adaleti Savunanlar Derneği tarafından yapılan suç duyuruları üzerine başlatıldı. Suç duyurularında, 28 Şubat 1997’de yapılan MGK toplantısı ile darbe yapıldığı, Refah-Yol hükümetinin görevden uzaklaştırıldığı iddia edildi.

Kozmik oda savcısı

28 Şubat soruşturmasını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddialarıyla ilgili “Kozmik Oda” soruşturmasını yürüten özel yetkili Savcı Mustafa Bilgili’nin yürüttüğü öğrenildi. Bilgili’nin, “28 Şubat kararları” olarak bilinen MGK kararları ile dönemi anlatan kitapları incelediği, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen 28 Şubat’la ilgili belgeleri de isteyeceği belirtildi.

Hükümeti yıkmaya teşebbüs

Dilekçelerde, sorumluların, “Cebir ve tehdit kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”ten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Soruşturma ile 28 Şubat’ın simgesi haline gelen Sincan’da yürütülen tanklarla ilgili “Demokrasiye balans ayarı yaptık” diyen dönemin Zırhlı Birlikler Komutanı, emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu’nun da aralarında olduğu isimler şüpheli haline geldi. Suçlanan isimlerden bazıları şöyle: Dönemin G.Kurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, Jandarma Komutanı Teoman Koman, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, G.Kurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Doğu Aktulga.

Tanklar Sincan’da yürümüştü

1995 seçimlerinde Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi sandıktan birinci çıktı. Merhum Başbakan Necmettin Erbakan ile DYP lideri Tansu Çiller Refah-Yol hükümetini kurdu. Erbakan’ın Başbakanlık Konutu’nda tarikat şeyhlerini iftar yemeğine davet etmesi tepki çekti. RP’li Sincan Belediye Başkanı’nın düzenlediği “Kudüs Gecesi”nde yaşananlar, bir gün sonra Sincan sokaklarında tankların yürümesine neden oldu. RP hakkında Yargıtay Başsavcılığı kapatma davası açtı. Bu süreçte yapılan MGK toplantısında 18 maddelik bildiri hazırlandı. Erbakan’ın 18 Haziran 1997’de başbakanlıktan istifa etmesinin ardından 30 Haziran’da Mesut Yılmaz ve Bülent Ecevit Anasol-D hükümetini kurdu.

Vatan



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs