En Sıcak Konular

Cilt sağlığı için kış güneşinden korunun

23 Kasım 2011 11:30 tsi
Uzmanlar, zorlu kış şatlarında, ısının düşmesi, soğuk ve rüzgarlı hava yüzünden yaşanan cilt kuruması sorununa karşı alınması gereken önlemleri sıraladı.

Cildin dökülmesi ile başlayan ve bazı cilt hastalıklarına bile sebep olan cilt kurumasına karşı uzmanlar, "Kış güneşinden korunun, beslenmenize dikkat edin, cildinize uygun nemlendirici seçin" uyarısında bulundu.

Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Zerrin Baysal soğuk havalarda cilt sağlığı hakkında önemli bilgiler verdi. Kış aylarında daha hassas hale gelen, dayanıksızlaşan deri, soğuk havalarda kan dolaşımının da yavaşlaması sonucunda kuruyabileceğini aktaran Baysal, genetik olarak hassas cilde sahip kişilerde bulguların daha artacağı ve atopik egzama, sedef hastalığı, pruritus, kserotik egzema gibi hastalıkların başlayabileceğini ifade etti.

Derinin, sert kış koşullarından fiziksel olarak etkilendiği gibi, ruhsal olarak da etkilenebileceğini belirten, Baysal, "Kışın gelmesi hafif bir depresyona, harekette kısıtlılığa, metabolizmada yavaşlamaya yol açar. Bunların sonucunda ışıldaması azalmış, matlaşmış, tonunu kaybetmiş, gözenekleri genişlemiş ve komedonları artmış bir cilt ortaya çıkar" dedi.

Gerekli önlemlerin alınması halinde kış mevsiminde bile sağlıklı bir cilde sahip olmanın mümkün olduğunu dile getiren Zerrin Baysal, "Sıklıkla yıkanmak ve yıkanırken çok sıcak su kullanmak deri yağlarını azaltarak derinin daha fazla kurumasına neden olur. Deri kaşınır, kızarır, hatta kuruluk egzaması gelişebilir. Banyo sırasında kullanılan ürünlerin kremli olması, özel banyo yağlarının kullanılması ve banyo sonrasında deri nemli iken bir nemlendirici balsamın tüm vücuda uygulanması cilde ihtiyacı olan nemi kazandıracaktır. Soğuk havadan daha az etkilenmek için, dışarı çıkarken, güneş koruyucu özelliği olan bir nemlendirici kullanılmalıdır. Ayrıca mümkün olduğu kadar açıkta kalan bölgelerin şapka, gözlük, eldiven, atkı ile örtülmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Cilt sağlığı ve güzelliğinin sağlıklı beslenmeyle yakından ilgili olduğunu belirten Baysal, "Bol su içmek, taze meyve ve sebze tüketmek, ceviz, fıstık, fındık, kuru kayısı ve havuç yemek cildin ekstra nemlenmesini sağlayacaktır" Şeklinde konuştu. Yünlü ve sentetik kıyafetlerin deriyle direkt temasının engellenmesi ile kaşıntı ve kuruluğun azalacağını aktaran Baysal, özellikle yüzdeki kuruluk, morluklar ve torbalaşma gibi sorunlar için hekime danışarak uygun nemlendiricinin kullanılması gerektiğini aktardı. "Yüzdeki kuruluk, gözaltındaki morluklar, torbalaşma ve matlaşma kişiyi daha yaşlı göstereceğinden uygun bir nemlendirici kullanmak vazgeçilmez olmalıdır. Kişinin deri özelliğine göre kullanılacak nemlendirici seçimi mutlaka hekime danışılarak seçilmeli, uygun olmayan ürünlerin deriye daha da zarar vereceği unutulmamalıdır."

cihan

Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,544 µs