En Sıcak Konular

Tahrir'e 'zehirli' gaz

23 Kasım 2011 10:51 tsi
Mısır’da Mübarek rejiminden sonra cuntayı devirmek için ayaklanan göstericilere ordunun Tahrir’de CR adlı son derece zehirli bir göz yaşartıcı gaz sıktığı iddiaları skandal yarattı.

Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık rejiminin şubatta devrilmesi sırasında halka kuvvet kullanmadığı için alkışlanan Mısır ordusunun gösterilere “zehirli gazla” müdahale ettiği iddiaları ortalığı karıştırdı.

Dünyada gösterilerde genel olarak kullanılan gözyaşartıcı tipi “CS” adını taşıyor. bikyamasr.com adlı siteye göre Mısır’da ise bu gazın 6-10 kat fazla etkili türevi olan “CR” tipi kullanıldı. CR’nin 5 yıl içinde ömrü bitiyor ve sağlık için büyük risk taşıyor.

Mübarek rejimi sırasında bu gazdan “hayal bile edilemeyecek” miktarda CR gazı alındığı belirtiliyor. Mübarek’e karşı isyanda CS tipi gözyaşartıcı gaza karşı sirkeye batırılmış havlu kullanan protestocular ise şimdi çareyi gaz maskeleri, dalgıç gözlüğü takmakta buldu. El Cezire, bazı gaz tüplerinin Amerikan malı olduğunu öne sürdü.

Mübarek’ten sert müdahale

Görgü tanıklarına göre isyanın kalbi Tahrir’de sıkılan gaz o kadar yoğun ki, binaların 9 ve 10’uncu katlarındaki insanlar bile etrafı göremez halde. Bazı göstericiler ise bilincini yitirdi. “Mısır’ı hırsızlar ve askerden kurtarın” diye slogan atan göstericiler yoğun gaz bulutu yayılırken “Kalın, kalın kalın” diye bağırdı.

Bazı hastane kaynaklarına göre 8 yaşındaki bir küçük kız ile iki kişinin gaz zehirlenmesinden öldüğü bildirildi. Uluslararası Af Örgütü de Mısır ordusunu “Mübarek’i bile zaman zaman geçen sert müdahalelerle” suçladı ve soruşturma istedi.

Mübarek’in devrilmesinden bu yana en kötü krizi yaşayan orduya öfke ise giderek artıyor. Kahire’de dün Tahrir Meydanı’na yine binlerce kişi akarken, dört gündür süren çatışmalarda şu ana kadar ölü sayısı 36’yı buldu. 2 binden fazla kişi de yaralandı.

Generaller gidiyor

TAHRİR’deki gösterilerin giderek büyümesi ve hükümetin istifasının ardından yeni formül arayan cunta, sonunda eylemcilerin baskılarına teslim oldu. Dün askeri konsey, bir milli kurtuluş hükümeti kurulması, Temmuz öncesinde başkanlık seçimleri yapılmasını kabul etti. Buna göre 1 Temmuz itibariyle askerler, yönetimi sivil idareye bırakacak. Hali hazırdaki yönetimin takvimine göre 2012 sonu ya da 2013 başında seçimlere gidilmesi hedefleniyordu. Buna göre, ordu birkaç gün içinde ülkeyi geçiş yönetiminde idare edecek bir cephe hükümeti kurulması için uzlaşma sağlayacak.

H.Planet

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs