iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Müdahale için 3 kanıt

23 Kasım 2011 10:05 tsi
Müdahale için 3 kanıt Diktatörlere körlük aşısını kim yapıyor? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Şartların uygun olmadığı, ABD başta olmak üzere diğer önde gelen ülkelerin de Suriye ile bir savaşı sürükleyecek durumda bulunmadığı sıkça yinelense de, Libya örneği ortada ve bu da “asgari” mutabakatların her zaman sağlanabileceğini gösteriyor.

Yani, şimdiye değin tersi söylense de Suriye’ye yönelik askeri bir müdahale imkansız değil ve hatta oldukça mümkün. Üstelik gerekli lojistik zaten Akdeniz de hazır durumda!

Peki öyle olacak mı? Şam yönetimi süregiden kaos ortamında gitgide erirken, Batı menşeli ve denge bozucu bir darbe indirilecek mi?

Biraz yavaş ilerlese de vektörün o yönü gösterdiğini ispatlayan 3 önemli delil bulunuyor.

1. Suriye yönetimi inat ediyor, ders çıkarmıyor ve Arap Baharı’nın kendi kendini besleyen dinamiklerine hizmet ettiğini göremiyor. Kendisini istisna sayıyor! Üstelik durumun farkında olmasına rağmen; Esad, “Batılı ülkeler aşamalı olarak baskıyı artıracak. Ama Suriye birçok açıdan farklı” diyor. Aslında Esad’ın sadece bu okumasını doğru kabul edersek dahi işin nereye varacağı kendini gösteriyor.

2. İkinci kanıt bir tür körlük. Suriye yönetimi dışarıdan gelen bir müdahaleye mukavim olduğunu düşünüyor. Oysa değil. Suriye bu konuda zayıf bir ülke. Üstelik ilk madde de olduğu gibi rejim tehlikenin çapının farkında. Politik bir çözüm bulmamakta garip şekilde direniyor. “Suriye’ye bir şey olursa bütün bölge yanar” diyerek gelişmeleri durdurmaya çalışıyor. Gerçek şu ki Suriye’ye bir şey olursa tüm bölge yanmaz!
3. Bu kanıtı ikiye ayırabiliriz; a) Şam yönetimi hâla kendi isteklerini ve şartlarını dayatma, kendi çözümünü (her neyse o) kabul ettirme gücü olduğuna inanıyor. Oysa yok. b) Yanlış okumaları tetikleyecek süreç de bu çizgide yaşanıyor zaten. Bu kabule bağlı olarak Arap Ligi ile uzlaşamıyor ve yalnızlaşıyor. 1945 yılından bire etki yaratacak karar alamamış Arap Birliği, Suriye'yi askıya alıyor! Aynı zamanda horozu yavaş düşen bir tabancanın tetiğine de basmış oluyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs