En Sıcak Konular

Türkiye-Çin kültür yılı başlıyor

23 Kasım 2011 08:50 tsi
Türkiye-de düzenlenecek 2012 Çin Kültür Yılı-nın 12 Aralık-ta Ankara-da başlayacağı bildirildi. Etkinliklerin başlaması dolayısıyla Ankara-da bir gala gecesi düzenlenecek ve ünlü Çinli ressamların eserlerinin yer alacağı -İpek Yolu-ndan Renkler- adlı resi

Çin Kültür Bakanlığı tarafından -İpek Yolu-nun Başlangıcı: Büyüleyici Çin- temalı Kültür Yılı hakkında Pekin-de bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çin Kültür Bakanlığı Yabancı Ülkelerle İlişkiler Genel Müdürü Hou Şianghua toplantıda yaptığı konuşmada, Kültür Yılı etkinlikleri sırasında renkli Çin kültürünün yanı sıra reform ve açılma politikasından sonra ortaya çıkan modern Çin-in yansıtılacağını belirtti.

Çinli yetkili edebiyat, sanat, kültürel miras, radyo ve sinema, eğitim, akrobasi, kukla sanatı gibi alanlarda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Trabzon-un da aralarında bulunduğu çok sayıda şehirde 70-den fazla etkinlik düzenleneceğini söyledi.

Topkapı Sarayı-nda ünlü Yer Altı Ordusu Askerleri heykelleri de dahil olmak üzere yüzlerce antik Çin eseri sergilenecek. Çin Kültür Yılı sırasında Pekin Operası, Shenzhen Senfoni Orkestrası ve Merkezi Opera-nın gösterileriyle Çağdaş Sanat Eserleri, Dunhuang Mağara Resimleri sergileriyle Çin Filmleri Haftası da izlenebilecek.

Türkiye-nin Pekin Büyükelçiliği 1.Müsteşarı Bengü Yiğitgüden 2011 yılında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40. yılının kutlandığını hatırlatarak, bu süre içinde birçok ortak kültürel faaliyet gerçekleştirildiğini, ancak 2012 ve 2013 yıllarında ilk defa bu denli kapsamlı ve çok boyutlu bir ortak kültür projesinin gerçekleştirileceğine işaret etti.

Türklerin ve Çinlilerin eskiden bu coğrafyada, Asya-da birlikte yaşadıklarını ifade eden Yiğitgüden, -ortak tarihimiz ve günümüzde karşı karşıya bulunduğumuz sınamaların benzerliği iki toplumu birbirine yakınlaştırmaktadır- diye konuştu.
İki ülkenin kültür bakanlıkları tarafından 2013 yılında da Çin-de Türkiye Kültür Yılı düzenlenecek.


AA




Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,739 µs