En Sıcak Konular

Merak edilen ayrıntılar...

23 Kasım 2011 08:35 tsi
Merak edilen ayrıntılar... Başbakan Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili beklenen açıklamasını yaptı.

30 bin TL'yi isterse 2 taksitte ödeyecek olan 30 yaş üstü yükümlüler 21 günlük eğitim almadan askerlik yapmış sayılacak. 10 bin euro ödeyen gurbetçilerin eğitimi de kaldırıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili beklenen açıklamasını yaptı. Bedellide yaş sınırı 30 olurken yükümlülerin ödemesi gereken meblağ 30 bin TL olarak belirlendi. Bedellinin sürprizi ise 21 günlük temel eğitimin kalkması oldu. Erdoğan'ın AK Parti Grubu'nda yaptığı bedelli açıklamaları şöyle:

BEDELLİDE İKİ HEDEF

Uygulamayla iki hedef gözetiyoruz. Ciddi oranda artan bakaya kalanların sayısının azaltılmasını hedefliyoruz. İkincisi ise çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Elde edilecek gelir şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK'ya, Jandar ma Genel Komutanlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığına, Emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve faaliyetlerin finansmanına aktarılacak. Hatta milli bütçeden özürlülere yönelik ayırdığımız rakam ki -çok büyük rakam- bunu da bu fona ayıracağız. Terörle mücadelede bir zafiyetin oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. TSK'nın ihtiyaç duyduğu er ve erbaş sayısını dikkate alıyor ve düzenlemeyi buna göre yapıyoruz.

Dövizle askerlik için 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin avro bedelle askerlik hakkı getirdik. Bu hakkı elde edenlerin 21 gün temel eğitimi de tamamen kaldırıldı. Yani dövizle askerlik hakkına sahip olanlar yaşı ne olursa olsun sadece 10 bin Avro ödemek suretiyle yükümlülüğü yerine getirmiş olacak. Herhangi bir temel askerlik eğitiminden de muaf tutulacak.

Henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlardan 30 yaşından gün alanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bedelli askerliğe hak kazanacak. Kanun Resmi Gazetede yayınlandığı gün, 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin lira parayı defaten ödeyebilecekleri gibi; yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da 6 ay içinde ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar. Bu hakkı kazananlar da 21 gün temel eğitimi yapmayacak.

YAŞ VE BEDEL DÜŞMEZ

Erdoğan, TBMM'den ayrılırken de tasarının ne zaman yasalaşacağı sorusu üzerine "Niyetimiz zamanı uzatmadan süratle bitirmek. Bu hafta sonuna kadar bitebilir. Cuma günü malum gensoru olayı var. Perşembeye yetiştirebilirlerse arkadaşlar. Yetişebilirse bu hafta, yetişmezse haftaya" dedi. "Komisyonda yaşın, ücretin düşme ihtimali var mı?" sorusuna ise Erdoğan, "Hiçbir şey olmaz" karşılığını verdi. "Bedelin ödemesindeki vadeyle ilgili bir durum olur mu?" sorusu üzerine Erdoğan, "Bankalardan krediyi anlaştıkları şekilde alabilirler" dedi.

ESAD'A "ÇEKİL" DEDİ
Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan ilk kez açıkça koltuğunu bırakmasını istedi. Erdoğan şöyle konuştu: "Kendi halkına karşı ölene kadar savaşmak, kahramanlık değil, korkaklıktır. Kendi halkına karşı ölene kadar savaşan birini görmek istiyorsan, Nazi Almanya'sına bak, Hitler'e bak, Mussolini'ye bak, Romanya'nın Çavuşesku'suna bak. Daha fazla kan döküp zulmetmeden, halkının, ülkenin ve bölgenin selameti adına artık o koltuktan çekil."

YASA HAFTAYA
Başbakan Erdoğan'ın açıklamasından sonra bedelli askerlikle ilgili kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Haftaya Genel Kurul'da kanunlaşması beklenen, yarın ise Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınacak olan tasarının gerekçesinde, bakaya sayısının arttığı, birikimi önlemenin amaçlandığı ifade edildi. Tasarı ile 30 yaşından gün alanlar 30 bin lirayı ödemeleri halinde temel askerlik eğitimini almadan askerliğini yapmış sayılacak. Miktarın tamamı başvuru sırasında bir defada ödenebileceği gibi, yarısı (15 bin lira) ilk başvuruda diğer yarısı 6 ay içinde ödenebilecek. Temel askerlik eğitiminin kaldırılması gerekçede, "Askerlik hizmetinin gerektirdiği sonuçları doğurmadığından temel askerlik eğitimi uygulamasına son verilmiştir" diye ifade edildi. Dövizli askerlik uygulamasında temel eğitimin kaldırılması da gerekçede, yurt dışındaki vatandaşların çalıştıkları yerlerden izin alamaması, Türkiye'ye gelişlerinde sorun yaşamaları, gurbetçilerin kurduğu iş yerini kapatmak zorunda kalmalarına dikkat çekildi. Dövizle askerlik için daha önce 5 bin 112 ve 7668 Avro olan bedel 10 bin Avroya çıkarıldı.

sabah



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs